On tämä jotenkin vaikeaa. Toisaalta on hyvä että yritetään...mutta...mutta...aiheuttaa kyllä ihmetystä.
Ruunan pohdinnat lakiasioista ovat olleet mielenkiintoisia.
Omaa pohdintaa uutisen pohjalta:
”F-liiga maailman parhaana salibandyliigana haluaa mahdollistaa jatkossa entistä paremmin myös ulkomaalaisten lupausten tien Suomeen… Suomessa ja F-liigassa pelaaminen mahdollistaa maailman parhaan salibandyn ohella myös kouluttautumisen ja opiskelun laadukkaissa olosuhteissa. ”
Suomen koulutus on hyvällä tasolla, mutta ei se ole huonossa tilassa Sveitsissä, Ruotsissa tai Virossakaan? Latvian tai Tsekkien tilanteesta en osaa sanoa, mutta vaikea uskoa, että niissä olisi yhtään huonommat yliopistot (tai muut korkeakoulut) kuin Suomessa.
Tässä keskustelussa nostettiin hyvin esille koulupaikkojen hakeminen Suomessa ja millainen prosessi se on. Eli toimiakseen kuten yllä olevasta lainauksesta (haluan?) ymmärtää niin joko salibandyliigalla tai seuroilla pitäisi olla suorat sopimukset koulujen kanssa? Tai ainakin prosessissa pitäisi pystyä olemaan jotenkin tukena?
Jos varataan Ouluun niin voiko silti ottaa opiskelupaikan Otaniemestä vai pitääkö sitä varten tulla varatuksi Indiansiin tai Oilersiin? Jos toisella varaavalla seuralla on tarjota opiskelupaikka yliopistoon ja toisella ammattikorkeakouluun niin onko tämäkään ihan reilua? Onko nämä mahdolliset opiskelupaikat tarjolla vain ulkomailta tuleville?
Riippumatta alasta (urheilu, tiede, kauppa jne) kaikki tulevaisuuden lahjakkuudet toki halutaan Suomeen. Jos tämä onnistuu salibandyn osalta koulutusta tarjoamalla niin hienoa.
”F-liigan kaupallisessa strategiassa on keskeisenä tavoitteena olla maailman kaupallisin salibandyliigabrändi ja kansainvälinen kiinnostavuus on keskeinen menestystekijä.”
Maailman kaupallisin tai kansainvälisin on melko lavea termi. Tietämättä millä mittareilla tällaista tavoitetta mitataan, on vaikea ymmärtää miten draft liikuttaa salibandyliigaa kohti tätä tavoitetta (toki tällaiset tiedot eivät yleisölle kuulukaan). Jos ajatellaan että se tarkoittaa, vaikka katsojia per ottelu (hallissa + muut tavat) niin tuoko draft lisää katsojia paikalle? Ehkä, en usko.
Salibandyliigalla on tällä hetkellä hyvät kotisivut. Sieltä otteluiden ostaminen ja koosteiden katsominen on hoidettu hienosti (Fliigaa tv) ja sen soisi kasvattavan suosiotaan salibandysta kiinnostuneiden kesken ulkomailla. Ja sinne tämä draft voisi pitkässä juoksussa tuoda lisää liikennettä ja kasvattaa liigan tunnettavuutta sitä kautta. Tämä on se pääasia mihin voisin kuvitella draftin vaikuttavan.
Loppu ajatuksena:
Monesti on kuullut että, koska salibandy on nuori laji niin erilaisia kokeiluja voi tehdä helpommin. Tämä pitänee paikkansa. Tästä huolimatta, oli sitten kyseessä salibandyliiga tai salibandy kansainvälisesti, aina tuntuu siltä, että etsitään sitä yhtä kuriositeettia tai hopea luotia, joka tuo kaikille rahaa ja mainetta. Ennen draftia se oli Olympialaiset ja sitä ennen liigan nimi.
Kuitenkin lajina salibandy voi ihan hyvin. Sen yhteiskunnallinen vaikutus on valtava. Se liikuttaa ja sosiaalistaa (kymmeniä?) tuhansia ihmisiä suoraan ja välillisesti viikoittain. Tämä on yhteiskunnalle miljoonien arvoinen asia. Kuitenkaan pääsarjan osalta en osaa sanoa onko mitään sellaista asiaa, jolla yleisöä saisi enemmän paikan päälle tai streamin ääreen. Varsinkaan kun liitolla sekä seuroilla tulee taskun pohja nopeasti vastaan. Draft kokeilun hinta on varmaan sellainen että se on päätetty kokeilla siltä pohjalta (”Seurat ovat olleet tästä uudistuksesta innoissaan”). Olisi kyllä mielenkiintoista tietää millä mittareilla draftin onnistumista mitataan kun aikaa on kulunut.