Top 5: Seuraa näitä asioita liigafinaaleissa

Minkälaisella prässitasolla Oilers lähtee finaaleihin? Kuva: Esa Takalo

Minkälaisella prässitasolla Oilers lähtee finaaleihin? Kuva: Anssi Koskinen

Miesten F-liigan finaaleissa kohtaavat Tampereen Classic ja Esport Oilers maanantaista alkaen. Keräsimme viisi asiaa, joita on hyvä seurata kevään finaaleissa.

5. Tuomarilinja

Tuomarilinja puhutti paljon puolivälierissä, mutta nyt on kyse hiukan eri asiasta. Välierissä nähtiin alkuun hyvinkin tarkkaa tuomarointia, mutta linjat hiukan löyhenivät molemmissa sarjoissa. Molemmat joukkueet osaavat rikkoa melko pienillä teoilla, joilla pystyy hidastamaan vastustajan peliä. Classic hyötyy ehkä enemmän jos linja on salliva varsinkin kulmaväännöissä. Oilersin kohdalla katseet kääntyvät enemmän ”ylimääräisiin” temppuihin ja turhaan jälkipeliin. Paljon on tietysti siitäkin kiinni kumpi hallitsee pallollista peliä, ja kumpi sitten hyötyy tarkasta tai vähemmän tarkasta linjasta.

4. Erikoistilanteet

Oilers on ollut erikoistilanteissa pudotuspelien paras joukkue. Se on sekä ylivoima- että alivoimatilaston kakkonen. 54,5% ylivoima on hyvä samoin kuin 73,5%n alivoima. Classicin vastaavat lukemat 25 ja 60 eivät ole yhtä hyvät. Varsinkin ylivoimapelillä voi olla iso merkitys tuomarilinjastakin riippuen, joten Classicin pitäisi parantaa tällä saralla ehdottomasti varsinkin pelien ollessa oletettavasti tiukkoja.

3. Oilersin prässipelin taso

Oilers on parhaimmillaan prässännyt erinomaisesti ja onnistunut siinä Classiciakin vastaan ajoittain. Pumppaava prässi onkin parempi ratkaisu kuin yltiöpäinen koohotus. Pudotuspeleissä Oilers ei ole oikeastaan juuri tarvinnut tätä asetta. Classic on kollektiivisesti sarjan paras prässinpurkaja, joten prässäämisessä on tietysti aina riskejä, mutta voittavatko hyötymahdollisuudet riskitekijät? Jos näin on niin merkitystä on myös ajoituksella ja tilanteiden tunnistamisella, joiden osalta Oilersilla on vielä ollut tekemistä.

2. Kaahailua vai asemasotaa?

Prässäämiseenkin liittyen iso kysymys piilee siinä minkälaiseksi pelin luonne muuttuu ylipäänsä. Nähdäänkö paljon vastaiskuja vai pallonhallintaa? Classicille käy molemmat, mutta Oilersille taas hiukan vähemmän organisoitu vastaiskupelaaminen. Miten käy jos Oilers joutuukin ottamaan pallollisen aloitteen? Aiempien pelien perusteella sillä on siinä vaikeuksia, mutta ei Classic ole myöskään vakuuttanut kaikkien ketjujen osalta pitkissä hyökkäyksissä. Pallon kanssa puolustamisessa ja pallovastuussa se on omalla tasollaan.

1. Ketju vastaan ketju -pelaaminen

Classicin ykkönen on sarjan paras kenttä ja Oilersin ykkönen pystyy vastaamaan tälle ylimmällä hyökkäysalueella, mutta ei viisikon kokonaisvaltaisessa pelissä. Oilersin kakkonen on sen sijaan ollut parempi kuin Classicin kakkonen tähän asti. Kolmoskentissä puntit ovat melko tasan, mutta vähän Classicin puolella. Uhraako Oilers tasapanoisen kakkosensa Classicin ykköstä vastaan, jotta heikommin puolustava oma ykkönen saisi helpomman vastuksen? Saa nähdä, mutta peluutuksella ja ketjujen välisellä taistelulla tulee olemaan iso merkitys.

Ennakkopaketti:
Pääkalloennakko: Classic heräsi talviunilta viimeisellä hetkellä – riittääkö Oilersin maltti finaaleissa?
Top 5: Seuraa näitä asioita liigafinaaleissa
Pääkalloparlamentti: Finaalien käsikirjoitus valmiina – ”Maailmanluokan yksilötaitoa kentällä sekä erätauoilla somemyrskyä”
Antti Suomela, oletko pudotuspelien paras puolustaja? ”Sitä en tiedä, mutta hyvin on mennyt”
Pudotuspelien piste-ennätyksen uusiin lukemiin siirtänyt Sami Johansson: ”Sekin vielä, että ’Mihu’ on sen aikanaan tehnyt”
KalloCast: Classic-Oilers finaaliennakointia – ”1980-luvun paperitehtaat vastaan IT-buumi”
Top 5: Seuraa näitä pelaajia liigafinaaleissa