Pääkallo.fi

Naisten F-liiga 2022-2023

Tarvitaanko naisten liigapeleille edelleen oma viikoittainen keskusteluketju?

  • Kyllä

  • Ei


Results are only viewable after voting.
Viestejä
81
Ote urheiluromantikon päiväkirjasta.

”Astun tilaamani taksin kyytiin, ja istahdan kiinalaisen sähköauton pehmeälle takapenkille. Kiinalaiset sähköautot ovat hallinneet myyntitilastoja jo pitkään. Kuljettaja istuu luodinkestävän lasikopin sisällä, ja urahtaa kaiuttimen kautta, ”matsiin menossa?” Nyökkään lyhyesti. Vaikka hän ei olisi huomannutkaan kaulalleni kietaistua EräViikinkien kaulahuivia, olisi ollut helppo arvata minne olen menossa. Kaikki ovat tänään menossa hallille katsomaan urheilukauden huipentumaa, Super F-liigan naisten loppuottelua, EräViikingit vastaan KooVee.

Verkkokalvolleni piirtyvät aamulla lukemani ikävät uutiset. KooVeen kannattajat olivat saapuneet sankoin joukoin Helsinkiin jo edellisenä päivänä, ja ottivat yhteen ErVin kannattajien kanssa. Useita ihmisiä joutui sairaalaan, ja osa huligaaneista viruu putkassa tälläkin hetkellä. Todella surullista, mutta näitä joukkotappeluita on viime vuosina tapahtunut paljon Super F-liigaotteluiden alla. Nyt nujakat tapahtuivat Korkeasaaren suositulla ja trendikkäällä baarialueella, missä aikoinaan sijaitsi pitkään eläintarha.

Lähestymme Malmi -hallia. Muistelen hallihanketta, jossa pääkaupunkiseudun kaksi johtavaa seuraa EräViikingit ja Jokerit Stars United olivat aloitteellisia, jotta pääkaupunkiseudulle saataisiin lajin arvolle sopiva urheilupyhättö. JSU syntyi aiemmin kolmen seuran Helsinki Unitedin, Jokereiden ja Northern Starsin fuusiona. ErVin toiminnanjohtaja Jari Oksanen ja JSU:n toimitusjohtaja Laura Hämeen-Anttila tekivät paljon töitä, mutta oli selvää, että tarvittiin paljon julkisen sektorin rahoitusta. Helsingin kaupungin johto oli myötämielinen, mutta lisäksi kaivattiin valtion tukea. Pääministeripuolue Perussuomalaiset halusi tukea hanketta, mutta suurin oppositiopuolue MVP (Maahanmuuttajien Valtapuolue) vastusti. He olisivat halunneet ohjata varat toisen pelkästään maahanmuuttajille tarkoitetun yliopiston perustamiseen. Ensimmäinen oli jo aloittanut toimintansa Helsingin Vuosaaressa. Monien vaiheiden jälkeen hallitus jyräsi rahoitukselle myönteisen päätöksen eduskunnassa, ja hallihanke käynnistyi.

Hallipäätöksen yhteydessä esiintyi paljon väkivaltaisia yhteenottoja, jotka olivat käytännössä kantasuomalaisten ja maahanmuuttajataustaisen katujengien taisteluita. Viimeisten vuosien aikana jengiväkivalta ja niihin liittyvä rikollisuus ovat lisääntyneet rajusti, ja tilanne on Suomessa jo paljon huonompi kuin muissa Pohjoismaissa.

Lähestymme hallia. Hallin rakentaminen Malmin entiselle lentokentälle ei suinkaan käynnistynyt heti kun rahoituspohja oli valmiina. Sekä liito-oravien että kiljuhanhien suojelijat tekivät hankkeesta useita valituksia. Tosin kiljuhanhien osalta saatiin melko nopeasti tehtyä selvitys, jossa todettiin, että niiden muuttoreitit kulkevat läheltä Rankkojen Ankkojen kotihallia Oulussa, eikä lainkaan Helsingin kautta. Kiljuhanhien suojelijat tekivät vielä Malmin alueelta löydöksen kiljuhanhien papanoista, mutta ne paljastuivat väärennöksiksi.

Heilautan kännykkääni etälukijan suuntaan, ja maksan taksin. Hallin ympäristö on täynnä hallille matkaavia ihmisiä. Näen myös median edustajia kameroineen, jotka tiedustelevat ihmisten kommentteja ennen ottelua. Myös ulkomaisia median edustajia on paikalla runsaasti, onhan tämä kansainvälisestikin hyvin merkittävä urheilutapahtuma. Mustan pörssin lippukauppiaat huutelevat ihmisjoukon keskellä ja hakevat uhreja hintapyynnöilleen, jotka hyville paikoille voivat olla nelinumeroisia. Loppuottelun liputhan myytiin loppuun jo vajaa vuosi sitten, heti kun ne tulivat myyntiin.

Astun sisälle halliin. Onhan tämä pohjoismaiden suurin sisäurheiluhalli upea ilmestys. Matkallani istumapaikallani ohitan useita ruokatarjoilupisteitä. Myynnissä on salaatteja, kasvislihapullia, kasvispiirakoita, kasvishampurilaisia ja vaikka mitä. Hallista löytyy myös yksi paikka, missä tarjoillaan lihasta tehtyjä tuotteita. Tämä on herättänyt paljon keskustelua ja vastustusta. Mutta varttuneemman väen joukossa on vielä niitä, jotka haluavat syödä lihasta valmistettuja tuotteita, vaikka niiden hinta on korkeamman verotuksen vuoksi huomattavan korkea, eikä suurin osa ihmisistä pidä niiden syömistä eettisesti hyväksyttävänä.

Löydän istuinpaikkani. Lippu ei erityisen halpa ollut, 800 €, mutta se on pieni hinta siitä, että pääsen seuraamaan naisten Super F-liigan finaaliottelua paraatipaikalta. En olisi sitä onnistunut muutoin hankkimaankaan, ellei käytössäni olisi ollut sovellusta, mikä suoritti robottioston heti kun liput tulivat myyntiin.

Melko lähellä paikkaani, hallin kunniavieraspaikoilla, istuu harmaantunut ja eläköitynyt EräViikinkien entinen toiminnanjohtaja Jari Oksanen. Hänen vasemmalla puolellaan istuu Suomen Salibandyliiton toiminnanjohtaja Jorma Kopelo, ja oikealla puolellaan Kansainvälisen Salibandyliiton puheenjohtaja argentiinalainen Jose Maria Salizaband. Yläpuolellani sijaitsee komea rivistö VIP-aitioita. Yhdessä niistä ottelutapahtumaa isännöi menestyvä liikemies Joel Harkimo, vieraanaan muita liike-elämän menestyjiä, pääministeri, urheiluministeri sekä maahanmuuttoministeri.

Pelaajat lämmittelevät jo kentällä verryttelyasuissaan, jotka ovat täynnä tunnettujen suuryritysten mainoksia. Monet niistä ovat isoja kansainvälisiä informaatioteknologiayrityksiä. ErVittärien selässä komeilee kiinalaisen Sik Sak -yrityksen logo. Sik Sak on nuorten keskuudessa erittäin suosittu sovellus. Sen avulla voit samalta palvelualustalta tilata itsellesi parilla napin painalluksella menopaluukyydin lähimmältä vapaalta henkilökuljetuskuriirilta, sovelluksen löytämän lähimmän tai sopivimman treffikumppanin luokse. Samasta sovelluksesta tilataan mukaan ruoka- ja viinitoimitus meno- tai paluumatkalle, sekä tarvittaessa hotellihuone ja vaikkapa kukkalähetys treffejä varten. Monia muitakin hienoja yksityiskohtia tämä erittäin suosittu palvelu sisältää.

Kiinnostus ja sponsoritulva salibandya kohtaan on noussut rajusti viimeisen 20 vuoden aikana. Valinta aikoinaan olympialajiksi on tietysti vauhdittanut asiaa paljon. Naissalibandyyn virtaava raha on kasvanut naisten urheilun suosion lisääntyessä, ja naissalibandypelaajien palkat ovatkin jo korkeampia kuin miesten. Hallin alakerran pelaajille varatuilla pysäköintipaikoilla komeileekin toinen toistaan hienompia kiinalaisia urheilusähköautoja.

Aiemmin syksyllä uutisoitiin jääkiekon SM-liigan hallituksen pitäneen kriisikokouksen. Vaikka jääkiekko vielä onkin suhteellisen suosittu laji Suomessa, ovat jääkiekkoilijoiden palkat jääneet selvästi jälkeen salibandypelaajien palkoista. Pelaajat ovat ryhtyneet maalilakkoon, eli ovat pelenneet, mutta eivät ole tehneet lainkaan maaleja. HIFK:n osalta tämä ei tuonut mitään muutosta vallitsevaan tilanteeseen.

Myös salibandyliitto on yrittänyt pysyä kehityksen perässä. Sarjavastaavat ovat lukeneet Pääkallon keskustelupalstaa ja tehneet uudistuksia Säbämestarin ja muidenkin nimimerkkien tekemien ehdotusten pohjalta. Uusia harrastajia, erityisesti tyttöjä, on tullut ovista ja ikkunoista salibandykerhoihin mukaan. Moni aikoinaan tyttöjen suosima laji, kuten luistelu, uinti ja hevosurheilu potevat harrastajakatoa. Hevoshullu -lehti jouduttiin lakkauttamaan, ja tilalle tuli valtavaan suosioon noussut Sählykahjo -lehti.

Myös välinevalmistajien tuhkimotarinat ovat tulleet tutuiksi. Fat Pipe -mailoja valmistava Power Stick Oy listautui pörssiin jo 2020-luvun puolivälissä ja pörssiarvo on noussut 20-kertaiseksi. Tuotantolaitoksia on ympäri maailmaa, joista suurimmat sijaitsevat Aasiassa. Fat Pipe onkin noussut viidenneksi tunnetuimmaksi brändiksi maailmassa. Power Stickin pääkonttori Helsingin Katajanokalla on yksi Euroopan tavoitelluimpia työpaikkoja.

Mediat ovat kattavasti ennakoineet illan loppuottelua ja sen ympärillä pyöriviä ilmiöitä. Odotetuimman ennakon teki jälleen kerran, kansainvälisestikin palkittu Julius Mellan (o.s. Karjalainen) ja Joni Salo-ojan jo kauan sitten perustama, Suomen suurin urheilumedia Loistocast. Joni on jo jäänyt eläkkeelle, mutta Julius vielä jatkaa monikymmenpäisen toimituksen johdossa. Herrat ovat 2020 -luvun nihkeiden vuosien jälkeen myös vaurastuneet hommalla, ja molemmilla on upeat kivitalot Turussa meren rannalla. Haastatteluja ja juttuja on tehty talojen kellarikerroksen studioissa, ja legendaarisimmat pelaajahaastattelut on tehty kylpyläosaston poreammeissa Carraran marmorilaattojen ympäröimänä.

Niin suomalaiset kuin kansainvälisetkin vedonlyöntitoimistot ovat myös käärineet hihansa ottaessaan vastaan vetoja ottelun voittajasta. Vedonlyöntikertoimet ovat hienoisesti runkosarjan voittaneen KooVeen puolella. KooVee voitti välieräsarjan lukemin 4-2 TPS-Loistoa vastaan. Varttuneimmat lajiniilot muistavat vielä hetken, jolloin FBC Turun naisten ja tyttöjen toiminta yhdistettiin TPS:aan. Taustalla oli melkein 10 vuotta jatkunut periodi, jolloin Loiston parhaat pelaajat keväisin siirtyivät TPS:aan. TPS:n johto väsyi jokavuotisten siirtoilmoitusten laatimiseen ja lähettämiseen Salibandyliittoon, ja neuvottelujen jälkeen toiminta yhdistyi.

KooVeen valttina on runsas kovien ulkomaalaisvahvistusten määrä. Heistä nimekkäimmät ovat USA:n ja Saksan maajoukkueista. Joukkueista, jotka kohtasivat viimeisimmässä olympiafinaalissa, USA:n viedessä voiton. Noin puolet KooVeen joukkueesta on ulkomaalaisia, mutta myös hyviä suomalaisia pelaajia löytyy. Vastuuvalmentajana häärii ikoninen pelaajalegenda Veera Kauppi apunaan siskonsa Oona Kauppi. KooVeen joukkueessa pelaa myös Ruotsin ja Suomen kaksoiskansalaisuuden omaava Veeran tyttö Lisa Kauppi-Aggestål.

EräViikinkien vahvuutena on kotimainen pelaajakaarti nimekkäine maajoukkuepelaajineen. Ulkomaalaisvahvistuksia on vain neljä, mutta heistä nimekkäin on Singaporilainen mailataituri Yee Hui Hai, joka on kahdesti valittu maailman parhaaksi naissalibandypelaajaksi. Hänen bravuurinsa on vaikeasti peitettävä rystylämäri, jolla hän tekee yli puolet maaleistaan. Vastuuvalmentaja Trine Sällström on jo pitkään toiminut ErVin peräsimessä, pelattuaan sitä ennen huikean uran liigassa. Välierässä, paras seitsemästä sarjassa, kaatui Tampereen Classic niukasti lukemin 4-3.

Classic ja KooVee ovat pitkään taistelleet Tampereen hegemoniasta, mutta viime vuosina KooVee on ollut hieman niskan päälle. Monien mielestä juuri siksi, että seuralla on valtaisa pelaajabudjetti, jolla on voitu pestata avokätisesti maailman parhaita pelaajia seuraan. Työsuhde-etuna tarjotaan asunto Hervannan uudisrakennusalueelta, joka on nykyisin Tampereen arvostetuin eliittikaupunginosa.

Juttelen vieressäni istuvan miehen kanssa, joka puristaa rystyset valkoisena KooVeen viiriä. Hänellä riittää paljon tarinoita vuosien takaa. Suurin osa tarinoista taitaa olla keksittyjä. Hän kertoo tarinan, jossa yhdellä kaudella, 2020 -luvun alkupuoliskolla, KooVee ei saanut pistettäkään liigakauden aikana. Hän väittää naama peruslukemilla, että KooVeen maaliero oli yli 150 maalia miinuksella parinkymmenen ottelun jälkeen. Nauran varpaat kippurassa. Onpa melkoinen tarinaniskijä. Yllättävän kivoja ihmisiä tulee kyllä Tampereelta, ottaen huomioon missä joutuvat asumaan. Mukavia ihmisiä tulee kyllä myös Turusta, vaikka monet heistä ovat joutuneet Turun seudulla syntymästään asti varttumaan.

Ennen ottelua on vielä lyhyt tanssiesitys. ErVi -Cheerleaders on Suomen tunnetuin ja suosituin tanssiryhmä, joka on juuri palannut Euroopan kiertueeltaan. Kahdeksan urheilullista nuorta miestä esittää vauhdikkaan ja akrobaattisen ohjelmanumeron. Jo kymmeniä vuosia voimissaan olleella vauva.fi -sivustolla käydään kiivasta keskustelua siitä, kuka on tanssiryhmän kuumin kolli.

Kentälle kuulutetaan ottelun 3 päätuomaria. Aikoinaan pelattiin kuulemma kahdella tuomarilla, mutta laji on kehittynyt niin nopeatempoiseksi, että 3 tuomaria on ehdottomasti tarpeen, vaikka tuomareilla onkin videotarkistusmahdollisuus epäselvien tilanteiden jälkeen. Muutamia vuosia sitten oli ikävä sopupelijupakka, jossa joukko pelaajia ja muutama tuomari olivat ennakkoon pyrkineet sopimaan otteluiden tuloksia ja hankkimaan lisätienestejä vedonlyönnillä. Oikeudenkäynnissä osa selvisi sakoilla, osa määrättiin vankeuteen, mutta päätekijät tuomittiin pakkotyöhön Salibandyliittoon neljäksi vuodeksi. Moitteettomalla käytöksellä, eli tekemättä liitossa yhtään mitään, selvisi tuomiosta kuitenkin kahdessa vuodessa.

Joukkueet kirmaavat kentälle esittelyyn. Molemmilla on neljä pelaavaa kentällistä, ja viides penkillä. Vielä muutama vuosi sitten pääsarjassa yritti pari joukkuetta pelata kolmella kentällisellä, mutta lopputulos oli kehno. Laji on kehittynyt niin fyysiseksi, että kolmella kentällisellä ei yksinkertaisesti voi menestyä. Avauskentälliset kuulutetaan kentälle, ja yleisö taputtaa raivoisasti. Sentterit kyyristyvät aloitukseen, ja tuomari viheltää pilliin.

Matsi voi alkaa – eletään salibandyfanaatikon hienointa aikaa.”Hyvää joulua Pääkallon lukijoille.
 
Viestejä
155
Ote urheiluromantikon päiväkirjasta.

”Astun tilaamani taksin kyytiin, ja istahdan kiinalaisen sähköauton pehmeälle takapenkille. Kiinalaiset sähköautot ovat hallinneet myyntitilastoja jo pitkään. Kuljettaja istuu luodinkestävän lasikopin sisällä, ja urahtaa kaiuttimen kautta, ”matsiin menossa?” Nyökkään lyhyesti. Vaikka hän ei olisi huomannutkaan kaulalleni kietaistua EräViikinkien kaulahuivia, olisi ollut helppo arvata minne olen menossa. Kaikki ovat tänään menossa hallille katsomaan urheilukauden huipentumaa, Super F-liigan naisten loppuottelua, EräViikingit vastaan KooVee.

Verkkokalvolleni piirtyvät aamulla lukemani ikävät uutiset. KooVeen kannattajat olivat saapuneet sankoin joukoin Helsinkiin jo edellisenä päivänä, ja ottivat yhteen ErVin kannattajien kanssa. Useita ihmisiä joutui sairaalaan, ja osa huligaaneista viruu putkassa tälläkin hetkellä. Todella surullista, mutta näitä joukkotappeluita on viime vuosina tapahtunut paljon Super F-liigaotteluiden alla. Nyt nujakat tapahtuivat Korkeasaaren suositulla ja trendikkäällä baarialueella, missä aikoinaan sijaitsi pitkään eläintarha.

Lähestymme Malmi -hallia. Muistelen hallihanketta, jossa pääkaupunkiseudun kaksi johtavaa seuraa EräViikingit ja Jokerit Stars United olivat aloitteellisia, jotta pääkaupunkiseudulle saataisiin lajin arvolle sopiva urheilupyhättö. JSU syntyi aiemmin kolmen seuran Helsinki Unitedin, Jokereiden ja Northern Starsin fuusiona. ErVin toiminnanjohtaja Jari Oksanen ja JSU:n toimitusjohtaja Laura Hämeen-Anttila tekivät paljon töitä, mutta oli selvää, että tarvittiin paljon julkisen sektorin rahoitusta. Helsingin kaupungin johto oli myötämielinen, mutta lisäksi kaivattiin valtion tukea. Pääministeripuolue Perussuomalaiset halusi tukea hanketta, mutta suurin oppositiopuolue MVP (Maahanmuuttajien Valtapuolue) vastusti. He olisivat halunneet ohjata varat toisen pelkästään maahanmuuttajille tarkoitetun yliopiston perustamiseen. Ensimmäinen oli jo aloittanut toimintansa Helsingin Vuosaaressa. Monien vaiheiden jälkeen hallitus jyräsi rahoitukselle myönteisen päätöksen eduskunnassa, ja hallihanke käynnistyi.

Hallipäätöksen yhteydessä esiintyi paljon väkivaltaisia yhteenottoja, jotka olivat käytännössä kantasuomalaisten ja maahanmuuttajataustaisen katujengien taisteluita. Viimeisten vuosien aikana jengiväkivalta ja niihin liittyvä rikollisuus ovat lisääntyneet rajusti, ja tilanne on Suomessa jo paljon huonompi kuin muissa Pohjoismaissa.

Lähestymme hallia. Hallin rakentaminen Malmin entiselle lentokentälle ei suinkaan käynnistynyt heti kun rahoituspohja oli valmiina. Sekä liito-oravien että kiljuhanhien suojelijat tekivät hankkeesta useita valituksia. Tosin kiljuhanhien osalta saatiin melko nopeasti tehtyä selvitys, jossa todettiin, että niiden muuttoreitit kulkevat läheltä Rankkojen Ankkojen kotihallia Oulussa, eikä lainkaan Helsingin kautta. Kiljuhanhien suojelijat tekivät vielä Malmin alueelta löydöksen kiljuhanhien papanoista, mutta ne paljastuivat väärennöksiksi.

Heilautan kännykkääni etälukijan suuntaan, ja maksan taksin. Hallin ympäristö on täynnä hallille matkaavia ihmisiä. Näen myös median edustajia kameroineen, jotka tiedustelevat ihmisten kommentteja ennen ottelua. Myös ulkomaisia median edustajia on paikalla runsaasti, onhan tämä kansainvälisestikin hyvin merkittävä urheilutapahtuma. Mustan pörssin lippukauppiaat huutelevat ihmisjoukon keskellä ja hakevat uhreja hintapyynnöilleen, jotka hyville paikoille voivat olla nelinumeroisia. Loppuottelun liputhan myytiin loppuun jo vajaa vuosi sitten, heti kun ne tulivat myyntiin.

Astun sisälle halliin. Onhan tämä pohjoismaiden suurin sisäurheiluhalli upea ilmestys. Matkallani istumapaikallani ohitan useita ruokatarjoilupisteitä. Myynnissä on salaatteja, kasvislihapullia, kasvispiirakoita, kasvishampurilaisia ja vaikka mitä. Hallista löytyy myös yksi paikka, missä tarjoillaan lihasta tehtyjä tuotteita. Tämä on herättänyt paljon keskustelua ja vastustusta. Mutta varttuneemman väen joukossa on vielä niitä, jotka haluavat syödä lihasta valmistettuja tuotteita, vaikka niiden hinta on korkeamman verotuksen vuoksi huomattavan korkea, eikä suurin osa ihmisistä pidä niiden syömistä eettisesti hyväksyttävänä.

Löydän istuinpaikkani. Lippu ei erityisen halpa ollut, 800 €, mutta se on pieni hinta siitä, että pääsen seuraamaan naisten Super F-liigan finaaliottelua paraatipaikalta. En olisi sitä onnistunut muutoin hankkimaankaan, ellei käytössäni olisi ollut sovellusta, mikä suoritti robottioston heti kun liput tulivat myyntiin.

Melko lähellä paikkaani, hallin kunniavieraspaikoilla, istuu harmaantunut ja eläköitynyt EräViikinkien entinen toiminnanjohtaja Jari Oksanen. Hänen vasemmalla puolellaan istuu Suomen Salibandyliiton toiminnanjohtaja Jorma Kopelo, ja oikealla puolellaan Kansainvälisen Salibandyliiton puheenjohtaja argentiinalainen Jose Maria Salizaband. Yläpuolellani sijaitsee komea rivistö VIP-aitioita. Yhdessä niistä ottelutapahtumaa isännöi menestyvä liikemies Joel Harkimo, vieraanaan muita liike-elämän menestyjiä, pääministeri, urheiluministeri sekä maahanmuuttoministeri.

Pelaajat lämmittelevät jo kentällä verryttelyasuissaan, jotka ovat täynnä tunnettujen suuryritysten mainoksia. Monet niistä ovat isoja kansainvälisiä informaatioteknologiayrityksiä. ErVittärien selässä komeilee kiinalaisen Sik Sak -yrityksen logo. Sik Sak on nuorten keskuudessa erittäin suosittu sovellus. Sen avulla voit samalta palvelualustalta tilata itsellesi parilla napin painalluksella menopaluukyydin lähimmältä vapaalta henkilökuljetuskuriirilta, sovelluksen löytämän lähimmän tai sopivimman treffikumppanin luokse. Samasta sovelluksesta tilataan mukaan ruoka- ja viinitoimitus meno- tai paluumatkalle, sekä tarvittaessa hotellihuone ja vaikkapa kukkalähetys treffejä varten. Monia muitakin hienoja yksityiskohtia tämä erittäin suosittu palvelu sisältää.

Kiinnostus ja sponsoritulva salibandya kohtaan on noussut rajusti viimeisen 20 vuoden aikana. Valinta aikoinaan olympialajiksi on tietysti vauhdittanut asiaa paljon. Naissalibandyyn virtaava raha on kasvanut naisten urheilun suosion lisääntyessä, ja naissalibandypelaajien palkat ovatkin jo korkeampia kuin miesten. Hallin alakerran pelaajille varatuilla pysäköintipaikoilla komeileekin toinen toistaan hienompia kiinalaisia urheilusähköautoja.

Aiemmin syksyllä uutisoitiin jääkiekon SM-liigan hallituksen pitäneen kriisikokouksen. Vaikka jääkiekko vielä onkin suhteellisen suosittu laji Suomessa, ovat jääkiekkoilijoiden palkat jääneet selvästi jälkeen salibandypelaajien palkoista. Pelaajat ovat ryhtyneet maalilakkoon, eli ovat pelenneet, mutta eivät ole tehneet lainkaan maaleja. HIFK:n osalta tämä ei tuonut mitään muutosta vallitsevaan tilanteeseen.

Myös salibandyliitto on yrittänyt pysyä kehityksen perässä. Sarjavastaavat ovat lukeneet Pääkallon keskustelupalstaa ja tehneet uudistuksia Säbämestarin ja muidenkin nimimerkkien tekemien ehdotusten pohjalta. Uusia harrastajia, erityisesti tyttöjä, on tullut ovista ja ikkunoista salibandykerhoihin mukaan. Moni aikoinaan tyttöjen suosima laji, kuten luistelu, uinti ja hevosurheilu potevat harrastajakatoa. Hevoshullu -lehti jouduttiin lakkauttamaan, ja tilalle tuli valtavaan suosioon noussut Sählykahjo -lehti.

Myös välinevalmistajien tuhkimotarinat ovat tulleet tutuiksi. Fat Pipe -mailoja valmistava Power Stick Oy listautui pörssiin jo 2020-luvun puolivälissä ja pörssiarvo on noussut 20-kertaiseksi. Tuotantolaitoksia on ympäri maailmaa, joista suurimmat sijaitsevat Aasiassa. Fat Pipe onkin noussut viidenneksi tunnetuimmaksi brändiksi maailmassa. Power Stickin pääkonttori Helsingin Katajanokalla on yksi Euroopan tavoitelluimpia työpaikkoja.

Mediat ovat kattavasti ennakoineet illan loppuottelua ja sen ympärillä pyöriviä ilmiöitä. Odotetuimman ennakon teki jälleen kerran, kansainvälisestikin palkittu Julius Mellan (o.s. Karjalainen) ja Joni Salo-ojan jo kauan sitten perustama, Suomen suurin urheilumedia Loistocast. Joni on jo jäänyt eläkkeelle, mutta Julius vielä jatkaa monikymmenpäisen toimituksen johdossa. Herrat ovat 2020 -luvun nihkeiden vuosien jälkeen myös vaurastuneet hommalla, ja molemmilla on upeat kivitalot Turussa meren rannalla. Haastatteluja ja juttuja on tehty talojen kellarikerroksen studioissa, ja legendaarisimmat pelaajahaastattelut on tehty kylpyläosaston poreammeissa Carraran marmorilaattojen ympäröimänä.

Niin suomalaiset kuin kansainvälisetkin vedonlyöntitoimistot ovat myös käärineet hihansa ottaessaan vastaan vetoja ottelun voittajasta. Vedonlyöntikertoimet ovat hienoisesti runkosarjan voittaneen KooVeen puolella. KooVee voitti välieräsarjan lukemin 4-2 TPS-Loistoa vastaan. Varttuneimmat lajiniilot muistavat vielä hetken, jolloin FBC Turun naisten ja tyttöjen toiminta yhdistettiin TPS:aan. Taustalla oli melkein 10 vuotta jatkunut periodi, jolloin Loiston parhaat pelaajat keväisin siirtyivät TPS:aan. TPS:n johto väsyi jokavuotisten siirtoilmoitusten laatimiseen ja lähettämiseen Salibandyliittoon, ja neuvottelujen jälkeen toiminta yhdistyi.

KooVeen valttina on runsas kovien ulkomaalaisvahvistusten määrä. Heistä nimekkäimmät ovat USA:n ja Saksan maajoukkueista. Joukkueista, jotka kohtasivat viimeisimmässä olympiafinaalissa, USA:n viedessä voiton. Noin puolet KooVeen joukkueesta on ulkomaalaisia, mutta myös hyviä suomalaisia pelaajia löytyy. Vastuuvalmentajana häärii ikoninen pelaajalegenda Veera Kauppi apunaan siskonsa Oona Kauppi. KooVeen joukkueessa pelaa myös Ruotsin ja Suomen kaksoiskansalaisuuden omaava Veeran tyttö Lisa Kauppi-Aggestål.

EräViikinkien vahvuutena on kotimainen pelaajakaarti nimekkäine maajoukkuepelaajineen. Ulkomaalaisvahvistuksia on vain neljä, mutta heistä nimekkäin on Singaporilainen mailataituri Yee Hui Hai, joka on kahdesti valittu maailman parhaaksi naissalibandypelaajaksi. Hänen bravuurinsa on vaikeasti peitettävä rystylämäri, jolla hän tekee yli puolet maaleistaan. Vastuuvalmentaja Trine Sällström on jo pitkään toiminut ErVin peräsimessä, pelattuaan sitä ennen huikean uran liigassa. Välierässä, paras seitsemästä sarjassa, kaatui Tampereen Classic niukasti lukemin 4-3.

Classic ja KooVee ovat pitkään taistelleet Tampereen hegemoniasta, mutta viime vuosina KooVee on ollut hieman niskan päälle. Monien mielestä juuri siksi, että seuralla on valtaisa pelaajabudjetti, jolla on voitu pestata avokätisesti maailman parhaita pelaajia seuraan. Työsuhde-etuna tarjotaan asunto Hervannan uudisrakennusalueelta, joka on nykyisin Tampereen arvostetuin eliittikaupunginosa.

Juttelen vieressäni istuvan miehen kanssa, joka puristaa rystyset valkoisena KooVeen viiriä. Hänellä riittää paljon tarinoita vuosien takaa. Suurin osa tarinoista taitaa olla keksittyjä. Hän kertoo tarinan, jossa yhdellä kaudella, 2020 -luvun alkupuoliskolla, KooVee ei saanut pistettäkään liigakauden aikana. Hän väittää naama peruslukemilla, että KooVeen maaliero oli yli 150 maalia miinuksella parinkymmenen ottelun jälkeen. Nauran varpaat kippurassa. Onpa melkoinen tarinaniskijä. Yllättävän kivoja ihmisiä tulee kyllä Tampereelta, ottaen huomioon missä joutuvat asumaan. Mukavia ihmisiä tulee kyllä myös Turusta, vaikka monet heistä ovat joutuneet Turun seudulla syntymästään asti varttumaan.

Ennen ottelua on vielä lyhyt tanssiesitys. ErVi -Cheerleaders on Suomen tunnetuin ja suosituin tanssiryhmä, joka on juuri palannut Euroopan kiertueeltaan. Kahdeksan urheilullista nuorta miestä esittää vauhdikkaan ja akrobaattisen ohjelmanumeron. Jo kymmeniä vuosia voimissaan olleella vauva.fi -sivustolla käydään kiivasta keskustelua siitä, kuka on tanssiryhmän kuumin kolli.

Kentälle kuulutetaan ottelun 3 päätuomaria. Aikoinaan pelattiin kuulemma kahdella tuomarilla, mutta laji on kehittynyt niin nopeatempoiseksi, että 3 tuomaria on ehdottomasti tarpeen, vaikka tuomareilla onkin videotarkistusmahdollisuus epäselvien tilanteiden jälkeen. Muutamia vuosia sitten oli ikävä sopupelijupakka, jossa joukko pelaajia ja muutama tuomari olivat ennakkoon pyrkineet sopimaan otteluiden tuloksia ja hankkimaan lisätienestejä vedonlyönnillä. Oikeudenkäynnissä osa selvisi sakoilla, osa määrättiin vankeuteen, mutta päätekijät tuomittiin pakkotyöhön Salibandyliittoon neljäksi vuodeksi. Moitteettomalla käytöksellä, eli tekemättä liitossa yhtään mitään, selvisi tuomiosta kuitenkin kahdessa vuodessa.

Joukkueet kirmaavat kentälle esittelyyn. Molemmilla on neljä pelaavaa kentällistä, ja viides penkillä. Vielä muutama vuosi sitten pääsarjassa yritti pari joukkuetta pelata kolmella kentällisellä, mutta lopputulos oli kehno. Laji on kehittynyt niin fyysiseksi, että kolmella kentällisellä ei yksinkertaisesti voi menestyä. Avauskentälliset kuulutetaan kentälle, ja yleisö taputtaa raivoisasti. Sentterit kyyristyvät aloitukseen, ja tuomari viheltää pilliin.

Matsi voi alkaa – eletään salibandyfanaatikon hienointa aikaa.”Hyvää joulua Pääkallon lukijoille.
Ote urheiluromantikon päiväkirjasta.

”Astun tilaamani taksin kyytiin, ja istahdan kiinalaisen sähköauton pehmeälle takapenkille. Kiinalaiset sähköautot ovat hallinneet myyntitilastoja jo pitkään. Kuljettaja istuu luodinkestävän lasikopin sisällä, ja urahtaa kaiuttimen kautta, ”matsiin menossa?” Nyökkään lyhyesti. Vaikka hän ei olisi huomannutkaan kaulalleni kietaistua EräViikinkien kaulahuivia, olisi ollut helppo arvata minne olen menossa. Kaikki ovat tänään menossa hallille katsomaan urheilukauden huipentumaa, Super F-liigan naisten loppuottelua, EräViikingit vastaan KooVee.

Verkkokalvolleni piirtyvät aamulla lukemani ikävät uutiset. KooVeen kannattajat olivat saapuneet sankoin joukoin Helsinkiin jo edellisenä päivänä, ja ottivat yhteen ErVin kannattajien kanssa. Useita ihmisiä joutui sairaalaan, ja osa huligaaneista viruu putkassa tälläkin hetkellä. Todella surullista, mutta näitä joukkotappeluita on viime vuosina tapahtunut paljon Super F-liigaotteluiden alla. Nyt nujakat tapahtuivat Korkeasaaren suositulla ja trendikkäällä baarialueella, missä aikoinaan sijaitsi pitkään eläintarha.

Lähestymme Malmi -hallia. Muistelen hallihanketta, jossa pääkaupunkiseudun kaksi johtavaa seuraa EräViikingit ja Jokerit Stars United olivat aloitteellisia, jotta pääkaupunkiseudulle saataisiin lajin arvolle sopiva urheilupyhättö. JSU syntyi aiemmin kolmen seuran Helsinki Unitedin, Jokereiden ja Northern Starsin fuusiona. ErVin toiminnanjohtaja Jari Oksanen ja JSU:n toimitusjohtaja Laura Hämeen-Anttila tekivät paljon töitä, mutta oli selvää, että tarvittiin paljon julkisen sektorin rahoitusta. Helsingin kaupungin johto oli myötämielinen, mutta lisäksi kaivattiin valtion tukea. Pääministeripuolue Perussuomalaiset halusi tukea hanketta, mutta suurin oppositiopuolue MVP (Maahanmuuttajien Valtapuolue) vastusti. He olisivat halunneet ohjata varat toisen pelkästään maahanmuuttajille tarkoitetun yliopiston perustamiseen. Ensimmäinen oli jo aloittanut toimintansa Helsingin Vuosaaressa. Monien vaiheiden jälkeen hallitus jyräsi rahoitukselle myönteisen päätöksen eduskunnassa, ja hallihanke käynnistyi.

Hallipäätöksen yhteydessä esiintyi paljon väkivaltaisia yhteenottoja, jotka olivat käytännössä kantasuomalaisten ja maahanmuuttajataustaisen katujengien taisteluita. Viimeisten vuosien aikana jengiväkivalta ja niihin liittyvä rikollisuus ovat lisääntyneet rajusti, ja tilanne on Suomessa jo paljon huonompi kuin muissa Pohjoismaissa.

Lähestymme hallia. Hallin rakentaminen Malmin entiselle lentokentälle ei suinkaan käynnistynyt heti kun rahoituspohja oli valmiina. Sekä liito-oravien että kiljuhanhien suojelijat tekivät hankkeesta useita valituksia. Tosin kiljuhanhien osalta saatiin melko nopeasti tehtyä selvitys, jossa todettiin, että niiden muuttoreitit kulkevat läheltä Rankkojen Ankkojen kotihallia Oulussa, eikä lainkaan Helsingin kautta. Kiljuhanhien suojelijat tekivät vielä Malmin alueelta löydöksen kiljuhanhien papanoista, mutta ne paljastuivat väärennöksiksi.

Heilautan kännykkääni etälukijan suuntaan, ja maksan taksin. Hallin ympäristö on täynnä hallille matkaavia ihmisiä. Näen myös median edustajia kameroineen, jotka tiedustelevat ihmisten kommentteja ennen ottelua. Myös ulkomaisia median edustajia on paikalla runsaasti, onhan tämä kansainvälisestikin hyvin merkittävä urheilutapahtuma. Mustan pörssin lippukauppiaat huutelevat ihmisjoukon keskellä ja hakevat uhreja hintapyynnöilleen, jotka hyville paikoille voivat olla nelinumeroisia. Loppuottelun liputhan myytiin loppuun jo vajaa vuosi sitten, heti kun ne tulivat myyntiin.

Astun sisälle halliin. Onhan tämä pohjoismaiden suurin sisäurheiluhalli upea ilmestys. Matkallani istumapaikallani ohitan useita ruokatarjoilupisteitä. Myynnissä on salaatteja, kasvislihapullia, kasvispiirakoita, kasvishampurilaisia ja vaikka mitä. Hallista löytyy myös yksi paikka, missä tarjoillaan lihasta tehtyjä tuotteita. Tämä on herättänyt paljon keskustelua ja vastustusta. Mutta varttuneemman väen joukossa on vielä niitä, jotka haluavat syödä lihasta valmistettuja tuotteita, vaikka niiden hinta on korkeamman verotuksen vuoksi huomattavan korkea, eikä suurin osa ihmisistä pidä niiden syömistä eettisesti hyväksyttävänä.

Löydän istuinpaikkani. Lippu ei erityisen halpa ollut, 800 €, mutta se on pieni hinta siitä, että pääsen seuraamaan naisten Super F-liigan finaaliottelua paraatipaikalta. En olisi sitä onnistunut muutoin hankkimaankaan, ellei käytössäni olisi ollut sovellusta, mikä suoritti robottioston heti kun liput tulivat myyntiin.

Melko lähellä paikkaani, hallin kunniavieraspaikoilla, istuu harmaantunut ja eläköitynyt EräViikinkien entinen toiminnanjohtaja Jari Oksanen. Hänen vasemmalla puolellaan istuu Suomen Salibandyliiton toiminnanjohtaja Jorma Kopelo, ja oikealla puolellaan Kansainvälisen Salibandyliiton puheenjohtaja argentiinalainen Jose Maria Salizaband. Yläpuolellani sijaitsee komea rivistö VIP-aitioita. Yhdessä niistä ottelutapahtumaa isännöi menestyvä liikemies Joel Harkimo, vieraanaan muita liike-elämän menestyjiä, pääministeri, urheiluministeri sekä maahanmuuttoministeri.

Pelaajat lämmittelevät jo kentällä verryttelyasuissaan, jotka ovat täynnä tunnettujen suuryritysten mainoksia. Monet niistä ovat isoja kansainvälisiä informaatioteknologiayrityksiä. ErVittärien selässä komeilee kiinalaisen Sik Sak -yrityksen logo. Sik Sak on nuorten keskuudessa erittäin suosittu sovellus. Sen avulla voit samalta palvelualustalta tilata itsellesi parilla napin painalluksella menopaluukyydin lähimmältä vapaalta henkilökuljetuskuriirilta, sovelluksen löytämän lähimmän tai sopivimman treffikumppanin luokse. Samasta sovelluksesta tilataan mukaan ruoka- ja viinitoimitus meno- tai paluumatkalle, sekä tarvittaessa hotellihuone ja vaikkapa kukkalähetys treffejä varten. Monia muitakin hienoja yksityiskohtia tämä erittäin suosittu palvelu sisältää.

Kiinnostus ja sponsoritulva salibandya kohtaan on noussut rajusti viimeisen 20 vuoden aikana. Valinta aikoinaan olympialajiksi on tietysti vauhdittanut asiaa paljon. Naissalibandyyn virtaava raha on kasvanut naisten urheilun suosion lisääntyessä, ja naissalibandypelaajien palkat ovatkin jo korkeampia kuin miesten. Hallin alakerran pelaajille varatuilla pysäköintipaikoilla komeileekin toinen toistaan hienompia kiinalaisia urheilusähköautoja.

Aiemmin syksyllä uutisoitiin jääkiekon SM-liigan hallituksen pitäneen kriisikokouksen. Vaikka jääkiekko vielä onkin suhteellisen suosittu laji Suomessa, ovat jääkiekkoilijoiden palkat jääneet selvästi jälkeen salibandypelaajien palkoista. Pelaajat ovat ryhtyneet maalilakkoon, eli ovat pelenneet, mutta eivät ole tehneet lainkaan maaleja. HIFK:n osalta tämä ei tuonut mitään muutosta vallitsevaan tilanteeseen.

Myös salibandyliitto on yrittänyt pysyä kehityksen perässä. Sarjavastaavat ovat lukeneet Pääkallon keskustelupalstaa ja tehneet uudistuksia Säbämestarin ja muidenkin nimimerkkien tekemien ehdotusten pohjalta. Uusia harrastajia, erityisesti tyttöjä, on tullut ovista ja ikkunoista salibandykerhoihin mukaan. Moni aikoinaan tyttöjen suosima laji, kuten luistelu, uinti ja hevosurheilu potevat harrastajakatoa. Hevoshullu -lehti jouduttiin lakkauttamaan, ja tilalle tuli valtavaan suosioon noussut Sählykahjo -lehti.

Myös välinevalmistajien tuhkimotarinat ovat tulleet tutuiksi. Fat Pipe -mailoja valmistava Power Stick Oy listautui pörssiin jo 2020-luvun puolivälissä ja pörssiarvo on noussut 20-kertaiseksi. Tuotantolaitoksia on ympäri maailmaa, joista suurimmat sijaitsevat Aasiassa. Fat Pipe onkin noussut viidenneksi tunnetuimmaksi brändiksi maailmassa. Power Stickin pääkonttori Helsingin Katajanokalla on yksi Euroopan tavoitelluimpia työpaikkoja.

Mediat ovat kattavasti ennakoineet illan loppuottelua ja sen ympärillä pyöriviä ilmiöitä. Odotetuimman ennakon teki jälleen kerran, kansainvälisestikin palkittu Julius Mellan (o.s. Karjalainen) ja Joni Salo-ojan jo kauan sitten perustama, Suomen suurin urheilumedia Loistocast. Joni on jo jäänyt eläkkeelle, mutta Julius vielä jatkaa monikymmenpäisen toimituksen johdossa. Herrat ovat 2020 -luvun nihkeiden vuosien jälkeen myös vaurastuneet hommalla, ja molemmilla on upeat kivitalot Turussa meren rannalla. Haastatteluja ja juttuja on tehty talojen kellarikerroksen studioissa, ja legendaarisimmat pelaajahaastattelut on tehty kylpyläosaston poreammeissa Carraran marmorilaattojen ympäröimänä.

Niin suomalaiset kuin kansainvälisetkin vedonlyöntitoimistot ovat myös käärineet hihansa ottaessaan vastaan vetoja ottelun voittajasta. Vedonlyöntikertoimet ovat hienoisesti runkosarjan voittaneen KooVeen puolella. KooVee voitti välieräsarjan lukemin 4-2 TPS-Loistoa vastaan. Varttuneimmat lajiniilot muistavat vielä hetken, jolloin FBC Turun naisten ja tyttöjen toiminta yhdistettiin TPS:aan. Taustalla oli melkein 10 vuotta jatkunut periodi, jolloin Loiston parhaat pelaajat keväisin siirtyivät TPS:aan. TPS:n johto väsyi jokavuotisten siirtoilmoitusten laatimiseen ja lähettämiseen Salibandyliittoon, ja neuvottelujen jälkeen toiminta yhdistyi.

KooVeen valttina on runsas kovien ulkomaalaisvahvistusten määrä. Heistä nimekkäimmät ovat USA:n ja Saksan maajoukkueista. Joukkueista, jotka kohtasivat viimeisimmässä olympiafinaalissa, USA:n viedessä voiton. Noin puolet KooVeen joukkueesta on ulkomaalaisia, mutta myös hyviä suomalaisia pelaajia löytyy. Vastuuvalmentajana häärii ikoninen pelaajalegenda Veera Kauppi apunaan siskonsa Oona Kauppi. KooVeen joukkueessa pelaa myös Ruotsin ja Suomen kaksoiskansalaisuuden omaava Veeran tyttö Lisa Kauppi-Aggestål.

EräViikinkien vahvuutena on kotimainen pelaajakaarti nimekkäine maajoukkuepelaajineen. Ulkomaalaisvahvistuksia on vain neljä, mutta heistä nimekkäin on Singaporilainen mailataituri Yee Hui Hai, joka on kahdesti valittu maailman parhaaksi naissalibandypelaajaksi. Hänen bravuurinsa on vaikeasti peitettävä rystylämäri, jolla hän tekee yli puolet maaleistaan. Vastuuvalmentaja Trine Sällström on jo pitkään toiminut ErVin peräsimessä, pelattuaan sitä ennen huikean uran liigassa. Välierässä, paras seitsemästä sarjassa, kaatui Tampereen Classic niukasti lukemin 4-3.

Classic ja KooVee ovat pitkään taistelleet Tampereen hegemoniasta, mutta viime vuosina KooVee on ollut hieman niskan päälle. Monien mielestä juuri siksi, että seuralla on valtaisa pelaajabudjetti, jolla on voitu pestata avokätisesti maailman parhaita pelaajia seuraan. Työsuhde-etuna tarjotaan asunto Hervannan uudisrakennusalueelta, joka on nykyisin Tampereen arvostetuin eliittikaupunginosa.

Juttelen vieressäni istuvan miehen kanssa, joka puristaa rystyset valkoisena KooVeen viiriä. Hänellä riittää paljon tarinoita vuosien takaa. Suurin osa tarinoista taitaa olla keksittyjä. Hän kertoo tarinan, jossa yhdellä kaudella, 2020 -luvun alkupuoliskolla, KooVee ei saanut pistettäkään liigakauden aikana. Hän väittää naama peruslukemilla, että KooVeen maaliero oli yli 150 maalia miinuksella parinkymmenen ottelun jälkeen. Nauran varpaat kippurassa. Onpa melkoinen tarinaniskijä. Yllättävän kivoja ihmisiä tulee kyllä Tampereelta, ottaen huomioon missä joutuvat asumaan. Mukavia ihmisiä tulee kyllä myös Turusta, vaikka monet heistä ovat joutuneet Turun seudulla syntymästään asti varttumaan.

Ennen ottelua on vielä lyhyt tanssiesitys. ErVi -Cheerleaders on Suomen tunnetuin ja suosituin tanssiryhmä, joka on juuri palannut Euroopan kiertueeltaan. Kahdeksan urheilullista nuorta miestä esittää vauhdikkaan ja akrobaattisen ohjelmanumeron. Jo kymmeniä vuosia voimissaan olleella vauva.fi -sivustolla käydään kiivasta keskustelua siitä, kuka on tanssiryhmän kuumin kolli.

Kentälle kuulutetaan ottelun 3 päätuomaria. Aikoinaan pelattiin kuulemma kahdella tuomarilla, mutta laji on kehittynyt niin nopeatempoiseksi, että 3 tuomaria on ehdottomasti tarpeen, vaikka tuomareilla onkin videotarkistusmahdollisuus epäselvien tilanteiden jälkeen. Muutamia vuosia sitten oli ikävä sopupelijupakka, jossa joukko pelaajia ja muutama tuomari olivat ennakkoon pyrkineet sopimaan otteluiden tuloksia ja hankkimaan lisätienestejä vedonlyönnillä. Oikeudenkäynnissä osa selvisi sakoilla, osa määrättiin vankeuteen, mutta päätekijät tuomittiin pakkotyöhön Salibandyliittoon neljäksi vuodeksi. Moitteettomalla käytöksellä, eli tekemättä liitossa yhtään mitään, selvisi tuomiosta kuitenkin kahdessa vuodessa.

Joukkueet kirmaavat kentälle esittelyyn. Molemmilla on neljä pelaavaa kentällistä, ja viides penkillä. Vielä muutama vuosi sitten pääsarjassa yritti pari joukkuetta pelata kolmella kentällisellä, mutta lopputulos oli kehno. Laji on kehittynyt niin fyysiseksi, että kolmella kentällisellä ei yksinkertaisesti voi menestyä. Avauskentälliset kuulutetaan kentälle, ja yleisö taputtaa raivoisasti. Sentterit kyyristyvät aloitukseen, ja tuomari viheltää pilliin.

Matsi voi alkaa – eletään salibandyfanaatikon hienointa aikaa.”Hyvää joulua Pääkallon lukijoille.
🙈😂
 
Viestejä
144
Salla Suomela Ankkoihin, melkoinen joululahja oululaisille, mikäli on sama peluri kuin ennen pääsarjauran taukoamista!
 
Viestejä
557
Salla Suomela Ankkoihin, melkoinen joululahja oululaisille, mikäli on sama peluri kuin ennen pääsarjauran taukoamista!
Edelliset pelit (ja säännöllinen harjoittelu) liigatasolla kaudella 2018-2019, joten mielestäni epärealistista odottaa, että pelaaja suorittaisi samalla tasolla kuin tuolloin. Ja en kirjoita tätä mitenkään pelaajaa vähätellen - mielestäni todella hienoa, että Salla on päättänyt vielä tällä tasolla lähteä kokeilemaan. Tauko on kuitenkin sen verran pitkä, ja kun paluukin tapahtuu vielä kesken kauden, niin yhtälö on varsin haasteellinen pelaajalle. Tältä osin on mielestäni turhaa kasata liian suuria odotuksia.

Mielenkiintoista nähdä reagoidaanko Ankkalinnassa vielä jotenkin muutoin heikkoon sarjatilanteeseen - vanhoja konkareitahan Oulun alueelta löytyisi muitakin. Ja taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, että vuodenvaihteessa kokoonpanoa täydennellään tutuilla nimillä loppukaudeksi.

Ankkojen tilastoissa jonkinlainen erikoisuus on se, että joukkueen kaksi parasta pistenaista Koivisto (11+6 / -12) ja Uimarihuhta (11+6 / -15) ovat myös niiden pelaajien joukossa, jotka ovat pahiten pakkasella. Ero esim. Hanna Niemelään (-3) tai parhaan teholukeman omaavaan Riina Baeriin (+7) on merkittävä.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
557
Suomela on pelannut viime kaudella 1-divarissa runkosarjassa 6 ottelua HaHe:ssa tehoin 0+4. Ankkojen julkistuksen mukaan jatkopelit mukaan lukien 10 ottelua ja 1+5.
En kirjoita faktana, mutta muistelen näin (tilastoja apuna käyttäen);

  • Kaudella 2017/2018 ei pelannut peliäkään runkosarjassa loukkaantumisen vuoksi. Pudotuspeleissä oli neljässä ottelussa mukana.
  • Viimeisellä liigakaudellaan 2018-2019 pystyi pelaamaan 12 runkosarjanottelussa ja neljässä pudotuspeliottelussa.
  • Ei pelannut missään kausilla 2019/2020 tai 2020/2021.
  • Kaudella 2021/2022 pelasi HaHen mukana "1.divaria" yhteensä 10 ottelussa tehoin 1+5.
  • Kuluvalla kaudella ei ole pelannut missään.
Tuota historiaa kun katsoo, niin edelleen sanoisin, että kovin suuria odotuksia ei kannata pelaajalle asettaa, ellei sitten halua myöhemmin heittää pilkkaa, kun ei "yllättäen" huippuvuosiensa tasolla olekaan.

Sitä on vaikea arvioida, millaisia odotuksia seuralla ja valmennuksella on Sallan suhteen - olettaisin, että realistiset. Saavat kokeneen pelaajan, joka pystynee ainakin jollain tavoin auttamaan joukkuetta nimenomaan kentällä, jos vaan paikat kestävät pelaamisen.
 
Viestejä
28
Asiaton provo.
Miksi naisten f-liiga on salibandyn keskutelupalstalla. Eihän se ole sama laji lainkaan. Naisten salibandy ja salibandy ei ole sama asia…
 
Viestejä
557
Classic-koovee tänään kuitenkin jatkoajalle 👍
Nyt on kyllä reilusti nostettava kättä pystyyn - en uskonut tämän olevan mahdollista tällä kaudella. En ole itse peliä nähnyt, mutta jotain on Kooveenkin pitänyt tehdä oikein, että ovat onnistuneet pelin viemään jatkoajalle.

Toinen tämän päivän suurista yllätyksistä oli B-lohkon sarjakärki SaiPan rökäletappio O2-Jyväskylää vastaan vieraissa lukemin 10-2. Tai ei itse tappio ollut sinällään suuri yllätys, koska tappioita SaiPalle on tullut jo ennen tätä iltaa, mutta se tapa ja lukemat joilla tappio tänään tuli, olivat varsin nöyryyttäviä - ei SaiPalla ollut tänään minkäänlaista palaa.

Sinällään mielenkiintoinen sattuma, että juuri nämä joukkueet (Koovee ja SaiPa) tulevat kohtaamaan toisensa pudotuspelikarsinnoissa.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös