F-liigan naisten mestaruus on ensimmäistä kertaa katkolla – mitä TPS:lle tapahtui vahvan alun jälkeen?

TPS ja PSS ovat vääntäneet tasaisissa merkeiss finaaleita. Finaalit ovat pikku hiljaa kääntyneet PSS:n eduksi, vaikka TPS voitti kaksi ensimmäistä peliä. Kuva: Juha Hautakangas

TPS ja PSS ovat vääntäneet tasaisissa merkeiss finaaleita. Finaalit ovat pikku hiljaa kääntyneet PSS:n eduksi, vaikka TPS voitti kaksi ensimmäistä peliä. Kuva: Juha Hautakangas

Naisten F-liigan finaalien kuudes osaottelu pelataan huomenna keskiviikkona Turussa. PSS johtaa sarjaa voitoin 3-2, ja mestaruus on ensimmäistä kertaa katkolla. TPS:n päävalmentaja Aki Vilander kertasi sarjan tapahtumia, ja kertoi, mitä heidän täytyy kuudenteen otteluun lähdettäessä parantaa.

Altavastaajana sarjaan lähtenyt TPS aloitti finaalit vakuuttavasti voittamalla kaksi ensimmäistä ottelua. Avausottelu vieraskaukalossa päättyi TPS:n hyväksi lukemin 4-3, ja toisessa ottelussa turkulaiset olivat kotihallissaan vahvempia lukemin 7-3.

– Kahdessa ensimmäisessä ottelussa kaikki ketjut pelasivat suunnitelmien mukaisesti. Yleisesti ottaen pelattiin hyvin. Maalintekijät pääsivät hyvin paikoille, ja laukoivat oikeisiin paikkoihin. Lisäksi pääsimme laukomaan paljon suoraan syötöstä. Onnistumiset ruokkivat onnistumisia, Vilander kertoo.

Toisen osaottelun jälkeen sarjan kuva on muuttunut täysin ja hallitseva mestari PSS on vienyt nimiinsä kolme edellistä kamppailua. Sunnuntaina pelattu viides ottelu Porvoon salibandyhallissa oli loppuunmyyty, ja PSS vastasi kotiyleisön kannustukseen siirtymällä 3-2-johtoon sarjassa. Huomenna porvoolaisilla on ensimmäinen mahdollisuus ratkaista mestaruus.

– Toisen ottelun jälkeen ei tapahtunut sinänsä mitään mullistavaa. Otteluissa on nähty aika samanlaista pelaamista, ja pelit ovat olleet tiukkoja. PSS on vain ollut yksinkertaisesti parempi. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa teimme avausmaalin, ja pääsimme puolustamaan johtoa. Takaa-ajo-asemassa pelaaminen on ollut huomattavasti vaikeampaa, varsinkin kun PSS on erittäin hyvä puolustamaan johtoa.

– Edellisen 120 peliminuutin aikana olemme tehneet vain yhden maalin 5v5-pelin aikana. Tällä tavalla ei pelejä voiteta. Erikoistilanteissa olemme olleet hyviä, mutta perus 5v5-peliä meidän täytyy parantaa, Vilander jatkaa.

Pelit ovat olleet tiukkoja, joten Vilander ei näe tarvetta sen suuremmille muutoksille.

– Voitetaan peli, sen ihmeellisempiä muutoksia ei tarvita. Meillä on huomenna luvassa pakkovoitto kotiyleisön edessä, eli lähtökohdat ovat herkulliset. Kotiyleisö on antanut meille paljon tukea, ja molemmissa halleissa on ollut loistava tunnelma. Jos huomenna tulee tappio, niin kaasugrillit voidaan kaivaa esille kesäloman merkiksi. Voitolla luvassa on seitsemäs ottelu. Asetelmat voivat olla hyvinkin erilaiset huomisen jälkeen.

Ilmapiiri joukkueen sisällä on erittäin hyvä, vaikka TPS on hävinnyt kolme ottelua putkeen. Pelaajat lähtevät hyvissä tunnelmissa kohti kauden viimeistä kotiottelua.

– Täällä on paras ilmapiiri, mitä olen koskaan seurajoukkueessa kokenut. Keskitymme yhdessä tulevaan otteluun, emmekä mieti liikaa menneitä. Läpi kauden tunnelma on ollut positiivinen. Huominen ottelu on ainoa asia, johon voimme tällä hetkellä vaikuttaa, Vilander kertoo.

Kuudes ottelu pelataan keskiviikkona kello 18:30 Kupittaan palloiluhallissa.

Artikkelin kirjoittaja Eetu Moisio on työharjoittelussa Pääkallolla.