Toivola vastaa Divaria koskevaan kritiikkiin: “Arvostettaisiin omaa tuotetta myös”

Inssi-Divarin alkukauteen on osunut puheenaiheita. Kuva: Esa Jokinen

Inssi-Divarin alkukauteen on osunut puheenaiheita. Kuva: Esa Jokinen

Salibandyn Inssi-Divarin ympärillä on ollut alkukaudesta kriittistä keskustelua asiasta, jos toisestakin.

Viikonloppuna ja alkuviikosta syntyi myrsky vesilasissa koskien Divarin kuukauden pelaajan palkitsemista. Pääsarjapäällikkö Joni Toivolan mukaan tapauksessa on kyse väärinkäsityksestä ja hän haluaa selventää asiaa. Toivolan mukaan seuroilla ei ole mitään velvoitetta palkita pelaajia.

– Viesti seuroihin on ollut, että lasinen muistopalkinto on toimitetaan, ja se on ihan vakiintunut käytäntö viime kaudelta. Siihen kylkeen tulee vielä lahjakortti.

– Tämä myös viestittiin puhelimitse näille Divarin joukkueille ja palkituille pelaajille viime viikolla. Otin molempiin pelaajiin yhteyttä ennen palkitsemista, ja vielä tiistaina uutisen jälkeen. Sen perusteella pelaajille on jäänyt kuva, että viralliset palkinnot tulevat jälkikäteen, eikä heillä ollut ongelmaa asian kanssa, Toivola kertoo.

Hän lisää selvennykseksi, että LNM toimi tilanteessa eri tavoin kuin naisten Divarin Nystars, joka palkitsee pelaajan vasta marraskuussa.

– LNM halusi palkita pelaajan vain päivä perjantain julkaisun jälkeen kotipelissään, eivätkä palkinnot ehtineet tässä ajassa perille. Meillä ei ollut myöskään mahdollisuutta lähettää palkitsijaa ja palkintoa paikan päälle nykyresursseilla. Täten joukkue päätti palkita pelaajan ennen kuin palkinto tulee perille.

Toivola kertoo myös, että F-liigalla on hiukan eri käytäntö ja pelaajille pystytään jakamaan suoraan ”dummyt”, jotka jäävät seurojen toimistolle. Sen jälkeen pelaajille lähetetään aidot palkinnot.

Kritiikkiä Divarista

Inssi-Divaria käsittelevä Pääkallon podcastin alla julkaistava Kelpaako piste? on nostanut kriittisellä otteella tiettyjä epäkohtia esiin sarjan näkyvyyden ja kaupallisen puolen osalta. Kriittistä keskustelua on ollut myös sosiaalisessa mediassa.

– Täysin ymmärrettävää, että kritiikkiä tulee ja parantaa pitää paljon. Liittyy se sitten vaikka kurinpitoon tai siihen, että seurat kokee, ettei liitto panosta tarpeeksi. Siinä on varmasti liitossa peiliin katsomisen paikka ja kehitystoimia pitää tehdä sen saralla.

– Omalla ammattitaidollani ja kehitysryhmän tuella me tehdään sellaisia kehitysaskeleita, jotka toivottavasti jo tällä kaudella näkyy positiivisesti seurakentällä, Toivola vakuuttaa.

Kaupallisuuteen ja näkyvyyteen liittyen on ollut kriittisiä kommentteja siitä, että sarjan nimi myytiin viime kauden alla Insinööriliitolle. Tästä yhteistyöstä ei ole ollut seurojen näkemyksen mukaan ainakaan rahallista tukea seuroille.

Yksi aihe on ollut power breakeja varten hankitut lamput. Noin 60 euroa maksavat lamput on velvoitettu seuroille hankittaviksi. Koska hankinta on pakollinen niin on esitetty, että liitto osallistuisi kustannuksiin, varsinkin kun kaupallinen hyöty sarjan nimen myymisestä ei näy joukkueiden arjessa.

Onko power break -lamppu sellainen asia, että se on Divarin joukkueen pakko itse hommata vai olisiko ollut mahdollista, että Divari sarjana olisi hommannut 14 lamppua ja ne olisi kiertäneet sen mukaan miten joukkueet esimerkiksi putoavat pois?

– Mielestäni on hyvä, että power break otettiin myös Inssi-Divarissa käyttöön. Tämä ei ollut vielä kevään sarjamääräyksissä mukana, mutta päivitettiin tämä mukaan, kun seuroilta tuli toivetta, että voisiko tämä koskettaa myös Divaria. Se miksi lamppuja ei hankittu keskitetysti liiton puolesta, on yksiselitteisesti talouskysymys. Summa ei toki olisi ollut järin suuri, mutta tämä kuvaa tällä hetkellä tilannetta, että ylimääräisiä euroja ei liitolla tällä hetkellä ole.

Sarjan näkyvyyden kasvattaminen ei ole yksinkertaista. Arkistokuva: Esa Takalo

Toivola haluaa kuitenkin korostaa, että seuroja pitää pystyä tukemaan arjessa.

– Liitossa pitäisi pystyä asettumaan vielä paremmin seura-arjen saappaisiin. Tämän kautta pitäisi pystyä näkemään liitosta käsin paremmin sitä, että miten seuroja pystyttäisiin tukemaan.

– Esimerkiksi SalBalla on tällä kaudella Karhuja vastaan jäähallipeli ja sinne on myyty yli 700 lippua. Alueellista lippumarkkinointia ei ole kuitenkaan vielä edes kunnolla aloitettu. Tällaisiin juttuihin liiton pitää pystyä osallistumaan, kun seura ottaa esimerkiksi tällaisia taloudellisia riskejä.

Näkyvyys on myös puhuttanut. Vaikka sarjalla on omat kotisivut Inssi-Divarin alla niin uutiset ovat vähissä. Samalla esimerkiksi maalikoosteiden puuttumista on harmiteltu, ja se ei ole toki automaattisesti liiton vastuulla. Nykyisin kaikki ottelut kuitenkin lähetetään SalibandyTV:stä suorina selostuksen kera.

Myös sellaiset henkilöt, jotka tekevät paljon sarjan näkyvyyden eteen ovat kritisoineet sitä, että liiton päästä ei tule vetoapua näkyvyyden kasvattamiseksi.

– Viestintäjohtaja Ojalan puolesta voin sanoa sen, että meillä on liitossa taloustilanteen vuoksi aika vähän resursseja sen suhteen. Toivottavasti tilanne on tulevaisuudessa parempi. Se on ihan selvä, että molempien Divarien osalta pitää pystyä jatkossa siihen, että sarjat näkyvät paremmin. Tällä hetkellä osa joukkueista tekee todella hyvää somesisältöä. Esimerkiksi Hawksin osalta on jäätävää, että tekevät itse tilastokoosteita ja nostoja. Sitten on toki niitä, jotka tekevät aika harkiten.

Toivola toivoo aktiivisuutta myös seuroilta itseltään.

– Sarjapalavereissa on tietysti pyritty kannustamaan siihen, ja käytännössä Inssi-Divarin sivuille menee kaikki sarjan tiedotteet, jos joukkueet niitä laittavat meille. Tällä hetkellä siellä on yksi kuukauden pelaaja -palkinto ja yksi henkilökuva. Viimeisin tiedote taitaa olla elokuulta. Siinä on se, että kaivataan myös, että seurat ovat aktiivisia.

Kaikkein simppeleimmissä ehdotuksissa on pyydetty esimerkiksi sarjalle omaa sometiliä Instagramiin.

– On ollut paljon puhetta siitä, miksei sarjalla ole omaa Instagram-tiliä. Se myös peilaa liiton viestinnän tilannetta tällä hetkellä, jos täällä ei ole ylimääräiseen paukkuja juuri nyt. Uskon, että Divarilla on tulevaisuudessa nykyistä kattavampi some.

– Ei ole kuitenkaan helppo keissi vain perustaa tili. Totta kai siihen tarvitaan viestinnän ammattilaiset pohtimaan kokonaisuutta, ja mikä siinä tapauksessa on mahdollinen naisten Divarin rooli, että onko saman tilin alla vai erikseen.

Pitäisikö Divarilla olla oma pomo?

Esille on nostettu ajatus siitä, että Divarilla voisi olla yksi vastaava henkilö liiton puolelta, jonka vastuulla olisi sarjan kokonaisuus. Miten näet tämän ajatuksen?

– Olen varmasti lähimpänä sitä henkilöä pääsarjapäällikön roolissa. Jos kuitenkin pureudutaan siihen, että kuka ”johtaa” Inssi-Divaria tai naisten Divaria niin se johtaa-termi on vähän harhaanjohtava.

– Meillä on kuitenkin liittohallitus, jonka valitsee seurat, ja siellä käsitellään paljon esimerkiksi sääntöihin ja sarjajärjestelmiin liittyviä asioita.

Toivola luettelee listan liiton vastuuhenkilöitä, ja operativiisia johtajia joilla on omat vastuualueet. OY-pohjaisella F-liigalla tilanne on eri, koska sillä on oma toimitusjohtaja.

Kommenttien perusteella Divarille tuskin tulee erillistä “johtajaa” ihan heti.

– Pääsarjapäällikön tontille kuuluu pitälti kilpailutoiminta ja seurojen tukeminen. Kyllä mä sen sanon, että tulevaisuudessa näen oman roolin lähempänä tuota roolia, jos asia noin esitetään.

Inssi-Divari on maantieteellisesti laaja sarja. Arkistokuva: Juhani Järvenpää

Muutoksia järjestelmään ja terveisiä lajikentälle

Toivola kertoo myös ajatuksiaan siitä, että pääsarjojen sarjarakenteissa voisi olla keventämisen paikka. Tällä hetkellä sarjat ovat kohtuullisen kalliita seuroilla.

– Tällä kaudella olen ollut pääsarjaseurojen taustaihmisiin paljon yhteydessä. Sen voin jo tässä vaiheessa sanoa, että tullaan kartoittamaan ja käymään läpi kaikkien pääsarjojen sarjajärjestelmät. Sitä kautta myös joukkuemäärät ja ottelumäärät niissä sarjoissa.

– Esimerkiksi Inssi-Divari on todella kallis sarja, jos miettii ihan maantieteellisesti 14 joukkuetta. Sen kautta se, että mitä joukkueet esimerkiksi maksavat kotiotteluista. Harvat joukkueet sillä kuitenkaan pystyy tekemään tiliä. Hyvä jos pääsevät joissain peleissä nollille ja se on minun arvioni.

– Kilometrimäärät mitä joukkueet reissaavat ovat suhteellisen isoja. Sen kautta kustannukset ja niitä pitäisi saada alemmaksi. Seuroja ja asiantuntijoita kuulemalla, olen valmis tekemään aika radikaalejakin muutoksia tulevaisuuden suomalaiseen pääsarjasalibandyyn, Toivola pohtii.

Divarin kohdalla on ollut paljon kriittistä keskustelua, mutta lajiväkeä on suoranaisesti kyrsinyt alkakaudesta myös tulospalvelun toimimattomuus.

Toivola ymmärtää kritiikkiä, mutta peräänkuuluttaa lajiväeltä myös arvostusta omaa tuotetta kohtaan.

– Alkukaudesta ymmärrän nuo tulospalvelun haasteet hyvin kentän kannalta. Heittäisin kuitenkin vähän palloa lajiväen suuntaan, että arvosteittaisiin omaa tuotetta, koska jos ei me itse arvosteta, niin vaikea ajatella, että tulisi esimerkiksi lisää yleisöä halleihin.

– Se lähtee ihan yleisestä retoriikasta ja siitä jos ihan jokaisesta asiasta haetaan jotain negatiivista. Jollain paikkakunnilla se on varmasti ihan haave, että päästään Inssi-Divariin pelaamaan. Sitten jos puhutaan asioista kuten kukkapuska, niin onko se oikea viesti, että tulee fiilis, että napistaan vähän joka asiasta.

– Kriittinen ajattelu on paikallaan, mutta omaa tekemistä ja lajia olisi hyvä arvostaa, Toivola linjaa.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen