Mihin asioihin pelaajayhdistystoiminta tarjoaa avun salibandyssa? ”On tärkeää saada pelaajien ääni kuuluviin”

Kuvassa perustamiskokouksen jäseniä.

Kuvassa perustamiskokouksen jäseniä.

Keskiviikkona pidettiin Joukkueurheilijat ry:n virallinen ja julkinen perustamistilaisuus. Mukana ovat joukkuelajeista salibandy, koripallo, lentopallo ja pesäpallo.

Classicin Jussi Piha oli paikalla Olympiastadionin tiloissa pidetyssä ensimmäisessä julkisessa tilaisuudessa ja avasi pelaajayhdistyksen tarkoitusperiä Pääkallolle.

– Kesällä tuli kaikki lajit suoraan mukaan pesäpallon aloitteesta. Kangasahon Jani heitti tämän ilmoille, ja oli ehtinyt sparrata ajatusta jo sitä ennen. Siitä asti ollaan oltu mukana, Piha kertoi toiminnan lähtölaukauksesta.

Piha ja Oona Kauppi edustavat salibandya yhdistyksen hallituksessa, jossa on mukana kaksi jäsentä per laji. Mitä hyötyä yhdistyksestä on siis nimenomaan salibandyn näkökannalta?

– Mietin jopa ihan sellaisia asioita kuin sääntö- tai sarjauudistuksia, joissa pelaajat ovat aika oleellisessa asemassa. On jo pikkuisen otettu jo askelia siihen suuntaan, että pelaajia kuunnellaan ja varmasti on kyselty sieltä täältä. Ei kaikilta kuitenkaan.

– Jälkikäteen pelaajat nurisee asioista, joka johtuu usein siitä, että pelaajat eivät itsekään ole kovin aktiivisia. Tämä voisi olla sellainen kanava joka voisi kerätä niitä tietoja, jos liitto on tekemässä uudistuksia. Samat kyselyt mitkä menevät seuroille, voisivat mennä tätä kautta pelaajille.

– Sitten ei tarvitsisi ainakaan jälkikäteen jupista päättäjien suuntaan. On tärkeää saada pelaajien ääni kuuluviin ja pelaajat mukaan lajin kehitystyöhön, Piha linjasi.

Naisten ja miesten liigatasolla puhuttavat pelaajien kannalta kysymykset ammattilaisuudesta ja ammattimaisuudesta sekä näihin asioihin liittyvät peliurien kestot. Varsinkin naisten liiga on keski-iältään hyvinkin nuorekas sarja.

– Totta kai yhtenä isona tekijänä tässä on se, että saadaan pelaajille parempi arki ja perusasioita kuntoon. Toivon, että ei tule sellaista pelkotilaa, että nyt kun pelaajat yhdistyvät niin he rupeavat hankaliksi ja vaatimaan hirveästi kaikkea. Minun mielestä tässä ollaan yhdessä kehittämässä toimintaa seurojen kanssa.

– Mehän ei oikeastaan voida oikein tietää mikä tilanne on pelaajien ja seurojen välillä, vaan ensin se pitää tietysti selvittää minkälaisia haasteita pelaajilla on. Sen jälkeen asioita voidaan viedä kollektiivisesti asiaa eteenpäin ja vaatia seuroilta kehitystä porrastetusti, Piha aloitti ja jatkoi.

– Näen sen niin, että mitä paremmin kehitetään toimintaa niin sitä ammattimaisemmaksi se muodostuu. Sitä kautta myös seurat ja koko laji voi paremmin. Pitää olla rohkea ja nostella epäkohtia esille, mutta se pitää tehdä yhteistyössä ja viedä asioita eteenpäin. Omasta mielestäni on lajin kannalta parempi mitä pidempään pelaajat pystyvät pelaamaan ja mitä ammattimaisempaa toiminta on.

– Se vaatii pelaajilta sitoutumista ja uhrauksia. Se vaatii myös seuroilta eteenpäin menemistä. Pienin askelin eteenpäin.

Pelaajilla on tietysti myös sellaisia tarpeita, joista ei oikeastaan vielä tiedetä.

– Seuraavat tavoitteet on sellaisia, että kun erilaisia tarpeita on kartoitettu niin niitä pystytään lähteä tavoittelemaan. Rakennetaan väylää ja kanavia, jota kautta saadaan kasaan asioita joita voidaan viedä eteenpäin.

Lisää ry:stä