Miksi Salon vaparimaalia ei hyväksyttä, Vesa Vilkki? ”Lähti väärästä paikasta”

Nico Salon nopeaa oivallusta ei tällä kertaa palkittu. Kuva: Esa Jokinen

Tampereen Classic ja Esport Oilers aloittivat sunnuntaina miesten F-liigan finaalisarjan Espoossa.

Classic voitti ensimmäisen tiukaksi muodostuneen pelin 5-4. Ottelussa oli kaksikin tilannetta, jotka puhuttivat hiukan normaalia enemmän. Toinen oli ottelun lopun kahakka, josta ei yleisöön saanut oikein muuta selvää kuin sen, että Lassi Torisevalla ja Rasmus Kainulaisella oli osansa tilanteessa. Kainulainen kommentoi tilannetta Ruudulle suorasanaisesti:

– Törri (Toriseva) sai ihme hepulin ja kävi kitisemään. Terveiset lähetin, että oppii olemaan.

Toinen tapaus oli Classicin hylätty maali toisen erän lopulla. Nico Salo antoi vapaalyönnin nopeasti ja yllätti Markus Laakson. Erotuomari Vesa Vilkki levitti kuitenkin heti kätensä hylkäyksen merkiksi. Katsomosta käsin jäi hiukan epäselväksi miksi näin kävi, vaikka lähetyksessä syyksi kerrottiin se, että vapaalyönti annettiin väärästä paikasta.

Miksi maali hylättiin, Vesa Vilkki?

– Se vapaalyönti lähti väärästä paikasta.

Videokuvan perusteella näytti siltä, että osoitit paikan, ja Salo laukoi siitä paikasta. Hämääkö tässä kuvakulma, vai mistä on kyse?

– Laukaus ei lähtenyt siitä näytetystä paikasta. Silloin on kyse siitä, että saadaanko merkittävää etua virheellisen paikan avulla. Se on ilmiselvää, että sillä jotain hyötyä saatiin.

Pysäytyskuvasta näkee, että laukauksen pitäisi lähteä suunnilleen Vilkin jalan kohdasta. Kuva: kuvakaappaus lähetyskuvasta

Vaikka tässä oli virhe Salolla, niin miksei Classic saanut yrittää uusiksi, vaan se muuttui Oilersin vapaalyönniksi?

– Se liittyy meille tällä kaudella annettuun ohjeistukseen. Sääntöjen puitteissa on aina ollut mahdollisuus kääntää suuntaa tai uusia vapaalyönti. Aiemmin uusiminen on ollut vallitseva käytäntö ja tilanteita ei ole aiemmin juurikaan käännetty, mutta siihen on organisaation puolelta annettu tällä kaudella selkeästi lisäohjeistusta, että suuntaa pitäisi kääntää hanakammin tuon tyyppisissä tilanteissa.

– On ohjeistettu niin, että jos videotarkistuksia tehdään siitä, että onko pallo liikkunut tai onko se ollut oikeassa paikassa, niin jos tällainen virhe löydetään, niin pitäisi kääntää suuntaa. Tässä on taustalla sama ajatus, Vilkki avasi tapausta kokonaisuudessaan.

Kuva osoittaa, että tilanteessa ei tapahtunut oikeusmurhaa, vaan kuvakulmat voivat luoda erilaisia todellisuuksia. Vilkin osoittamasta paikasta Salon olisi ollut kohtuullisen vaikeaa laukoa suoraan maaliin, sillä kulma olisi pienentynyt.

On toinen asia, että oliko Vilkin osoittama paikka täysin sama missä rike tapahtui. Koko otteluvideon perusteella Salo laukoo vapaalyönnin aika lailla siitä kohdasta missä vapaalyöntiin johtanut rike tapahtuu. Tuomari kuitenkin päättää sen mistä vapaalyönti pitäisi antaa, joten sen suhteen ei ole epäselvyyttä tässä tapauksessa. Se saattaa silti selittää miksi Salo ampui juuri siitä paikasta.

Vilkki avasi hyvin myös käytäntöjen muuttumista, ja sitä miksi vapaalyöntiä ei tällaisissa tapauksissa enää uusita samalla pieteetillä kuin ennen. Muutos on voinut mennä monilla ohi, ja herättää nyt hämmennystä otteluiden tuoksinassa.

Lue myös:
Yllätysratkaisija – Konsta Tykkyläinen iski Classicille finaalien avausvoiton
Sikkinen blokkasi avausfinaalissa enemmän laukauksia kuin moni pelaaja koko kaudella: ”Kaikilla on vahvuutensa”

Kohdasta 4.40 eteenpäin näet tapahtuman: