Krister Savosen ikävä loukkaantuminen oli mahdollisesti kuluneen salibandykauden puhuttavin tilanne. Valitettavasti kyseessä ei ollut vain yksittäinen tapaus, vaan ikäviä tilanteita nähdään kentällä turhan usein.
Lajin nykyinen tilanne on ainakin osin huolestuttava, ja muutosta tarvitaan. Sen myöntää myös Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta.
– Vastaisin niin, että totta kai tilanne on huolestuttava. Aina kun sattuu vahinkoja, niin täytyy miettiä, mitä asialle voisi tehdä. En usko, että kehitys on ollut sinänsä huonompaan suuntaan, mutta sen pitäisi mennä ilman muuta parempaan suuntaan, Ilmivalta kertoo Pääkallolle.
Ilmivallan mukaan Suomella on tavoitteena ajaa eteenpäin keskustelua pelaajien turvallisuudesta myös kansainvälisellä tasolla.
– Kansainvälinen liitto on tehnyt tiettyjä linjaustarkennuksia, joita ollaan nyt Suomessakin viemässä eteenpäin. Esimerkiksi ensi viikon perjantaina ja lauantaina Eerikkilässä käydään läpi uusia linjauksia. Kuullaan oikeastaan ensimmäisiä kertoja, mitä linjaukset käytännössä tarkoittavat. Tärkeintä on se, että kaikilla on yhtenäinen ymmärrys uusista tulkinnoista.
– Aloitimme keskustelun kansainvälisellä tasolla jo MM-kisojen aikana. Suomi tulee huolehtimaan siitä, että turvallisuusaspekti ei tule ainakaan unohtumaan keskusteluista. Tulemme pitämään näkökulmaa vahvasti yllä, koska koemme, että turvallisuusnäkökulma on erittäin tärkeä salibandyssa.
Salibandykenttien olosuhteet tuovat omat riskitekijänsä erilaisiin kontaktitilanteisiin. Lähes kaikissa salibandyhalleissa on jonkinlaisia esteitä, kuten seiniä, vaihtopenkkejä ja katsomorakenteita heti kaukalon välittömässä läheisyydessä. Nämä elementit lisäävät tilanteiden vaarallisuutta huomattavasti.
– Idelaaliolosuhteet ovat valitettavasti kovin harvassa tällä hetkellä, varsinkin kun mennään huipputasolle asti. Siinä mielessä meillä on kyllä tekemistä. Tiettyihin akuutteihin riskeihin on puututtu muun muassa menneen kauden aikana. Meidän täytyy olla systemaattisia silläkin suunnalla. Olosuhteita pitäisi parantaa, ja turva-alueita kasvattaa.
– Mielenkiintoinen ajatus oli Pääkallon artikkelissa keskiviikkona, josta on liitossakin vaihdettu muutamia ajatuksia. Pitääkö kentän olla aina se 40×20, jos olosuhteet ovat ahtaat. Mitä jos sieltä otettaisiin metri tai kaksi pois. Varsinkin pääsarjoissa on ollut tiukka linja kenttäkoon suhteen, kun taas muissa lajeissa joustoa voi olla. Se on yksi asia, jota meidän täytyy myös miettiä, Ilmivalta jatkaa.
Pitäisikö salibandyn pelisääntöjä tarkentaa, tai jakaa kovempia rangaistuksia vaaratilanteista?
– Tämä on tietenkin yksi asia. Viime kädessä säännöt tulevat kansainväliseltä liitolta, emme voi ihan eri säännöillä ruveta pelaamaan. Totta kai on säännöt ja niiden tulkinta sekä seuraamukset, joita rikkeistä tulee. Varmasti sääntöjä pitää jatkuvasti miettiä, niin kuin nyt onkin IFF:n osalta tehty, Ilmivalta kertoo.
– Toivon itse, että kun viiden minuutin rangaistus viedään pois, niin se alentaisi kynnystä antaa isompia 2+2-rangaistuksia jatkossa tilanteista, joissa pelataan vaarallisesti tai huolimattomasti. Edustan sitä kantaa, että aina jos päähän kolahtaa niin, että toinen osapuoli sen aiheuttaa, niin siitä pitäisi tulla pelikieltoa tahallisuudesta riippumatta. Ankaran vastuun maailmaan meidän pitäisi tältä osin mennä. Ajan myötä se tulisi vaikuttamaan myös siihen, miten siellä pelataan.
– Näiden kahden kauden aikana kun olen itse ollut tässä mukana, kurinpidon linja on ollut ihan hyvä, sen täytyy olla systemaattinen ja varmaan voisi olla vielä vähän kovempikin. Tietysti sama linja täytyisi saada kaikille salibandykentille, näin ei välttämättä tällä hetkellä ole. Ei voi olla niin, että linja on erilainen alemmilla sarjatasoilla tai junioreilla.
“Asiaa täytyy tarkastella kokonaisvaltaisesti”
Siitä on monia mielipiteitä, mikä olisi tehokkain keino parantaa tilannetta, mutta monet salibandyihmiset ovat samaa mieltä siitä, että jonkin pitää muuttua.
– Ajelen tässä meidän johtoryhmän kokoukseen, jossa meillä on agendana ylipäätänsä tämä aihe turvallisuuteen ja päähän kohdistuneisiin tilanteisiin liittyen. Asiaa täytyy tietysti tarkastella kokonaisvaltaisesti. Siihen liittyy esimerkiksi olosuhteet, säännöt, sääntötulkinnat ja kurinpitoseuraamukset.
– Meidän täytyy myös jatkossa hankkia parempaa tietoa siitä, minkälaisista tilanteista päähän kohdistuvia kontakteja tulee. Miten niitä hoidetaan ja miten varmistutaan, että pelaaja on toipunut riittävästi, kun hän palaaa kentälle.
Säännöistä ja olosuhteista riippumatta urheilussa on mahdotonta välttyä loukkaantumisilta, joten ensisijaisen tärkeää olisi vähentää niiden määrää sekä välttyä jatkossa kaikista vakavimmilta loukkaantumisilta.
– Meidän täytyy tehdä se voitava asian tiimoilta. Valitettavaa on se, että tehdään mitä tahansa, niin aina kun kymmenen ihmistä tällaisessa askissa kovaa vauhtia liikkuu, tilanteita sattuu siitä huolimatta. Meidän täytyy systemaattisesti vähentää vammoja, ja parantaa turvallisuutta. Siihen tarvitaan koko salibandyporukka mukaan, mutta ylhäältä se tietysti lähtee, Ilmivalta toteaa.