Tavallaan laji tuhoaa sisältä päin itseään, kun yksi joukkue kerää kaikki maajoukkuepelaajat itselleen ja mielenkiinto tulevasta kaudesta syödään jo kevään ja kesän aikana.
Aika hapanta vaikuttaisi olevan 🤣 Väärin voitettu? Naisten maajoukkueessa 5+1 TPS pelaajaa kokonaisvahvuuden ollessa 18+2. Onhan siinä vielä muutama maajoukkuepelaaja kerättävänä.
Hapanta tai ei, niin mielestäni
Reilupelillä on tuossa ihan validi pointti - se, että kapea kärkiosaaminen keskittyy tällä hetkellä lähinnä Tepsiin, Pessiin ja Classiciin näkyy suoraan sarjataulukossa. Tällä hetkellä F-liigan naisten sarjan A-lohko on tylsä.
Yksikään noista edellä mainituista seuroista ei kuitenkaan tee mitään väärin. Eihän se ole esimerkiksi Tepsin "vika", että saivat luotua hetkellisen nosteen, joka on sittemmin synnyttänyt positiivisen kierteen, jonka myötä Tepsi on tällä hetkellä sitä mitä se on - suvereeni ykkönen. Jos katsotaan Naisten Salibandyliigan historiaa, niin Classic oli vuosina 2007-2018 kahdeksan kertaa mestari ja kahdesti hopealla. Voidaan puhua dynastiasta. SB-Pro oli puolestaan vuosina 2009-2021 11 kertaa mitaleilla, joista kultaisia kolme. Ei voida puhua dynastiasta, mutta joka tapauksessa vahvaa suorittamista.
Urheilu on kuitenkin monella tapaa aaltoliikettä, ja tuntuu että etenkin naisten urheilussa tilanteet vaihtuvat hyvinkin nopeasti. Niin kävi aikanaan myös edellä mainitulle Classicille dynastian murentuessa, ja SB-Pron suorittamisen hiipuessa. Tepsi ja EräViikingit puolestaan kamppailivat sarjapaikoistaan pudotuspelikarsinnoissa keväällä 2021 - ensimmäisenä mainittu nosti vuotta myöhemmin mestaruuspokaalia, ja jälkimmäinen sijoittui pronssille.
Mihin edellä mainittu aaltoliike sitten perustuu? Uskallan itse väittää, että viime kädessä rahaan - se piirtää kellä on liitua. Hyvät pelaajat menevät sinne, missä on tarjolla hyvä ympäristö ja laadukasta toimintaa - siihen tarvitaan rahaa. Jotta organisaatio saa kiinnitettyä avainpelaajia, esim. lainaamissani kommenteissa mainittuja
maajoukkuepelaajia, pitää heille olla tarjolla vähintään maksuton kausi tai mielellään jopa maksaa jotain - siihenkin tarvitaan rahaa. Laadukas toimintaympäristö + kiinnitetyt avainpelaajat muodostavat nosteen, joka alkaa vetämään myös muita pelaajia puoleensa. Kukapa pelaaja ei haluaisi sellaiseen jengiin, jossa toimintaympäristö on kunnossa, ja jossa on mahdollisuus voittaa mestaruus? Jos katsotaan esim. tämän vuoden Tepsiä, niin osa pelaajista käytännössä jonotti sisään päästäkseen nelos- tai vitoskenttään.
Hyvin samanlainen tarina löytyy jalkapallon puolelta Kuopiosta, sillä erotuksella ettei siellä ole taustalla NHL-miljonääriä, vaan rahoitusalan miljonääri Ari Lahti, joka on viime vuosina pumpannut rahaa myös naisten toimintaan. Tuolla panostuksella KuPS:in naiset ottivat viime kaudella mestaruuden, ja todennäköisesti tulevat ottamaan niitä lisää, niin kauan kuin Lahden kukkaron nyörit pysyvät auki.
Kehittyykö Tepsistä salibandyn puolella samanlainen dynastia, kuin mitä Classic aikanaan oli, vai jääkö Tepsin aallonharja parin-kolmen kauden mittaiseksi - sitä on vielä turhan aikaista arvioida. Kuten tuossa edellä jo mainitsin, niin aaltoliike etenkin naisissa on nopeaa, ja kurssi voi muuttua hetkessä. Jos ajatellaan Tepsin tulevaisuutta, niin kyllähän siinäkin valitettavan suuressa roolissa ovat yksittäiset pelaajat; mitä tekee esim. Rantasen sisarukset ja Milla Nordlund? Houkutteleeko ulkomaat vai pysyvätkö Aurajoen rannalla myös jatkossa? Jos sisarukset vaihtavat maisemaa, niin jatkuuko rahavirta Pohjois-Amerikasta enää sen jälkeen joukkueelle? Mm. näihin kysymyksiin saanemme vastauksen tulevina vuosina.
Riippumatta siitä, mitä Tepsille tulevaisuudessa tapahtuu, niin tuota aaltoliikettä tullaan näkemään F-liigan naisten sarjassa myös tulevaisuudessa. Sekin kuuluu urheiluun.