Viikon top 5

Top 5: Eniten liigaotteluita pelanneet pääsarjatuomarit

10.10.
2021
Viikon top 5

Tuomas Arponen oli NST-kapteenina paikkailtavana kesken liigaottelun vuonna 2015, jolloin pelaajauransa päättyi. Kuva: Topi Naskali

Miten vankka pelaajaura salibandyn erotuomarilla on hyvä olla takanaan? Näkemykset tästä vaihtelevat, mutta ei pelaajakokemuksesta ainakaan haittaa ole. Pääkallo listasi pääsarjojen tämän kauden erotuomariryhmistä ne viheltäjät, joille on kertynyt eniten liigakokemusta pelaajan roolissa.

5. Kimmo Koppinen, 14 ottelua

Listan viitossijalle riittää 14 liigaottelun saldo, joka kirjattiin Koppiselle Josban paidasta kaudella 1998–99. Kaksi noista oli pudotuspelejä. Liigauran pistesaaliiksi jäi pyöreät 0+0.

Koppinen ei juhlinut pisteillä myöskään sarjatasoa alempana Divarissa, jossa hän edusti joensuulaista TPK:ta kaudet 1999–2001 sekä 2002–03. Divarin 49 ottelussa syntyi yksi maali. Jäähyjä Koppinen istui Divarissa kahden pikkukakkosen verran.

Erotuomarina ura on ollut pidempi: Koppiselle tämä kausi on yhdeksäs liigassa. Ennen tätä kautta miesten liigaotteluita oli erotuomarina vyöllä 101 runkosarjassa ja yhdeksän playoffseissa. Lisäksi Koppinen on puhaltanut yhdeksän peliä naisten liigaa.

Bonus: Katariina Haapasaari, 43 ottelua

Haapasaari pelasi liigaa Seinäjoen Peliveljissä 2004-06. Ensimmäisellä kaudella hän jäi ilman tehopisteistä, mutta istui kolme kahden minuutin jäähyä. Jälkimmäisellä sesongilla pistetili avautui yhden syötön verran ja rangaistusminuutteja kertyi kaksi.

Naisten F-liigan erotuomarina Haapasaari on nyt kolmatta kautta. Kahdella ensimmäisellä kaudella tuomarina hänelle kertyi otteluita yhteensä 21.

4. Ari Lähteenmäki, 52 ottelua

Lähteenmäki on yksi nykyliigan kokeneimmista erotuomareista, ja takana on myös pelattuja liigaotteluita kolmelta kaudelta 1990-luvulta. Jokaisella sesongilla Lähteenmäki edusti eri joukkuetta: 52 runkosarjaottelun saldo kertyi tamperelaisten Manse Unitedin ja Kooveen sekä hämeenlinnalaisen Ruunien Ruunien pelipaidoissa. Näissä otteluissa tehopisteitä kertyi 0+4 ja jäähyminuutteja 20. Divaritasolla Lähteenmäki pelasi kaikkiaan 54 ottelua.

Pillin varressa Lähteenmäki on ollut liigassa kauan. Ennen tätä kautta hänelle oli kertynyt liigatasolla 14 kauden aikana yhteensä 284 miesten ottelua, joista 43 pudotuspeleissä. Naisten liigan puolellakin otteluita on tullut viisi.

3. Maarit Kettunen, 113 ottelua

Jo teini-ikäisenä naisten liigassa pelaajana debytoineelle Kettuselle kertyi maila kädessä uran aikana kaikkiaan 95 ottelua runkosarjassa ja 18 pudotuspeleissä. Hän edusti liigaurallaan VFT:tä, SB Vantaata, OLS:aa, Happeeta ja M-Teamia.

Kettusen tehot painottuivat maalintekoon, sillä uran 34 tehopisteestä ”vain” kahdeksan on syöttöjä. Jäähyllä Kettunen istui urallaan kaikkiaan 20 minuuttia.

Erotuomarina viime kausi oli hänelle ensimmäinen liigatasolla, ja hän vihelsi tuolloin kolmessa ottelussa naisten F-liigassa. Nyt ura jatkuu F-liigan naisten sarjan erotuomariryhmässä.

2. Kimmo Kontiainen, 234 ottelua

Täksi kaudeksi uutena vakituisena nimenä pääsarjatuomarien ryhmään kelpuutetulla Kontiaisella on takanaan pitkä ura alempien tasojen erotuomarina, mutta myös ennen kaikkea ylimpien tasojen pelaajana. Liigassa hän pelasi kaikkiaan kymmenellä kaudella OLS:ssa ja Kooveessa, joiden aikana hän hyppäsi kaukaloon 221 kertaa runkosarjassa ja 13 kertaa pudotuspeleissä. Kokonaismäärässä hän jää tämän listan kakkossijalle vain neljän ottelun erolla.

Kontiaisen pistesaldo uralla oli runkosarjassa tasan 100 pinnaa ja pudotuspeleissä viisi. Rangaistusminuutteja kertyi 52 runkosarjassa ja kuusi playoffseissa. Kontiainen oli keväällä 2012 Kooveen kanssa voittamassa pronssimitalia. Divarin otteluja Kontiaisen uralle kertyi pelaajana 46.

Pääsarjatuomarin urallaan Kontiainen on vasta alkutaipaleella. Ennen tätä kautta hänellä oli vihellettyjä otteluja Divarissa 10. F-liigadebyytti on vielä edessä.

1. Tuomas Arponen, 238 ottelua

”Bobi”-lempinimellä tunnettu lappeenrantalainen muistetaan pelaajauraltaan taistelijana, joka pelasi karjalaisseurojen NST:n ja Josban paidassa kaikkiaan 211 ottelua runkosarjassa sekä 27 pudotuspeleissä. Tehopisteitä kertyi runkosarjassa Kontiaisen tavoin tasan 100 ja playoffseissa kuusi. Jäähyminuutteja tuli runkosarjassa 41 ja pudotuspeleissä neljä.

Arponen nähtiin usein myös kapteenin nauha hihassaan keskustelemassa erotuomareiden kanssa, ja pelaamisen päätyttyä hän alkoikin rakentaa erotuomariuraa, joka on vienyt hänet liigaan asti – keskustelemaan nykypolven kapteenien kanssa.

Erotuomarikokemusta miesten liigasta Arposella oli ennen tätä kautta 18 ottelun verran. Nyt on meneillään kolmas kausi, kun Arponen viheltää liigatasolla.

Juttua päivitetty 10.10. klo 17.30: Julkaisun jälkeen selvisi, että naisten liigatuomari Katariina Haapasaari oli jäänyt huomioimatta listauksessa. Hänet on nyt lisätty listalle mukaan ”bonuksena”. Näin ollen top 5 paisui tällä kertaa top 6:ksi.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola