Liigat

Indians juhli kolmekymppisiä derbyssä – “Isobroidi perusti, ja mun kaveriporukka oli ensimmäinen junnujoukkue”

17.12.
2022
Liigat

Indians vei Espoon herruuden pitkästä aikaa runkosarjan aikana. Kuva: Juhani Järvenpää

Heimon perjantai-illan juhlaottelun kruunasi voitto Oilersista kauden toisessa Espoon derbyssä.

Voitto tuli Indiansin kannalta makoisaan paikkaan senkin takia, että paikalliskamppailut ovat olleet pitkälti Oilersin heiniä viime vuosina. Kahtena edellisenä kautena Oilers on edennyt joukkueiden välisestä puolivälieräsarjasta jatkoon voitoin 4-1, ja Indiansin edellinen voitto Oilersista runkosarjan aikana nähtiin joulukuussa 2018.

– Tarkoituksellahan nämä on ollut. Käytännössä ollaan aina pystytty vetämään juhlaottelut Oilersia vastaan. Viimeksi 25v-juhla oli mm. kun pelattiin Metro Areenalla. Onhan se rakasta vihollista vastaan aina kiva pelata, Indiansin toiminnanjohtaja Mika Leiponen kertoi derbyvoiton jälkeen.

Leiponen on ollut tavalla tai toisella mukana Heimon toiminnassa perustamisvuodesta lähtien, joten hän tuntee seuran läpikotaisin. Historian vivahteita oli perjantaina esillä ottelun yhteyteen rakennetussa näyttelyssä, johon oli kerätty julkaisuja, kuvia ja tärkeitä muistoja Indiansin perustamiskirjasta lähtien.

Lisäksi Heimon pelaajilla oli alkulämmittelyn aikana päällään valkoiset paidat, jotka jäljittelivät seuran ensimmäisiä pelipaitoja.

– Olin silloin ala-asteikäinen kun seura perustettiin. Isobroidi perusti, ja mun kaveriporukka oli ensimmäinen junnujoukkue. Sitten aloin valmentamaan ja kaikessa muussa ollut tässä vuosien varrella mukana. Pidemmän aikaa myös nykyisessä roolissa.

– Paljon hyviä tarinoita. Urheilullisesti isoja juttuja ovat totta kai sarjanousut ja lopulta nousu liigaan. Ehkä loppujen lopuksi itselle nousee ihmiset, ketkä ovat olleet vuosien varrella mukana ja tekemisissä arjessa. Niiden kanssa on paljon tarinoita ja kaikkea hauskaa tapahtunut. Kaikkea ei viitsitty laittaa esille, Leiponen naurahti.

– Mieletön määrä ihmisiä niin kuin kaikkinensa ja pitää vain nostaa hattua, että ilman niitä ei olisi mitään. On mageeta, että ollaan saatu omalla tavalla tämmöinen hauska yhteisö aikaiseksi.

Indiansista käytetään usein lempinimeä Heimo, mutta minkälaisia arvoja seura edustaa?

– Musta tuntuu, että ollaan aika ihmisläheisiä kaikkinensa. Aina jauhetaan Heimosta niin kyllä se kuvastaa mitä me täällä tehdään ja millaisia me ollaan. Vaikka meitäkin on nykyään puolitoista tuhatta tässä yhteisössä mukana ja tehdään kaikkea mahdollista niin kuitenkin tuntuu, että ollaan paljon läheisiä toistemme kanssa.

Takana on siis jo 30 vuotta, mutta Leiposella on fiilis, että seuran tarinassa ollaan vasta alkuvaiheessa.

– Seuran rakentaminen ei ole aina helppoa tässä maassa ja se on vaatinut vuosien varrella aika paljon töitä. Ollaan päästy aika mageeseen tilanteeseen ja selvitty kaikista haasteista mitä on vuosien varsilla ollutkaan, vaikka korona ja kaikki muut. Tietyllä tapaa ollaan vasta pääsemässä vauhtiin ja painamassa lisää kaasua.

Juhlaottelu sai Indiansin kannalta hienon päätöksen, kun Oilers kaatui tasaisen väännön päätteeksi loppulukemin 4-3. Juhlallisuudet kuitenkin jatkuvat vielä.

– Huomenna lauantaina järjestetään 30-vuotisjuhlagaala Hanasaaressa. Siellä on noin sata heimolaista kutsuvierasta ja juhlistetaan hauskaa taivalta kaikkinensa ja mitä ollaan saatu aikaiseksi, Leiponen päätti.

“Oman näköinen seura”

Yksi perjantai-illan ehdottomista onnistujista oli ensimmäistä kauttaan Indiansissa pelaava Christian Remes, joka valittiin kotijoukkueen parhaaksi pelaajaksi. Hyökkääjä kertoi ottelun jälkimainingeissa, minkälaisen kuvan hän on saanut seurasta reilun puolen vuoden aikana.

– Aika ammattimainen ja oman näköinen seura niin sanotusti. Tosi mallikkaasti hoidetaan hommat eikä mitään valittamista. Tosi hyvin olen viihtynyt.

Nykyisin Oilersia edustava Markus Markkola puolestaan pelasi Heimon riveissä Divarissa ja liigassa vuosina 2011-16. Tappion jälkeen Markkola latasi suorat sanat sekä omasta että joukkueen esityksestä, mutta vanhaa seuraa kohtaa arvostusta löytyi suuresti.

– Hieno ja upea seura. Mahtavia tyyppejä. Erityisesti pelaajista jäi monta hyvää ystävää. Ensimmäinen kausi liigassa oli aikoinaan hyvä ja mentiin playoffeihin asti. Paljon on hyviä muistoja.

Eetu Moisio
Eetu Moisio on journalismin opiskelija ja Pääkallon toimittaja.

Moisiolta löytyy pelikokemusta laajalti eri sarjatasoilta 15 vuoden ajalta.

Tällä hetkellä hän toimii myös salibandyvalmentajana.