Milla Nordlund laittoi piste-ennätyksen uusiksi, vaikka ehti jo epäillä onnistumista: ”Olin jo vähän varautunut siihen”

Milla Nordlundin hymyä on nähty tälläkin kaudella useiden maalien jälkeen. Kuva: Anssi Koskinen

Milla Nordlundin hymyä on nähty tälläkin kaudella useiden maalien jälkeen. Kuva: Anssi Koskinen

TPS-hyökkääjä Milla Nordlund, 25, on naisten ja miesten sarjat huomioiden F-liigan ylivoimaisin tähti.

Nordlund taikoo pisteitä ottelusta toiseen ja laiturille ei tunnu yksinkertaisesti löytyvän minkäänlaista pysäyttäjää runkosarjassa tai pudotuspeleissä. Yksi iso merkkipaalu meni rikki sunnuntain toisessa finaalissa, kun turkulainen taiteili tehot 1+4 ja rikkoi naisten liigan pudotuspelien yhden kauden piste-ennätyksen.

Pistesaldo 15+16 syntyi kahdeksassa pelissä, ja otteluita on vielä ainakin kaksi pelaamatta. Edellinen ennätys (17+12) oli 20 vuoden takaa ja sen takoi Petra Mäntynen Classicin paidassa.

Selostaja Tuomo Reposen mukaan Nordlundin puseroon oli hiipinyt jo hiukan taikauskoa lauantain pelin yhteydessä, kun Reponen oli maininnut lähestyvästä merkkipaalusta ottelulähetyksessä.

– En ehkä osannut ihan ajatella, että se raja menee heti seuraavassa pelissä rikki. Yleensä kun joku jinxaa, niin sellaisia asioita ei tapahdu. Kyllä mä olin jo vähän varautunut siihen, että rajaa ei välttämättä tule rikottua. Positiivinen yllätys ja ihan kiva, että meni nyt sitten rikki, Nordlund naurahti puhelinhaastattelussa tiistaina.

TPS:n ykkösviisikkoa Nordlund-Jenna Saario-Laura Rantanen sekä Ina Leminen ja Noora Rantanen pidetään ihan syystä sarjan parhaana viisikkona. Erityisesti esiin nousee sen hyökkäysvoima, ja on totta että kentällisen pelaajat tekevät paljon pisteitä. Kentällinen pitää paljon palloa, ja puolustaa sitä kautta, mutta aika vähän huomioidaan sitä kuinka hyvin oma pää pysyy puhtaana.

Esimerkiksi Nordlundin ollessa kentällä omissa on soinut kuudesti kahdeksassa pudotuspeliottelussa, ja vastustajan päädyssä 39 kertaa. Puolustaja Ina Leminen ja Noora Rantanen ovat keränneet yhtä paljon plussaa, mutta miinusta on tullut vain neljä per pakki.

– Ensinnäkin meidän hyökkäyskolmikon alla on hyvät puolustajat, jotka todellakin hoitaa puolustuspään hyvin. Tietysti hyvä maalivahtikin vaikuttaa asiaan. Mun mielestä me tehdään viisikkona hyvin töitä myös hyökkääjien osalta. Sekin on varmasti osasyy miksei omissa soi niin paljon.

– Meillä toimii yhteispeli niin hyökkäys- kuin puolustuspäähän ihan hyvin. Toisaalta ei olla ihan hirveästi jouduttu puolustamaan ainakaan runkosarjassa. Nyt finaalivaiheessa mitataan meidän puolustuskapasiteettia taas enemmän ja enemmän. Ollaan hyvin hoidettu se osuus, Nordlund puntaroi.

Keskitasolta kärkeen

Ennen viime kautta ja TPS:n hiukan yllättävääkin mestaruutta joukkue oli keskitason puurtaja, ja joskus alle senkin. Jos mietitään sen keihäänkärkiä niin oikeastaan siltä osin TPS ei ole juurikaan muuttunut. Lemistä lukuunottamatta ykkösen pelaajat ovat samoja kuin ennenkin. Samoin huippuvahti Vuorelalla on takanaan pitkä tausta.

Tämän hetken joukkueen merkittävimmät menestystekijät ovat siis pitkälti samat kuin ennen, mutta miten joukkueesta tuli tämän kauden kaltainen voittamaton ja voittamiseen kyltymätön kärkijoukkue?

– Totta kai nälkä kasvaa syödessä koko joukkueella ja jokaisella pelaajalla henkilökohtaisesti. Nyt kun ollaan saatu enemmän pelaajia ja laajuutta rosteriin niin sitä kautta myös treenit ovat olleet todella paljon laadukkaampia.

– Kun treenit ovat vielä mielekkäämpiä pelaajille niin totta kai se on suoraan verrannollinen siihen, että ollaan noustu kärkijengiksi taistelemaan mestaruuksista. Meillä on treeneissä tosi kova keskinäinen kilpailu pelipaikoista ja se myös näkyy. Oli sitten pienpelit tai mitä ikinä tehdäänkään. Se kehittää meidän pelaajia tosi paljon. Huomattava ero niihin kausiin kun oltiin siellä hännillä ja karsinnoissa, yhdeksällä kaudella TPS:aa edustanut Nordlund avasi.

Jenna Saario (vas.), Laura Rantanen, Milla Nordlund ja Noora Rantanen ovat nähneet TPS:n kanssa myös vaikeampia aikoja. Kuva: Anssi Koskinen

Aki Vilander otti TPS:n päävalmentajan pestin kaudelle 2021-22 ja kahden viime sesongin meno on ollut erittäin vakuuttavaa.

– Totta kai osaava valmennus on lopulta jopa ehkä se isoin asia siinä, että on nostettu vaatimustasoa sinne arkitekemiseen. He myös luo uskoa siihen, että me osataan pelata tätä lajia ja ollaan hyviä. On tuotu sellaista meidän näköistä peliä niin se on varmasti se resepti.

TPS on tosiaan on ollut täysin tappioton Suomen Cupissa ja F-liigassa tällä kaudella. Sillä on myös mahdollisuus täysin tappiottomaan kauteen Suomen sarjoissa, jos se kaataa Classicin vielä kahdesti.

Mahdollinen niin sanottu tilastotappio varmasti vähän harmittaisi tässä välissä, vaikka mestaruus lopulta irtoaisikin.

– Totta kai se harmittaa, eikä kukaan tietysti ikinä halua hävitä. Näin jälkikäteen mietittynä se ei olisi haitannut, jos oltaisi yksi peli hävitty jo. Jotenkin koen, että se kasvattaisi meidän joukkuetta vielä enemmän. Se on myös niin, että jos kauden ensimmäinen tappio tulee finaaleissa niin se on isompi juttu kuin se jos se olisi tullut runkosarjassa tai aiemmin playoffeissa.

– Sitä pitää oppia käsittelemään jos sellainen tulee. Se on kuitenkin uusi juttu tälle kaudelle. Tappio ei olisi haitannut, mutta kun ollaan jo tässä kohtaa ja kaksi peliä olisi vielä voitettavana, että kausi olisi tappioton, niin totta kai lähdetään hakemaan sitä ettei hävitä. Ei se kuitenkaan meidän peliä kaada, vaikka yksi tappio tulisi, Nordlund arvioi.

Paluu Ruotsiin?

TPS:n miesten liigajoukkueen ykkössentterin Ville Hirvisuon uutisoitiin siirtyvän Ruotsiin Visby IBK:n paitaan jokin aika sitten. Hirvisuo sattuu olemaan Nordlundin puoliso ja Visbyn tiedotteessa hän kommentoi saaneensa tyttöystävältään luvan siirtoon.

Minkälaiset neuvottelut tässä kohtaa käytiin?

– Silloin aikoinaan kun palattiin Ruotsista Suomeen niin Ville tuli sen takia, että koulut oli vielä kesken. Tiesin, että Villellä on vielä haluja pelata Ruotsissa. Itsekään en ole sulkenut mitään pois.

– Ei siihen nyt ihan hirveästi mitään neuvotteluita tarvittu, mutta totta kai haluan tukea sitä ja Ville haluaa lähteä. Piti järjestää asiat täällä niin, että pystytään pitämään meidän yhteinen asunto täällä ja tällaiset seikat. Oli siis enemmän käytännön asioita, joita piti miettiä.

– Ei tietenkään ollut kahta kysymystäkään, etteikö Ville voisi sinne lähteä. Mielestäni tosi hienoa ja varsinkin jos Visby IBK nousee SSL:ään, niin vielä hienompaa jos hän pääsee sinne pelaamaan, Nordlund kommentoi aidosti iloiseen sävyyn.

Mitä Nordlund itse tekee? Hänen jatkosopimuksensa nimittäin julkaistiin jo aiemmin. Peliuralta löytyy kausi 2018-19 Ruotsissa Endre IF:n paidassa. Nykyisellään F-liiga vaikuttaa jo läpipelatulta hänen osaltaan, joten ajatus maailman kovimmassa sarjassa pelaamisesta ei ole kaukaa haettu.

– On se Ruotsiin palaaminen ollut mielessä. Tein vuoden jatkosopimuksen TPS:n kanssa, ja koulu loppuu todennäköisesti tämän vuoden puolella. Sen jälkeen onkin sitten taas maailma auki, että katsoo siinä vaiheessa mikä on tilanne. En ole sulkenut mitään vaihtoehtoja pois ja jos tilaisuus tulee, niin miksipä ei. Kyllä se kuitenkin on se maailman kovin liiga ainakin naisten tasolla selkeästi. Jos pelaajana haluaa kehittyä niin ne ovet pitää pitää avoinna.

Finaalisarjan kolmas peli pelataan keskiviikkona Turussa TPS:n johtaessa sarjaa 2-0. Sarja on mahdollisesti katkolla jo lauantaina Bläk Boksissa.

Miten TPS-Classic -finaalisarja päättyy?

– Toivon, että me voitetaan suoraan neljässä pelissä. Kyllä se on tässä kohtaa meidän tavoite, että hoidetaan Suomen mestaruus lauantaina kotiin.