Pudotuspelien piste-ennätyksen uusiin lukemiin siirtänyt Sami Johansson: ”Sekin vielä, että ’Mihu’ on sen aikanaan tehnyt”

Tuttu näky tämän kevään pudotuspeleistä, Sami Johansson tuulettaa maalia. Kuva: Esa Takalo

Tuttu näky tämän kevään pudotuspeleistä, Sami Johansson tuulettaa maalia. Kuva: Esa Takalo

Miesten liigan pudotuspelien piste-ennätys kirjataan nyt lukemiin 21+12=33. Ne ovat Sami Johanssonin tämän kevään tehot.

Ratkaisevassa seitsemännessä välierässä viidesti Nokian KrP:n verkkoon osunut Johansson rikkoi Mika Kohosen 16 vuotta voimassa olleen ennätyksen (32 pistettä).

– Tottakai kuulostaa hienolta, ennätysmies sanoo Pääkallolle.

– Sekin vielä, että ”Mihu” on sen aikanaan tehnyt ja tietää minkälainen pelaaja hän on ollut. Kaikkien aikojen paras pelaaja.

Johanssonin tähdittämä Classicin ykköskenttä on ollut hurjassa vireessä pudotuspeleissä. Vasemalla hyökkäävä Eemeli Salin on summannut 16+11=27 ja tulee todennäköisesti ylittämään Kohosen aiemmat ennätyslukemat. Johanssonin teholukema on 12 ottelun jälkeen +27.

Ehkäpä planeetan parhaan kentällisen hirmuvire jatkui vaikka ketjuun tuli pieniä muutoksia kesken välieräsarjan. Nico Salo siirtyi sentterin paikalta puolustajaksi itseään loukanneen Jere Pulkkisen tilalle. Ville Lastikka hyppäsi keskushyökkääjäksi.

– Hyvä äijä lähti pois ja hyvä tuli tilalle. Taitoa on paljon, oli siinä kuka tahansa. Villekin on niin hyvä pelaaja, että vaikka laitettiin uudella pelipaikalle kesken ratkaisupelien, niin hän on pystynyt hyvin mukautumaan ja pelaamaan hyvin puolustussuuntaan. Isosti täytyy nostaa hattua Villelle.

– Siinä on älyttömän helppo pelata, kun kaikki ovat maailmanluokan jätkiä. Se on se syy, miksi itselläkin on mennyt niin hyvin.

Classic kävi välieräsarjassa kuilun partaalla, mutta vastasi dynastian murenemis -puheisiin kahdella vakuuttavalla esityksellä. Janne Lamminen sanoi ennen seiskapeliä Pääkallolle, että kuudes välierä Raholassa, jonka Classic voitti 7–2, oli tamperelaisjoukkueen kauden paras 60-minuuttinen. Mikko Leikkanen ja Alpo Laitila sanoivat aiemmin Pääkallolle, että oikeanlaisen hengen löytämisessä on ollut ajoittain haasteita.

– Kyllä ne (viime pelien voitot) ovat positiivisesti tunnelmassa näkyneet. Huomattiin taas mitä se vaatii, että voitetaan playoffpelejä. Puolustuksesta se lähtee. Pitää olla tiivistä ja kaikkien pitää kantaa kortensa kekoon. Puolustuspelin kautta kaikki muukin lähti syntymään.

Maanantaina alkavassa finaalisarjassa hallitseva mestari kohtaa Oilersin, jonka Classic voitti molemmissa runkosarjan kohtaamisissa. Espoolaisjoukkue on Johanssonin mieleen.

– Oilers on taitava ja vauhdikas joukkue. Tykkään pelata heitä vastaan. Yleensä tulee paljon maaleja ja saa mennä vauhdilla päästä päähän. Saadaan varmasti tiukat karkelot.

Oilers haluaa tunnetusti saada pelin virtaamaan. Espoolaisten aiemmissa sarjoissa niin TPS kuin Indianskin pyrkivät kontrolloimaan pelin virtausta, mikä aiheutti Oilersille ajoin hankaluuksia.

Kysyttäessä Johanssonilta, kumpi sopii paremmin Classicille: voimakkaasti virtaava peli vai virtauksen kontrollointi, hän luonnehtii kysymystä vaikeamman puoleiseksi ja miettii hetken.

– Luulen, että meille sillä ei ole niin suurta merkitystä. Ollaan nyt totuteltu pelaamaan vähän staattisempaa peliä. Tarvittaessa pystytään turvautumaan virtaavampaan peliin.

Pallo on yleensä vallan väline, mutta se voi olla myös petollinen ystävä. Kaksi vuotta sitten välierissä Classic antoi toisinaan aloitteen Oilersille, odotti riistonpaikkoja ja naulasi vastaiskuista. Toki Oilerskin on muuttunut keväästä 2019. Nuoret talentit ovat varttuneet ja joukkuetta on vahvistettu nimekkäillä hankinnoilla.

Taitavista hyökkäyspään yksilöistä huolimatta Oilersilla on ollut välillä haasteita aloitteen kanssa. Tämä luo finaalisarjaan yhden taktisesti kiinnostavan lisäelementin. Kannattaako Classicin antaa pallo Oilersille?

– Se ei ole niin mustavalkoinen juttu. Varmasti tulee hetkiä, kun pallo on enemmän meillä ja hetkiä, kun heillä on pallo. Fiksummat taktikot päättää näistä.

Ennakkopaketti:
Pääkalloennakko: Classic heräsi talviunilta viimeisellä hetkellä – riittääkö Oilersin maltti finaaleissa?
Top 5: Seuraa näitä asioita liigafinaaleissa
Pääkalloparlamentti: Finaalien käsikirjoitus valmiina – ”Maailmanluokan yksilötaitoa kentällä sekä erätauoilla somemyrskyä”
Antti Suomela, oletko pudotuspelien paras puolustaja? ”Sitä en tiedä, mutta hyvin on mennyt”
Pudotuspelien piste-ennätyksen uusiin lukemiin siirtänyt Sami Johansson: ”Sekin vielä, että ’Mihu’ on sen aikanaan tehnyt”
KalloCast: Classic-Oilers finaaliennakointia – ”1980-luvun paperitehtaat vastaan IT-buumi”
Top 5: Seuraa näitä pelaajia liigafinaaleissa