Maailmanmestarivalmentaja Lipsanen: ”Ruotsin voittaminen Ruotsissa ei ole helppo juttu”

Jani Lipsasen uran ensimmäinen MM-projekti oli varsin onnistunut. Kuva: IFF

Jani Lipsasen uran ensimmäinen MM-projekti oli varsin onnistunut. Kuva: IFF

Suomi saavutti historian toisen U19-ikäluokan naisten maailmanmestaruuden kaatamalla Ruotsin finaalissa Suvi Hämäläisen ajassa 66.30 iskemällä jatkoaikamaalilla lukemin 5-4.

U19-naisten kisoissa Suomi on voittanut MM-kultaa kerran aiemmin, vuonna 2012. Päävalmentaja Jani Lipsasen mukaan Suomen finaaliesityksessä oli monia vaiheita.

– Ei se pelinä ollut täydellinen. Avauserän lopussa rupesi jännittämään ja pelirohkeus hävisi. Kello kuitenkin pelasti meidät ja tasatilanteessa 1-1 mentiin tauolle. Erätauolla saatiin luotua onnistunut muutos vireystilaan. Toisessa erässä tuli tasonnosto ja sekin päättyi 1-1.

– Kolmas erä oli sellaista taistelua ja molemmista joukkueista näkyi jännitys. Tasaista peliä. Jatkoajalla olimme sitten MM-kullan arvoisia. Loimme useamman huipputontin ja vaikka Ruotsillakin oli jokunen paikka niin meidän mestaruus ja Hämäläisen voittomaali ei ollut mikään vääryys, Lipsanen analysoi.

Suomi voitti alkusarjassa kolme helpompaa peliä, mutta kompuroi kisojen neljänneksi jäänyttä Sveitsiä vastaan tappion. Välierissä ja finaalissa nähtiin selkeä tasonnosto.

– Oli ehdottomasti nousujohteinen turnaus. Alkusarjan ensimmäiset pelit oli hakemista Venäjää ja Saksaa vastaan sekä se Sveitsi-tappio. Oltiin vähän sellaisessa moodissa, että voittoon riittää, että ilmaannutaan paikalle. Sveitsiä vastaan peli kuitenkin parani vähän loppua kohden ja siinä hetkessä pystyttiin käymään hyvin läpi se tilanne ja pohdittiin jälkikäteen, että se oli oikeastaan arvokas tappio.

– Puolaa vastaan lataus oli jo sitten sillä tasolla mitä pitääkin. Tshekki-välierä oli meiltä vahva esitys. Ruotsin voittaminen Ruotsissa ei ole helppo juttu, joten se kertoo paljon, Lipsanen ruoti.

Finaalin voittaminen jatkoajalla kertoo henkisesti vahvasta joukkueesta.

– Tuossa meidän joukkueessa on monia henkisesti vahvoja pelaajia, jotka ovat urallaan ehtineet jo voittaa paljon. Ei se menestyminen kuitenkaan sormia napsauttamalla tapahdu, vaikka oltiin hyvin valmistauduttu ja teroitettu tätäkin puolta. Piti vielä kasvaa kisaviikolla ja onneksi niin kävi, jonka kautta saatiin onnellinen loppu, Lipsanen arvioi.

Finaalissa hattutempun tehnyt Hämäläinen voitti kisojen pistepörssin tehoin 13+1. Classic-hyökkääjä on pelannut aikuisten arvokisoissa jo vuonna 2019 samoin kuin Meri-Helmi Höynälä. Kisajoukkue vilisi kovan luokan liigapelaajia, joista osa on ehtinyt siirtyä jo Ruotsin liigaankin.

– Kärkiosaamista tässä ryhmässä oli tosi paljon. Se myös mahdollisti meille tietynlaiset pelitavalliset valinnat. Kyllähän se yksilötaito on kantanut projektia eteenpäin.

Suomi voitti U19-naisten MM-kullan yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Kuva: IFF

3,5 vuoden kisaprojekti

Kaiken kaikkiaan nämä naisten U19-kisat piti pelata jo keväällä 2020, joten MM-rupeama kesti lopulta 3,5 vuotta pitkä. Sen vaikutusta ei voi vähätellä kokonaisuuden kannalta.

– Varmaan se näkyi siten, että keskityttiin kisojen alussa ehkä liikaa siihen, että pääsee vihdoin pelaamaan. Koronan takia aloitus siirtyi monesti ja siinä oli epäuskoisuutta takana, että näinköhän päästään pelaamaan, Lipsanen pohti.

Viime kesän alussa kerrottiin, että Lipsanen ottaa valmennusvastuun vuoden 2022 kisaprojektista. Kävi kuitenkin niin, että vuodelle 2020 suunniteltuja kisoja siirrettiin edelleen eteenpäin. Näin ollen Aki Vilander jäi aiemmasta kisaprojektista pois ja Lipsanen otti komennon molemmista kisajoukkueista.

– Oli tietysti poikkeuksellista, että valmentaja ja osa taustaryhmästä vaihtui kesken kisaprojektin. Muutos jäi kuitenkin lopulta pieneksi, kun tietty porukka jatkoi mukana. Minulla ei ollut tässä omaa agendaa, vaan jatkoin sitä hyvää työtä mitä Aki Vilander oli tehnyt ryhmän kanssa. Vahvistettiin vain hänen teesejään, eikä tehty täyskäännöstä, Lipsanen vakuutti.

Seuraavat kisat jo ensi vuonna

Lipsanen on valmentanut Suomessa liigatasolla OLS:aa, ja toimii tällä hetkellä seurassa lajivastaavana. Valmennusuralla nuorten MM-kulta on isoin pokaali mitä on tarttunut mukaan. Mestaruuden merkitystä uran kannalta on tietysti vaikea arvioida pari tuntia finaalin jälkeen.

– Tosi vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa. Toivoisin, että tämä projekti toi hyvää oppia omalle valmennusuralle. Samoin sitä, että se toisi tiettyä rauhaa ja lepoa valmentamiseen. Aika näyttää.

Vuoden 2022 U19-naisten kisat pelataan Uudessa-Seelanissa. Niihin valmistautuminen on jo käynnissä Lipsasen johdolla. Osa pelaajistakin nähdään melko varmasti myös seuraavissa kisoissa.

– Tänään kun tiivistettiin kahteen kentälliseen niin niistä pelaajista Suvi Hämäläinen, Cira Virta, Emilia Pietilä ja Alma Laitila ovat tyrkyllä myös seuraavaan projektiin. Se tuo taustaryhmälle ja kisaprojektille selkänojaa. Työkalupakissa on lisää käytettävää, Lipsanen vakuutti.

Kiireisen maaotteluviikonlopun vuoksi U19-pelaajien haastattelut julkaistaan vasta maanantaina.