Näin Champions Cup uudistuu ensi kaudelle – koti- ja vierasottelut erikoisuutena

Classic edusti Suomen Champions Cupissa 2020 ja edustaa tänäkin vuonna. Kuva: Esa Takalo

Classic edusti Suomen Champions Cupissa 2020 ja edustaa tänäkin vuonna. Kuva: Esa Takalo

Salibandyn Champions Cup pelataan 7.-8.1. 2023 viimeisen kerran nykyisessä muodossaan, kuten Salibandymuseon Nostalgiapaloissa kerrottiin.

Nykyisessä formaatissa pelataan siis miesten ja naisten sarjoissa välierät sekä mitaliottelut. Mukana on naisten ja miesten mestarit Suomesta, Ruotsista, Sveitsistä ja Tshekistä. Kaikkinensa Champions Cupia ja sen edeltäjiä on pelattu monenkirjavilla virityksillä, mutta ensi kaudella alkava uusi formaatti on toistaiseksi kunnianhimoisin.

Syksyllä 2023 turnauksessa on mukana enemmän joukkueita, eikä Champions Cupia pelata enää yksittäisenä tapahtumana yhdessä paikassa. Naisten ja miesten formaatti on yhtenäinen myös tulevaisuudessa.

Mukana turnauksessa on kaksi joukkuetta Suomesta, Ruotsista, Sveitsistä ja Tshekistä. Maat saavat päättää onko mukana kultajoukkueen lisäksi esimerkiksi cup-mestari tai runkosarjan voittaja. Senkin jälkeen jos joukkueet ovat samoja voi paikan ottaa kauden hopeamitalisti. Suomessa mestarin lisäksi mukaan pääsee cupin voittaja rankingin kakkosena. Jos joukkue on sama, ottaa paikan SM-hopeamitalisti. Tällä hetkellä Pääkallolla ei ole varmaa tietoa miten kukin maa on päättänyt näiden seikkojen suhteen.

Turnauksessa pelataan alueelliset puolivälierät (pohjoinen ja etelä), yhteiset välierät ja yksittäinen finaaliottelu. Puolivälierissä ja välierissä joukkueet kohtaavat koti- ja vieraspeleissä. Puolivälierien alueellisuus tarkoittaa sitä, että niissä suomalaiset ja ruotsalaiset (pohjoinen) joukkueet mittaavat toisiaan samoin kuin sveitsiläiset ja tshekkiläiset (etelä) joukkueet toisiaan.

Eri maiden joukkueet rankataan sijoin 1-2. Täten esimerkiksi Suomen 1. kohtaa puolivälierissä Ruotsin 2. ja sama toisinpäin. Toisessa lohkossa toimitaan saman systeemin pohjalta Tshekin ja Sveitsin joukkueiden osalta.

Vasta välierissä parit arvotaan siten, että kaikkien eri maiden välieriin päässeet edustajat ovat mukana. Formaatista johtuen voi toki olla niin, että yhdestä tai kahdesta maasta ei ole yhtäkään joukkuetta välierissä. Välierissäkin pelataan siis koti- ja vieraspelit. Finaaliottelu on yksittäinen. Vielä ei ole varmaa onko sekä naisten että miesten finaali samassa paikassa ja miten finaalipaikkakunta ylipäänsä määritellään.

Johtuen formaatista Champions Cupin pelit alkavat tiettävästi jo elokuussa. Toistaiseksi on kuitenkin ilmeisesti hiukan auki, että pelaavatko miehet ja naiset pelejä samaan aikaan, sillä naisten joulukuiset MM-kisat vaikuttavat asiaan.

IFF:n pääsihteeri John Liljelund kertoi Pääkallolle, että IFF tarjoaa ainakin jonkinlaista matkatukea osallistuville joukkueille. Pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin, että kotiotteluiden tuotoilla pystyttäisiin kattamaan vieraspelien kustannuksia.

Samalla Liljelund kommentoi, että nyt aloitetaan tällä konseptilla, mutta vuoden tai kahden jälkeen kartoitetaan ovatko muiden maiden seurajoukkueet kiinnostuneita seurajoukkueturnauksesta. Jos kiinnostuneita osallistujamaita on lisää on Champions Cupia tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa.