Kultakapteenista tulee myös luokkahuoneen liideri – Elli Kylmäluoma palaa Ouluun nyt vieraspaidassa

Elli Kylmäluoma on "semityytyväinen" alkuunsa Kooveen paidassa. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik — www.instagram.com/ansik

Elli Kylmäluoma on ”semityytyväinen” alkuunsa Kooveen nutussa. Kuva: © Anssi Koskinen

Elli Kylmäluoman syksy on ollut tapahtumia täynnä. Hän vaihtoi kaupunkia ja seuraa, ja aloitti yliopisto-opinnot. Ennen F-liigan alkua hän pääsi nostamaan salibandyn MM-pokaalia Suomen kapteenina.

Muuttaminen opintojen perässä on peruskauraa monille parikymppisille, mutta Kylmäluoman kohdalla siihen sisältyi muutakin. Hän ehti edustaa oululaista Rankkoja Ankkoja neljän liigakauden ajan, mutta nyt paita vaihtui Tampereen Kooveen nuttuun.

– Kooveen suunnalta oltiin aktiivisia ja kyselyjä tuli jo keväällä. Se ratkesi, kun opiskelupaikka varmistui, Kylmäluoma kertoo Pääkallon puhelinhaastattelussa.

– Pääsin sinne, minne hainkin. Sekin painoi opiskelupaikan haussa, missä voisin jatkaa peliuraa.

Ovet aukesivat Tampereen yliopiston luokanopettajakoulutukseen. Hän kertoo ajatuksen opettajaopinnoista kypsyneen lukioaikana.

Joukkojen johtaminen tuntuu olevan nuorella pohjoissuomalaisella verissä. Hän oli menneellä kaudella – liigauransa neljännellä – Rankkojen Ankkojen kapteeni.

Hihanauha oli käsivarressa myös syyskuun alussa, kun Suomen U19-naisten maajoukkue voitti maailmanmestaruuden Ruotsin Uppsalassa.

– Oli hieno tilanne ja kunniarooli olla kapteenina tuollaisessa joukkueessa. Se oli siinäkin mielessä ikimustoinen reissu, hän muistelee nyt.

Kylmäluoma oli mukana alle 19-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa jo vuonna 2018 jolloin tuloksena oli hopeaa.

Tuore MM-projekti venähti koronatilanteen vuoksi yli vuodella, mutta sai onnellisen lopun.

Kylmäluoma haluaa palata Uppsalaan jo marraskuun lopussa, kun siellä pelataan naisten maailmanmestaruudesta.

– Tavoitteena on päästä sinne pelaamaan.

Kylmäluoma kertoo, ettei ole kokenut kulttuurishokkia siirryttyään Oulusta Tampereelle. Kuva: © Anssi Koskinen

Iso rooli houkutteli

Unelma MM-paikasta vaatii onnistumisia seurajoukkueessa. Kooveessa Kylmäluomaa houkutteli tieto siitä, että tarjolla on iso pelillinen rooli.

– Kun peliaikaa saa, paikat pitää vain pystyä käyttämään. Siinä mielessä tämä on minulle uudenlainen tilanne, että tulostakin pitää pystyä tekemään, hän pohtii.

Toistaiseksi alkukauden viisi ottelua ovat tuoneet tehopisteet 1+6.

– Itselläni on ollut aika tasaista, perusvarmaa suorittamista, ei mitään ihmeellisiä esityksiä. Pitäisi pystyä ottamaan vielä seuraava steppi tuloksentekoon.

Kylmäluoma kuitenkin arvioi, että kausi on lähtenyt heti alusta ”semihyville raiteille” siihen nähden, että hän on uudessa seurassa ja uudessa roolissa.

Kooveen joukkueelta hän kaipaa vielä ehjempiä peliesityksiä. Hän uskoo, että niiden kautta tulee enemmän myös voittoja.

Kylmäluoma on ylipäätään tyytyväinen F-liigan A-lohkoon tällä hetkellä.

– Se on pelaajalle tosi hyvä tilanne, että jokainen peli on lähtökohtaisesti tasainen. Mistään ei tule ”varmoja pisteitä”.

Elli Kylmäluoma erottuu kentällä myös pituutensa ansiosta. Kuva: Esa Takalo

Kovan paikan edessä keväällä

Liigauransa kolme ensimmäistä kautta SSRA:ssa Kylmäluoma naputteli runkosarjassa tasaisesti noin 15 tehopisteen hujakoille, kunnes viime kaudella tuli lisävahde: 26 pinnaa.

SSRA oli viime kaudella naisten F-liigan valopilkku. Oululaisjoukkue pelasi korkealla tasolla läpi runkosarjan ja selvisi välieriin, joiden ollessa tilanteessa 1-1 putosi uutispommi: päävalmentaja Petri Turunen erotettiin.

Esille nostettiin joukkueen ja päävalmentajan näkemyserot pelitavallisista sekä valmennuksellisista asioista, mutta perimmäiset syyt Turusen potkuihin eivät ole vieläkään selvinneet. Haluaako ex-kapteeni kertoa asiasta nyt?

– Ei ole hirveästi enää sanottavaa, sitä on keväällä jo puitu tarpeeksi. Asiat vain menivät näin, hän tyytyy toteamaan.

Myllerryksen keskellä myös Kylmäluoma ja muu kapteenisto joutuivat koville.

– Eihän se tietenkään ole mikään helppo tilanne, mutta aika hyvin pystyimme kapteeniston ja joukkueen kanssa sen käsittelemään. Varsinkaan pronssipelissä joukkueesta ei näkynyt enää epävarmuutta siitä asiasta.

Valmentajanvaihdoksen jälkeen SSRA hävisi kaksi välierää ja sitä myötä ottelusarjan PSS:lle, mutta kausi päättyi lopulta pronssimitalit kaulassa Oulun Kastellin monitoimitalolla.

Lauantaina Kylmäluomalla on edessä paluu samaiseen halliin – nyt vierasjoukkueen pelipaidassa. Hän kertoo merkinneensä SSRA-visiitin kalenteriin jo hyvissä ajoin.

– Olen koko alkukauden odottanut, millainen Oulun-reissusta tulee. Olen yrittänyt saada Kooveen joukkueeseen sellaista asennetta, että Ouluun ei todellakaan lähdetä häviämään!

Katsomoon on tulossa paljon tuttuja, joiden eteen hyppääminen vierasnutussa ei jännitä – päinvastoin.

– On hienoa lähteä sinne pelaamaan.

Voimistelu ei napannut

Kylmäluoma on lähtöisin Haukiputaan Kellosta, joka nykyisin kuuluu Oulun kaupunkiin. Lajivalinta tuli aikoinaan luonnollisesti sitä kautta, että Kellossa ei ollut vaihtoehtoina kuin salibandy ja voimistelu. Jälkimmäinen ei ole koskaan kuulemma napannut.

Sen sijaan lajivalinta olisi voinut mennä toisin sillä perusteella, että hän on peräti 185-senttinen. Salibandyssa pituudesta on hyötyä muun muassa irtopallojen tavoittelussa, kaksinkamppailussa ja pallon suojaamisessa, mutta Kylmäluoman voisi hyvin nähdä myös lentopallo- tai koripallokentällä.

– Kumpaakaan en ole harrastanut, mutta lukion lentopallovalmentaja houkutteli lajin pariin koko lukioajan.

Kylmäluoma ei tähän tarttunut – salibandyn onneksi.