Liigat

Aamulehti: Classic vie todennäköisesti kiistanalaisen kurinpitotapauksen valituslautakuntaan

24.01.
2022
Liigat

Kuvituskuva: Esa Takalo

Sunnuntaina uutisoitiin siitä, että Classicin ja FBC Loiston välisen liigaottelun tulos muutetaan FBC Loiston 5-0-voitoksi Kilpailu- ja kurinpitoryhmän päätöksellä. Classic voitti 15.1. pelatun ottelun maalein 5-2.

Syynä oli se, että Classicilla oli kokoonpanossa alaikäinen pelaaja. Varavahtina ollut maalivahti on 2007 syntynyt pelaaja, kun liigatasolla sarjassa saa pelata vain 2006 syntyneitä tai vanhempia pelaajia. Alaikäinen pelaaja ei pelannut ottelussa.

FBC Loisto teki asiasta vastalauseen, jonka KKR käsitteli. Normaalisti asia kuuluisi pääsarjapäällikölle, mutta asiassa arvioitiin myös pääsarjapäällikön toimintaa, joten menettely oli erilainen. Kilpailu- ja kuripitoryhmän sisällä tapaus ei ollut yksiselitteinen.

KKR:n jäsen Veli Halonen oli nimittäin eri mieltä siitä, että Classicin tekemä rike olisi kuulunut johtaa pistemenetykseen. Classic vetosi omassa vastineessaan ristiriitaisiin ohjeisiin ja KKR oli samaa mieltä siitä, että liiton ja liigan ohjeistukset olivat ristiriitaisia.

Kurinpitopäätöksessä mainittiin neljä seikkaa, jotka ovat voineet vaikuttaa erehtymiseen:

1. Junioripelaajien osallistumista aikuisten otteluihin sääntelee kaksi eri normia: Fliigassa oikeus on 2006 ja aikaisemmin syntyneillä ja muissa sarjoissa 2007 ja aikaisemmin syntyneillä pelaajilla.

2. Salibandyliiton sivuilla pdf-tiedostona julkaistuissa lisenssiohjeissa kerrotaan, että 2007-2001 syntyneet pelaajat saavat pelata syntymävuotensa mukaisella pelipassilla pääsarjassa. Liiton sivujen tekstiosuuden lisenssiohjeissa kerrotaan, että pääsarjan pelipassi on tarkoitettu aikuisikäisille naisten ja miesten F-liigojen sekä miesten Divarin pelaajille.

3. Pääsarjapäällikkö Jani Holopainen on asian WhatsApp-viesteistään tarkistettuaan vahvistanut vastanneensa 6.11.2021 Classicin Nina Rantaselle viestillä, joka alkaa: ”KilpS 48§ 2007 syntyneet juniori-ikäiset saavat pelata oman ikäluokkansa lisäksi vanhemmissa juniori-ikäluokissa, yhdessä joukkueessa kussakin ikäluokassa sekä myös yhdessä sukupuolensa mukaisessa aikuisten joukkueessa jokaista sarjatasoa kohden.” Holopainen on kuitenkin lisännyt, ettei muista, mihin ilmeisesti puhelimitse esitettyyn kysymykseen ja missä asiayhteydessä vastaus on annettu.

4. Salibandyliiton sähköisen järjestelmän kokoonpano-ohjeissa lukee, että ”sarjakokoonpanossa myös näkyy pelaajan pelipassiluokka ja järjestelmä ilmoittaa, mikäli kyseinen pelipassi ei sovellu kyseiselle sarjatasolle”. Vaikka kyseisessä kohdassa ei väitetäkään, että järjestelmä tarkistaisi kaikki pelaajan edustusoikeuden edellytykset, sanamuoto on omiaan lisäämään väärinymmärryksen riskiä.

Classicin toiminnanjohtaja Pasi Peltola totesi sunnuntaina Aamulehdelle, että se vie todennäköisesti tapauksen valituslautakunnan käsittelyyn.

Päätösen voit lukea täältä

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen