Oilers-kaksikolle yhteensä viisi ottelua pelikieltoa – ”Molemmat jalat nousevat taklauksen aikana irti maasta”

Kuva: F-liiga

Esport Oilersin Rasmus Kainulaiselle on määrätty kolmen ottelun pelikielto, ja saman joukkueen Heikki Iiskolalle kahden ottelun pelikielto Salibandyliiton kurinpitodelegaation toimesta. Molemmat rikkomukset sattuivat Espoon derbyssä Indians-Oilers.

Kainulaisen kolmen ottelun pelikieltoa perusteltiin näin:

Indiansin Rasmus Pasanen kuljettaa palloa laitaa kohden ja syöttää pallon vastaantulevan Oilersin Rasmus Kainulaisen ohi ja jatkaa etenemistään hyökkäyssuuntaan. Pallon mentyä Kainulaisen ohi hän jatkaa liikettään kohti Pasasta ja taklaa Pasasta edestäpäin. Pasanen kaatuu taaksepäin kontaktista. Peliä jatketaan Indiansin vapaalyönnillä.

Tälle kaudelle annettujen fyysisten pelin linjausten esimerkkitapauksessa 6 todetaan seuraavaa: ”Musta pelaaja ryntää/juoksee väkivaltaisesti vastustajaa päin, ei yritystä pelata palloa. Mustan tarkoitus on vastaliikkeellä ja kovalla kontaktilla estää vastustajan pääseminen palloon. Valkoinen pelaaja ajetaan pystyyn, eikä hänen voi olettaa ennakoivan tällaista tekoa, saati pystyä suojautumaan siltä. Tällainen pelaaminen ei kuulu salibandyyn, eikä voi olla hyväksyttää lajin brändin kannalta. Mustalle pelaajalle Pelirangaistus väkivaltaisesta fyysisestä pelistä ja mikäli kontaktin tulkitaan osuvan suoraan pään alueelle, niin luonnollisesti kyseessä on tällöin Pelirangaistus raa’asta rikkomuksesta.”

Kuten em. esimerkkitapauksessa, käsillä olevassa tapauksessa Pasanen on tilanteessa palloton pelaaja. Hän on luopunut pallosta selvästi ennen kontaktia. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Pasasen ei voida olettaa ennakoivan kovaa kontaktia tilanteessa. Kurinpitodelegaatio katsoo lisäksi, että Kainulainen olisi voinut välttää kontaktin tilanteessa tai ainakin pelata tilanteen vaarattomammin.

Kainulainen kääntää tilanteessa kyljen kohti Pasasta ja korostaa kontaktia hyppäämällä olkapää edellä päin Pasasta. Kainulaisen molemmat jalat nousevat taklauksen aikana irti maasta. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Kainulaisen olkapää osuu Pasasta leukaan. Kurinpitodelegaatio toteaa, että tällainen yllättävä hyppytaklaus, joka osuu vastustajaa päähän, ei missään nimessä kuulu salibandyyn. Erityisen tuomittavan teosta tekee se, että kyseessä ei ole pallontavoittelutilanne, vaan rike kohdistuu pallottomaan pelaajaan. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Kainulaisen toiminta tilanteessa on siten pääsarjojen sarjamääräysten 53 §:n 3 momentissa tarkoitetulla tavalla väkivaltaista, että siitä on tuomittava rangaistus 54 §:n nojalla.

Kurinpitodelegaatio määrää Oilersin Rasmus Kainulaiselle kolmen ottelun pelikiellon.

Iiskolan pelikieltoa perusteltiin näin, ja päätöksestä ilmenee, että Iiskolan aiemmat hölmöilyt painoivat pelikiellon pituudessa:

Ottelun loppuhetkillä Oilersin Iiskola ja Indiansin Kainulainen juoksevat irtopalloon rinnakkain. Kainulainen saapuu tilanteeseen matalammassa peliasennossa ja saa kurotettua palloon ensimmäisenä tökäten sen laitaa pitkin kulmaan. Pelaajien välinen kontakti tapahtuu heti tämän jälkeen. Pallolle saavuttaessa Iiskola nojaa Kainulaiseen päin valmistautuen kontaktiin. Juuri ennen kontaktia Iiskola ottaa viimeisen askeleen kohti Kainulaista, jolloin hänen olkapäänsä osuu Kainulaista päähän. Kainulainen putoaa kontaktin voimasta maahan. Ottelussa tästä tilanteessa ei tuomittu rangaistusta.

Kurinpitodelegaation tulkinnan mukaan tässä kamppailutilanteessa Iiskolan pyrkimys on pallon tavoittelun sijaan ensisijaisesti pelata Kainulainen pois tilanteesta, sillä hän ottaa juuri ennen kontaktia askeleen Kainulaista kohti. Iiskolan koukussa oleva käsi pysyy vartalossa kiinni eikä ole havaittavissa ylimääräistä käden liikettä kohti Kainulaista. Iiskolan kehon liike on kuitenkin kohti Kainulaista eikä palloa.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Iiskola pelaa tilanteen vaarallisesti eikä huomioi kanssapelaajan turvallisuutta tilanteessa riittävällä tavalla. Kurinpitodelegaatio pitää erityisen tuomittavana sitä, että kontakti osuu tilanteessa Kainulaista päähän.

Kurinpitodelegaatio katsoo lisäksi, että Kainulaisen pyrkimys pelata palloa ei tilanteessa ole voinut tulla yllätyksenä Iiskolalle. Pääosuma aiheutuu kurinpitodelegaation tulkinnan mukaan ensisijaisesti Iiskolan juuri ennen kontaktia ottamasta askeleesta kohti Kainulaista. Tilanteessa syntyvä kontakti olisi ollut vältettävissä, mikäli Iiskola olisi keskittynyt pelaamaan tilanteessa selkeämmin palloa tai jos Iiskola olisi paremmin huomioinut Kainulaisen toiminnan tilanteessa. Huomioitavaa tässä tapauksessa on myös se, että ottelu on juuri päättymässä.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Iiskola syyllistyy tilanteessa pääsarjojen sarjamääräysten 53 §:n kohdassa 3 määriteltyyn vaaralliseen ja väkivaltaiseen pelaamiseen, josta voidaan määrätä rangaistus pääsarjojen sarjamääräysten 54 §:n mukaisesti. Kurinpitodelegaatio katsoo, että tästä päähän osuvasta kontaktista sopiva rangaistus olisi yhden ottelun pelikielto.

Ankaroittavana seikkana nyt annettavassa päätöksessä on kuitenkin se, että Iiskola on aiemmin tällä kaudella saanut kahden ottelun pelikiellon kontaktista, joka myös osui vastustajaa päähän. Pääsarjojen voimassa olevissa kurinpitolinjauksissa todetaan: ”Kurinpitodelegaatio voi pidentää pelikiellon pituutta pelaajaturvallisuuden vaarantavasta rikkeestä, jos samalle pelaajalla on aiemmin määrätty pelikieltoa pelaajaturvallisuuden vaarantavasta rikkeestä. Aiempia päätöksiä tarkastellaan kuluvan ja edellisen kauden osalta.” Tähän kurinpitolinjaukseen nojaten kurinpitodelegaatio antaa tässä tapauksessa itse rikettä ankaramman tuomion pidentäen pelikiellon yhdestä ottelusta kahteen otteluun. Iiskolalle määrätään tilanteesta yhden ottelun pelikielto, joka pelaajalle aiemmin tällä kaudella määrätyn rangaistuksen johdosta on korotettu kahteen otteluun.

Kurinpitopäätöksiin