Maajoukkueet

Pärjäisikö Tanskan maajoukkue F-liigassa, Justus Kainulainen?

03.12.
2021
Maajoukkueet

Justus Kainulainen osui uransa ensimmäisessä MM-ottelussa. Kuva: Juha Leskinen

Salibandyn Helsingin MM-kisojen Suomi-Tanska -peli ratkesi jo avauserässä, kun Suomi osui viidesti ja Tanska ei kertaakaan. Kaikkiaan 2665 katsojaa näki Helsingin Jäähallissa, kun Suomi nappasi 7-0-voiton.

Suomen joukkueen ensikertailisista yksi onnistui maalinteossa. Se oli Oilers-sentteri Justus Kainulainen, joka iski Suomen 2-0-johtoon vain neljän minuutin pelin jälkeen.

– Tosi kiva ylipäänsä päästä pelaamaan näitä karkeloita. Oli kyllä ihan huikea tunnelma hallissa, Kainulainen hekumoi pelin jälkeen.

Maali syntyi melko alussa velipoika Rasmuksen syötöstä. Sen jälkeen oli muutama lisäpaikkakin, mutta avauspelin saldoksi jäi yksi maali. Kuumalapaisen Justus Kainulaisen kohdalla on lupa odottaa enemmän.

– Vähän sellaista hakemista oli vielä. Ihan sellainen perussuoritus oli, mutta kyllä tästä peli paranee koko ajan. Niissä peleissä mitkä merkitsee aletaan pelaamaan, hyökkääjä vakuutti.

Tanskan tasoa suhteessa Suomeen on hiukan vaikea arvioida. Joukkue pitkälti puolusti tiiviisti ja iski vastaan tilaisuuksien tullen, eli toisin sanoen myös maksimoi potentiaaliaan, mutta jäi silti selvästi jalkoihin.

Miten on, pärjäisikö Tanskan maajoukkue F-liigassa?

– Tanska on tosi kova vastaiskujengi. Kyllä ne meitäkin vastaan joitakin todella pahoja vastahyökkäyksiä sai aikaiseksi. Ne pystyttiin kuitenkin selvittämään. En osaa vastata tuohon, Kainulainen pohtii.

Kaksi vuotta sitten rysähti ikävästi

Noin kaksi vuotta sitten joulukuun alussa Kainulainen eli synkemmissä tunnelmissa. Tuolloin varmistui harmittomassa tilanteessa tullut polvivamma, joka sen hetken arvioin mukaan piti kuntoutua 8-10 kuukauden aikana.

Nuorukainen kuitenkin toipui nopeammin kuin osattiin odottaa ja oli alkusyksystä 2020 jo hyvässä vireessä. Pitkän poissaolon vuoksi näytti kuitenkin siltä, että joulukuulle 2020 suunnitellut kisat tulevat liian aikaisin kuntoutumisen vuoksi ja siksikin, että Kainulainen oli koko kesän pois maajoukkuekuvioista.

Koronan vuoksi kisat siirtyivät kuitenkin vuodella ja se oli onni onnettomuudessa Kainulaiselle ainakin pelipaikan vakiinnuttamisen kannalta. Kausi sujui loistavasti ja sentteri oli Oilersin johtohahmoja seuran päästyä SM-finaaleihin.

Kuntoutuminen oli kuitenkin itsessään vaikea prosessi.

– Kyllähän se oli järkyttävän iso työ mikä piti tehdä. Töitä joutui tekemään eritoten omalla ajalla, eikä päässyt joukkueen mukaan. Silloin se on itsestä kiinni todella paljon, että miten jaksaa hoitaa kaikki tylsätkin liikkeet. Koko ajan oli kirkkaana mielessä, että tätä kohti mennään, että kyllä mä täällä haluan olla.

Tuliko vuonna 2020 epätoivoisia hetkiä, kun kisoihin ei ollut ihan hirveästi aikaa?

– En sanoisi, että olisi tullut sellaista oloa. Totta kai oma ajatus oli, että voisi päästä heti kauden alussa pelaamaan ja jos pelaisi hyvin niin voisi olla hyvät mahdollisuudet päästä kisoihin. Sitten kävi kuitenkin näin, että kisat siirtyi ja se kävi omaan laariin hyvin, kun pääsi kesällä iskemään leireillä ja sitä kautta maaotteluissa, Kainulainen linjaa ja lisää.

– Se meni hyvin, nyt ollaan täällä ja taistellaan joukkueen kanssa mahdollisimman pitkälle.

Nuoremman Kainulaisen uralle on osunut jo paljon kaikenlaista. Kyseessä on kuitenkin vasta 22-vuotias pelaaja, ja MM-joukkueen kuopus.

– Ei se hirveästi kyllä näy. Tässä joukkueessa otetaan kaikki todella hyvin mukaan. En ole huomannut asiaa oikein millään tavalla.

Kainulaisen johtama kenttä, jossa pelaavat laidoilla Mikko Hautaniemi ja Rasmus Kainulainen, on ollut syksyn Ruotsi-peleissä Suomen parhaimmistoa. Valonpilkahduksia on nähty kolmesta perättäisestä tappiosta huolimatta, mutta mitä lauantain pelissä voidaan odottaa?

– Koetetaan keksiä vähän käärmeskeitoksia siihen peliin. Jääköön se nähtäväksi huomenna.

Suomi-Ruotsi lauantaina klo 18.55. Yle näyttää ottelun.

Muut artikkelit ottelusta:
Pääkallotodistus: Suomen joukkue esiintyi tasaisesti selkeässä Tanska-voitossa
Suomi selätti Tanskan ongelmitta – Kotilainen 1+2, Torisevalle nollapeli
Tanskaa vastaan pelannut Lehkosuo hälytettiin kotikisoihin pari päivää sitten: ”Sama laji se on edelleen isommissakin valoissa”

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen