Salmela ennen ja jälkeen tärkeän tuplapanosderbyn: ”Tämän ottelun voittaja pelaa todennäköisesti cupin finaalissa”

Viime kauden hopeahaavat ovat heijastelleet Nokian KrP:n alkukautta. Kuva: Anssi Koskinen

Viime kauden hopeahaavat ovat heijastelleet Nokian KrP:n alkukautta. Kuva: Anssi Koskinen

Tampereen Raholassa pelattiin lauantaina kolmesta sarjapisteestä, ja tuplapanoksella myös Suomen Cupin jatkopaikasta paikallispelissä Nokian KrP-Classic. Jututimme KrP-manageri Marko Salmelaa ennen peliä, ja ottelun jälkeen.

KrP oli kauteen lähdettäessä suurin mestarisuosikki, ja ei tietenkään ole vielä tässä vaiheessa suosikin viittaansa menettänyt. Ennen derbyä se oli hävinnyt kolme ottelua kahdeksasta, joista kaksi LASBille ja Jymylle, jotka on arvioitu kauteen lähdettäessä huomattavasti alemmille sijoille.

Hopeamitalistin peli on ollut alkukaudesta myös silmin nähden halutonta, huolimatonta ja tukkoista. Mistä on kiikastanut?

Salmela huomauttaa, että asiaa on käsitelty jo Pääkallon sivuilla ja myös podcasteissa, kuten KalloCastissa, ja kyllä niissä kommenteissa varmasti oikeilla raiteilla on oltu hyvin pitkälti.

– Se finaalitappio mikä viime vuonna kärsittiin, niin sen käsittely on ottanut jonkin aikaa. Kyllähän se niin on, että pelattiin keväällä aika kovia pelejä ja pelattiin aika hyvällä tasolla, Salmela aloittaa.

– Ei saisi olla niin, mutta nyt on ollut vastassa vähän sellaisia joukkueita vastassa, jotka ei sytytä samalla tavoin kuin Tepsit ja Classicit ja Oilersit. Ehkä on ollut vähän sellaista virkamiesmäistä, että on saavuttu paikalle. Ainoa mistä on tullut erityisen positiivinen fiilis, on OLS-pelistä.

– En ajattele siinä niinkään sitä tulosta, vaan se oli ehjä peli, oli hyvä tahtotila ja peittoja oli varmaan enemmän kuin muissa peleissä yhteensä. Voitettiin 1vs1-tilanteet ja sitä kautta saatiin kelvollinen tulos aikaiseksi. Mun mielestä siitä on hyvä lähteä ponnistamaan eteenpäin. Tänään nähdään mihin se riittää, Salmela ennakoi.

OLS-peli oli KrP:lta vahva esitys. Oululaiset kaatuivat 7-1 edellispelissä ja pelin jälkeen päävalmentaja Janne Kainulainen kuvaili ottelua vasta joukkueen ”kauden toiseksi hyväksi otteluksi” Aamulehdessä. Kainulainen myönsi, että nihkeän alun vuoksi joukkueessa pidettiin jo kriisipalaveria.

Syys-lokakuussa ei mestaruuksia ratkota, mutta Salmela myöntää heikkojen otteiden kismittävän henkilökohtaisesti.

– Kyllähän se nyt harmittaa, sitä ei voi kiistää. Tämä on urheilua, ja tässä pitäisi pystyä tappiotkin hyväksymään ja käsittelemään. Jos taas ajatellaan siten, että ollaan kahdeksan pelattu ja viisi voitettu, niin ei tästä saa tässä kohtaa liian isoa ongelmaa tehdä.

KrP on pelaajiston palkkatasoltaan sarjan kärkeä, ellei ihan ykkösenä, niin kakkonen vähintään. Salmelan mukaan palkanmaksajan ei ole tarvinnut huomauttaa palkansaajille ikävästi alkukauden ilmeestä.

– Ollaan käyty Myllyniemen ja joukkueen kanssa palaveria, ja siinä palaverissa mentiin äärimmäisen positiivisen kautta. Ollaan haluttu muistuttaa, että meidän joukkue on kovatasoinen, ja meidän pitäisi pystyä voittamaan myös pelejä, jotka ei aina niin sytytäkään.

– Ollaan haluttu sitäkin painottaa, että tässä on kaikki valmennuksesta ja taustoista joukkueenjohtoon soutamassa ihan samaa venettä, ja sitä kautta meidän pitää yhdessä päästä sellaisiin tavoitteisiin, joita ollaan yhdessä asetettu, Salmela avaa.

Marko Salmela (keskellä) elää salibandya täydellä sydämellä. Kuva: Anssi Koskinen

Synkät lukemat

KrP:n yleisömäärät ovat olleet pieniä alkukaudesta. Ennen Classic-peliä keskiarvo huiteli 300 tietämillä (ainakin epävarmojen tilastojen perusteella) ja yleisömäärien perusteella joukkue kuului samaan kastiin häntäpään ErVin, FBC Turun ja LASBin kanssa. Salmela harmitteli heikkoja lukemia jo noin kuukausi sitten Ylijohtavan aitiossa.

– Ei valitettavasti pystytä tarjoamaan sellaisia fasiliteetteja, mitä tän päivän F-liiga vaatisi. Se on se suurin syy. Uskon, että se korjaantuu ensi vuonna, kun päästään uuteen halliin.

Salmela viittaa Nokialle nousevaan uuteen palloiluhalliin. Hän kertoo rakentamisen olevan nyt aikataulussa, ja hallin aukeavan ensi vuoden elokuussa ennen kauden alkua.

Seuraavaksi Salmela nostaa esille yllättävän seikan. Se koskee Sanoman eli Ruudun kanssa tehtyä F-liigan lähetyssopimusta, jonka perusteella jokainen ottelu lähetetään Ruudun kautta.

– Nyt olen meinannut verkkarini repiä tänään. Kuten tiedät, niin meillä on Ruudun kanssa sopimus ja me tuotetaan nämä ottelut. Yhtäkkiä mä luen Aamulehdestä, että tää on heidän kuukauden ottelu, kanta-asiakaspeli. Ilmainen peli Aamulehden lukijoille, ja jakelu on muistaakseni 130 000, Salmela puuskahtaa ja jatkaa tuohtuneena.

– On se ihan uskomatonta, että siitä ei ole kukaan meille edes maininnut. Siitä ei ole edes liigan toimitusjohtajalle mainittu, vaan yhtäkkiä sen saa vain lukea Aamulehdestä. Ihan selvä asia, että se vie joitain katsojia tuommoinen.

– Tää asia pitää kyllä tutkia. Jos me ollaan Sanoma Oy:n kanssa tehty tää diili ja me tuotetaan ne Ruudulle, niin koskaan ei ole kukaan maininnut tästä. Tää on sikälikin absurdi tilanne, että ottelu on meidän kuvaama. Me kuvataan peli Aamulehdelle ilmaiseksi.

– Kaikki nämä seikat varmasti vaikuttaa jonkin verran katsojalukuihin, mutta tänään tulee varmasti ennätysyleisö kaikesta huolimatta paikalle.

Salmela jatkaa yleisömääristä vielä sen verran, että joukkue pelaa Hakametsän jäähallissa kaksi ottelua marraskuun lopussa. Perjantain pikkujoulupelissä tulee vastaan Classic ja lauantain perhepelissä SPV. Hän uskoo, että nämä pelit nostavat yleisökeskiarvoja.

Viime keväänä Rahola pullisteli KrP:n finaalipeleissä ja Hakametsän seiskafinaaliin ahtautui 5107 katsojaa. Paluu arkeen on ollut karu. Kuva: Esa Takalo

Pirkanmaan herruus

OLS-peli oli hyvä, ja Classic-peliin KrP:lle voi ladata ehdottomasti odotuksia. Jos haluaa maalailla oikein kunnolla, voi ajatella, että kyseessä voi olla käänteentekevä peli. Hyvä peli, ja hyvän kierre saa jatkoa. Tappio ja huono peli, niin KrP on hävinnyt neljä ottelua yhdeksästä.

Salmela ei näe liigapisteiden tai Pirkanmaan herruuden osalta isompaa panosta, mutta.

– Se on itsestäänselvyys, että tämä on ison panoksen peli. Tässä on tuplapanos ja meillä on tarkoitus pärjätä cupissa. Mennä sinne päätyyn asti. Suomen Cupin kannalta tämä on meille iso peli. Suomen Cup on aina ollut meille tärkeä ja yksi päätavoitteista. Jos me siinä epäonnistutaan, niin se on erittäin harmittava paikka.

– Se, että jos häviää yhden pelin yhdelle päävastustajista, niin se ei ole välttämättä iso juttu. Sitä ei kuitenkaan varmasti tarvitse miettiä tarvitseeko pelaajia sytyttää, vaikka runkosarjan otteluna tämä on samanlainen kolmen pisteen ottelu kuin ne muutkin.

Salmela heittäytyy samalla ennustajan rooliin.

– Mun oletus on se, että kun Oilers hävisi perjantaina oman pelinsä Happeeta vastaan, niin tämän ottelun voittaja pelaa todennäköisesti cupin finaalissa.

Salmela muistuttaakin, että KrP:n tavoitteena ei ole pelkästään mestaruus, vaan tupla, eli cupin voitto ja Suomen mestaruus.

On aika siirtyä kohti paikallisottelua.

KrP puolusti erinomaisesti ja Miro Tuomala oli paikallispelin ehdottomia hahmoja. Kuva: Esa Jokinen

Pelin jälkeen

On mielenkiintoista miettiä, mikä vaativan managerin tulkinta olisi ollut, jos KrP ei olisi voittanut peliä 5-4. Tällaiseen toiseen todellisuuteen ei nyt kuitenkaan sukelleta, vaan kotijoukkue oli maalin verran Classicia parempi, jatkaa cupissa ja on sarjataulukossa kolmantena vain kolmen pisteen päässä kärkijoukkue Classicista.

Pelaajistosta Juuso Ahola kommentoi pelin jälkeen, että cupin panos ehti unohtua pelin aikana.

Salmela ei unohtanut.

– Kaksi hyvin laadukasta joukkuetta kohtasi. Kuten ennen peliä sanoin, niin harmittavasti toinen näistä jää jo nyt Suomen Cupista pihalle. Me oltiin varmaan sen verran ansaittu onnea, että oltiin tuon maalin verran Classicia parempia.

– Kuten sanoin, niin tämä on meidän kauden päätavoite, ja olen sen vuoksi hyvin iloinen ja ylpeä jengistä, että pystyttiin tämä peli voittamaan. Edelleen voidaan haaveilla siitä meidän yhdestä päätavoitteesta, Salmela sanoittaa helpottuneena.

Mikä tärkeintä Salmelalle, nyt ei nähty virkamiesmäistä KrP:ta, vaan ansiokkaasti voitosta taistellut ja tiukasti puolustanut nokialaisryhmä. KrP veti pidemmän korren nimenomaan puolustuspelissä, sillä Classic pelasi myös hyvän ottelun.

– Tänään esimerkiksi peittopelaaminen oli hyvällä tasolla. Samoin se montako ylivoimahyökkäystä Classic sai meitä vastaan. Ne oli todella vähissä. Puolustusvalmius oli tosi korkealla tasolla.

Sitten vielä se yleisömäärä. Paikalle tuli kaiken kaikkiaan 707 katsojaa, ja se on KrP:n kauden paras lukema kuten ennakoitiin. Lukeman perusteella joukkue nousi yleisökeskiarvoissa seitsemännelle sijalle ohi Indiansin ja TPS:n (toinen viime kevään finalisteista.

Salmela on lähestulkoon tyytyväinen, mutta ei ole kuitenkaan vielä päässyt yli Aamulehden lähetyksestä.

– Jos ei olisi ollut sitä Aamulehden kanta-asiakaslähetystä, niin täällä olisi ollut varmasti enemmän väkeä. Ihan kelvollinen lukema. Kyllähän näihin koviin paikallispeleihin saa aina väkeä.

Koko kauden mitalla manageri pitää edelleen huonona sitä, että runkosarjan peruspeleissä väkeä ei käy tarpeeksi. Hänelle asia tuntuu olevan syvän harmituksen aihe.

– Enemmän olen harmissani siitä, että tulee niitä joukkueita, jotka on enemmän siellä toisessa päässä (sarjataulukkoa). Niiden kiinnostus on aika vähäinen. Poikkeuksena täytyy sanoa Jymy, että se on yllättävän hyvin vetänyt väkeä. Jopa harjoituspeleissä niitä striimejä on ostettu.

– Valitettavasti pohjoisen pojat ei ole kauheasti kiinnostanu, eikä myöskään tuo ErVi ja nämä tälläiset. Se harmittaa. Se ei lohduta mua, että me saadaan paikallispeliin kohtuullinen määrä yleisöä. Olen tosi harmissani näistä peruspeleistä, joita meillä on viikoittain. Niissä on liian vähän väkeä.

Entä miksi joukkueen yleisömäärä päättyy aina numeroon 7. Salmela paljasti asian Ylijohtavan aitiossa, mutta kerrotaan se tässäkin. Kyse on joukkueen tapahtumavastaavan vanhasta pelinumerosta.

Aika KrP-henkistä huumoria.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen