Tässä kohtaa hyppäys 12 joukkueen pääsarjaan tuntuu liian isolta. !0 joukkuetta olisi ehkä riittänyt, mutta ensi kaudella olemme viisaampia.
Tästä onkin tälläkin foorumilla käyty aiemmin keskustelua - en ole varma olenko vähemmistössä vai enemmistössä, mutta itse näen tuon 12 joukkueen pääsarjan loogisempana, kuin 10 joukkueen. Laitan alle muutamia pointteja.
Jos pohditaan aluksi itse sarjaa, niin nopeasti ajateltuna 12 joukkueen sarjajärjestelmä tarjoaa enemmän mielenkiintoa, kuin 10 joukkueen sarjajärjestelmä. 12 joukkueen sarjassa taistellaan kahden viivan ympärillä kolmesta asiasta; 1) ketkä pääsee playoffeihin, 2) ketkä säilyvät suoraan ilman sarjapaikasta karsimista, ja 3) ketkä joutuvat karsimaan paikastaan Divarin playoffeihin. Jos joukkueita olisi vaan 10, niin tällöin joukkueet kävisivät taistelua ainoastaan siitä, ketkä a) selviävät playoffeihin säilyttäen sarjapaikkansa, ja b) karsivat sarjapaikastaan Divarin playoffeissa. Mielestäni tämä 10 joukkueen sarjajärjestelmä yhdellä viivalla olisi liian "raaka". Toinen merkityksellinen ero näiden joukkuemäärien välillä on runkosarjan otteluiden määrä; 10 joukkueella pelimäärä olisi 18, kun se 12 joukkueella tulee olemaan 22. Pelimäärä on mielipidekeskustelu siinä missä moni muukin asia, mutta oma mielipiteeni on se, että tuo 18 ottelua on pääsarjan runkosarjassa olisi liian vähän.
Monessa kohtaa on nostettu myös esiin, että jatkossa F-liigan miesten ja naisten sarjojen sarjajärjestelmät ovat samanlaiset. Itse en koe tätä asiaa kovinkaan merkityksellisenä, mutta onhan se jonkinlainen bonus, että ne ovat samanlaisia. Ainakin helpompi molempia sarjoja seuraaville.
Jos seuraavaksi tarkastellaan tämän kauden B-lohkoa, josta nousijat tulevat, niin ainakin itseni on hieman vaikea keksiä perusteita, miksi tuosta joukosta pitäisi nousta vain kaksi joukkuetta. Toki tämä voidaan ohittaa helposti sillä, että katsotaan sarjataulukkoa, ja todetaan että kaksi parasta. Sarja on ollut mielestäni kuitenkin pelillisesti ja tuloksellisesti erittäin tasainen, ja esimerkiksi omissa papereissani todennäköisimmät nousijat SaiPa, Welhot ja O2-Jyväskylä ovat pelanneet mukavasti myös ristiin. Sekä Welhot että O2 ovat voittaneet SaiPan, ja O2 on voittanut kahdesti Welhot. Mielestäni tämä kolmikko kuuluu samaan sarjaan, ja "ansaitsee" pelata jatkossakin toisiaan vastaan. Jos asiaa tarkastellaan puolestaan F-liigan näkökulmasta, niin edellä mainitut organisaatiot toimivat kukin maantieteellisesti sellaisilla alueilla, joissa ei toista liigajoukkuetta ole. Noustessaan nämä joukkueet tarjoavat paremman maantieteellisen kattavuuden niin F-liigaa (näkyvyys), kuin pelaajiakin (mahdollisuus pelata F-liigaa) ajatellen. Yksikään näistä organisaatioista ei ole mielestäni myöskään selkeästi toistaan parempi, kun verrataan esim. niiden juniorijoukkueiden tilannetta. Jokaisella on junioritoimintaa, mutta yhdelläkään ei ole esimerkiksi kaikkia joukkueita ikäluokissa T16-T21. Pohjaa siis on, mutta työtäkin on tehtävänä. Kaupungit puolestaan ovat hieman eri kokoisia, ja jokaisella on omat erityispiirteensä. Jos asiaa miettii "potentiaalin" kautta, eli mikä on a) potentiaalinen tyttöharrastajien määrä ja b) vetovoimatekijät liigatason pelaajille, niin Jyväskylä on tästä kolmikosta väkirikkain, ja sillä on vahva opiskelukaupungin imago. Kuopio tulee molemmissa asioissa jonkin verran perässä. Lappeenranta jää näiden suhteen heikoimmille - sekään ei ole kuitenkaan mikään Uusikaarlepyy. Kaikki organisaatiot omaavat kuitenkin potentiaalia saada homma rullaamaan, ja vakiintumaan. Mielestäni siis kaikki ansaitsevat yhtälailla mahdollisuuden yrittää. Sama pätee siihen neljänteen nousijaan, joka on todennäköisesti jompikumpi kaksikosta Jokerit ja ÅIF.
Sen uskallan tässä kohtaa jo ääneen todeta, että ensi kaudella tuskin olemme vielä monenkaan asian suhteen "viisaampia". Kun näinkin merkittäviä muutoksia tehdään, niin sanoisin että vaikutukset ovat arvioitavissa aikaisintaan 3-5 vuoden päästä. Tällöin nähdään mm. se, miten eri organisaatiot (ml. edellä mainitut SaiPa, Welhot ja O2-Jyväskylä) ovat pystyneet kehittämään omaa toimintaansa muuttuneessa toimintaympäristössä. Sitä ennen, ja varsinkin alkuvaiheessa, tulemme keskustelemaan todennäköisesti kaikenlaisilla foorumeilla mm. #tasoeroista ja muista epäkohdista, jotka kuuluvat asiaan tämän kaltaisissa muutosprosesseissa. Pidän myös hyvin todennäköisenä, että ensimmäisen kolmen kauden aikana joku ensi kaudella sarjassa pelaavista joukkueista putoaa, tai luopuu omaehtoisesti sarjapaikastaan. Sekin on mielestäni luonnollista, kun kilpailu kovenee ja vaatimuksetkin kasvavat.