Naisten maajoukkueella edessä MM-karsinnat – ’’Onhan tämä nyt ihan rahan hukkaa’’

Lasse Kurronen kertoi naisten maajoukkueen tilanteesta ensi vuotta ajatellen. Kuva: Juhani Järvenpää

Lasse Kurronen kertoi naisten maajoukkueen tilanteesta ensi vuotta ajatellen. Kuva: Juhani Järvenpää

– MM-karsinnat ovat naisten maajoukkueelle enemmän ryhmäytymistapahtuma, kuin pelillisten asioiden harjoittelua, sanoo päävalmentaja Lasse Kurronen.

Suomen naisten salibandymaajoukkue karsii paikastaan ensi vuoden MM-kisoihin tammi-helmikuun vaihteessa. Vaikka joukkue kokoontuu karsinnoissa yhteen, ovat päävalmentaja Lasse Kurrosen ajatukset jo ensi kesän maajoukkuetapahtumissa. Joukkue on yhdessä seuraavan kerran toukokuussa Eerikkilän ensimmäisellä leirityksellä. Valmistautuminen on Kurrosen mukaan varsin stabiilia, sillä tällä hetkellä valmennus seuraa pelaajia sekä pitää heihin yhteyttä puhelimitse.

Vaikea painottaa pelillisiä asioita

MM-karsintojen lohkossa Suomea vastaan asettuvat selkeästi heikommat joukkueet. Esimerkiksi Itävalta kaatui vuoden 2019 karsinnoissa numeroin 37–0, eikä se ole tänä vuonna edes heikoimmalla rankingilla omassa lohkossaan. Kurrosen mukaan joukkueelle ei MM-karsinnoissa ole juurikaan pelillistä hyötyä.

– Näissä otteluissa ei ole järkeä painottaa pelillisiä asioita, mutta voidaan esimerkiksi harjoitella vaikka kahden ketjun pelaamista tai jotain uusia asioita. Onhan tämä nyt ihan rahan hukkaa, enkä halua olla ylimielinen, mutta jollain muulla tavalla pitäisi tätä lajia levittää.

Kurronen sanoo painottavansa kotimaisen F-liigan pudotuspelejä näytönpaikkana MM-karsintojen sijaan. Hän kuitenkin toteaa positiivista olevan sen, että joukkue pystyy kaukalon ulkopuolella hioutumaan yhteen.

Sveitsi muuttunut eniten kärkimaista

Lokakuun lopussa pelatussa EFT-turnauksessa Suomi kohtasi muut kärkimaat, kun vastaan asettuivat Ruotsi, Sveitsi ja Tšekki. Kurrosen mukaan eniten joukkueista oli muuttunut Sveitsi, kun taas Ruotsi on säilyttänyt korkean tasonsa.

– Sveitsissä on tapahtunut sukupolven vaihdosta ja valmennus on vaihtunut. Pelillisesti he puolustivat tiukasti ja hyökkäsivät vastaan kovaa. Pallonhallinta oli meillä siinä pelissä noin 75 %, vaikka hävittiin se matsi. Sveitsillä on ennakkoluuloton sekä vaarallinen joukkue hyvillä yksilöillä.

Suomi onnistui voittamaan turnauksessa ainoastaan Tšekin lukemin 7–3. Tšekki on naisten sekä miesten puolella saanut maajoukkueeseen nuoria lahjakkaita pelaajia, ja kaukalossa joukkue on enemmän tai vähemmän samanlainen kuin ennen, Kurronen toteaa.

Maajoukkueen ringissä pieni vaihtuvuus

Maajoukkueella on Kurrosen mukaan tarkkailussa tällä hetkellä 25–30 pelaajan ryhmä kesän leirityksiä varten. Ydinryhmän ulkopuolelta hän haluaa nostaa esiin EFT-turnauksessa edukseen esiintyneet nuoret Emilia Pietilän sekä Ulla Valtolan. Pietilä oli ensimmäistä kertaa A-maajoukkueen mukana lokakuun EFT-turnauksessa Uppsalassa.

Suomi pelaa MM-kisapaikasta Latvian Kocenissa Norjaa, Tanskaa, Itävaltaa sekä Belgiaa vastaan 31.1.–4.2.2023. MM-kisat pelataan 2.-10.12. 2023.

Teksti: Jani Manninen