FBC Turku selvitti liigakarsinnan ensimmäisen koetinkiven – ”On vain yksi tavoite”

Mikko Stenfors (vas.) tahtoo pitää FBC Turun liigassa. Oikealla apuvalmentaja Tommi Sjöholm, jonka kausi FBC:ssa jäi kesken siviilikiireiden vuoksi. Arkistokuva: Anssi Koskinen

Mikko Stenfors (vas.) tahtoo pitää FBC Turun liigassa. Oikealla apuvalmentaja Tommi Sjöholm, jonka kausi FBC:ssa jäi kesken siviilikiireiden vuoksi. Arkistokuva: Anssi Koskinen

Noin vuorokausi voi muuttaa paljon. Sen sai todeta FBC Turku F-liigakarsinnan 1. vaiheessa Porin Karhuja vastaan.

FBC oli torstai-illan kotiottelussaan hetken toisen erän alussa 0-4-tappiolla Karhuja vastaan. Häviö pelistä olisi tiennyt katkopeliä perjantai-illaksi Poriin, josta joukkueella oli karvaita muistoja jo edelliseltä reissulta (7-4 Karhuille).

FBC käänsi kuitenkin tilanteen kotikentällään rankkarikisan jälkeen 6-5-voitoksi ja sai ottelupallon Poriin, jossa osat vaihtuivat: alkua vei FBC. Turkulaiset karkasivat ensimmäisessä erässä 3-0-johtoon, eivätkä luopuneet johdostaan missään vaiheessa. Kolmannessa erässä peli repesi loppunumeroihin 3-9, ja FBC lähetti Karhut kesälomille voitoin 3-1.

FBC:n päävalmentaja Mikko Stenfors, ratkesiko ottelusarja hurjaan nousuunne torstai-iltana?

– Nyt jälkikäteen voi sanoa, että tietyllä tapaa joo, Stenfors myönsi perjantaina ottelun jälkeen Porin Urheilutalon käytävällä.

– Torstaista saatiin hyvät ”effortit” tähän päivään. Viime sunnuntaina täällä emme olleet valmiit tähän porilaiseen hurmokseen, mitä Urheilutalolla tuppaa olemaan. Päästettiin silloin kaverit vähän ihon alle, mutta tämän viikon aikana saatiin ihoa paksummaksi. Paljon puhuttiiin siitä, ja eilen (torstaina) jo oli fokus isosti omassa tekemisessä.

– F-liigan runkosarjassa olimme aika heikkoja johtoasemassa pelaamisessa, ja tänään oltiin aika solideja sen suhteen. Saatiin pidettyä koko ajan pari maalia eroa. Hienoa, että kolmannessa erässä maalihanat alkoivat todenteolla aukeamaan. Aika epätyypillistä ”Beeceetä”, että siinä tehdään monta maalia lyhyessä ajassa, mutta hieno homma: saatiin ketsuppipullo auki.

Aiemmin sarjassa voititte Karhut kotona kahdesti vain niukasti (jatkoajalla ja rankkareissa) ja hävisitte Porissa. Oliko selvä voitto hyvä juttu joukkueen päänupille?

– Oli, ihan itseluottamuksen kannalta. Jos ajatellaan vaikka meidän runkosarjaa, kun paljon otetaan nuhaan, niin harvoin pelaajalla siinä kohtaa on itseluottamus tapissa. Muutenkin tässä on haussa samantyyppinen kasvutarina kuin viime keväänä, ja henkisesti parempaa sarjaa tälle ei voinut olla kuin tämä.

FBC:lla on edessä vielä karsinnan 2. vaihe, jossa pitää taas hoitaa vastustaja paras viidestä -sarjassa, että F-liigapaikka kaudelle 2023-24 varmistuu. Toisen karsintakierroksen vastustajasta ei ollut vielä perjantaina tietoa.

– On vain yksi tavoite, ja se on liigassa säilyminen. Oli vastustaja kuka tahansa, niin meidän oma peli on isosti keskiössä. Totta kai vastustajaa skoutataan, mutta oma peli on meidän juttu tässä, mikä parhaimmillaan on sitä, mitä tänään perjantaina oli.

FBC Turku on jo ilmoittanut, että joukkueen liiganousuun viime keväänä luotsannut Stenfors jättää päävalmentajan tehtävät keväällä, ja Juuso Silén on ensi kauden ykköskäskijä.

Miten tärkeä asia itsellesi olisi säilyttää FBC liigassa?

– Yleensäkin nousijaporukalle visiitit tuppaavat olemaan ranskalaisia, ja ensimmäinen kausi on aina vaikea. Ehdottoman tärkeää on saada pidettyä tämä seura liigassa ja lähdetään viemään tätä hommaa entistä enemmän eteenpäin.

– Tällä kaudella ollaan myös huomattu, että ei meillä ole ollut riittävästi panoksia liigapelaamiseen. Se on ollut aika kituuttelua. Kun miettii tätä kautta, se on ollut oppikokemus niin seuralle, pelaajille kuin valmennukselle, mitä vaatii nykypäivänä pelata liigassa – varsinkin, kun se on supistunut 12 jengiin. Siellä ei ole enää pisteautomaatteja.

Oliko F-liiga kovempi kuin odotitte?

– Ehdottomasti. Peli on mennyt paljon eteenpäin. Tämä kausi on ollut ehdottomasti kaikkien aikojen kovatasoisin. Tekee hemmetin hyvää liigalle ja tietyllä tapaa sataa myös Divarinkin laariin, koska saadaan pisteautomaatit pois myös Divarista, Stenfors sanoo, ja huokaa perään:

– Kolminkertainen sarja ja amatöörilaji, on se kova rupeama. Vaikka puhutaan amatöörisarjasta, niin se on vähintään melkein kuin puoliammattilaisuutta. Sen huomaa valmentajana ja kun pelaajien näkökulmiakin on kuunnellut, niin rankka rypäisy se on. Mutta kun mietitään liigan tasoa, niin tämä on hyvä homma.