Liigat

Pääkalloennakko: Happee-TPS – yllättäjä riistää ja raastaa, mutta ”El Clásico” on hirvirykmentin heiniä

08.03.
2016
5 Kommenttia
7
Liigat
Kaksi kapteenia. TPS:n Olli Laineen (oik.) tehtävänä on pimentää Petri Kaukon johtama tehovitja. Kuvat: Esa Jokinen ja Salibandyliiga

Kaksi kapteenia. TPS:n Olli Laineen (oik.) tehtävänä on pimentää Petri Kaukon johtama tehovitja. Kuvat: Esa Jokinen ja Salibandyliiga

Happee pääsi valitsemaan puolivälierävastustajansa toisena, ja valinta kohdistui runkosarjan seiskapaikan napanneeseen TPS:aan. Turkulaiset ovat olleet helisemässä Happeen kanssa, mutta muutaman vuoden takaa on positiivisiakin pudotuspelikokemuksia.

Lähtökohdat:

Ennen kauden alkua salibandykansaa mietitytti jälleen, kestääkö Happee kovat menetykset Eero Kososen ja Jami Mannisen johdolla. Jo hyvissä ajoin syksyllä kävi selväksi, että kyllä kestää, ja että Jyväskylässä ei ole mitään hätää edelleenkään. Tuomas Turunen täytti Kososen saappaat maalin suulla erinomaisesti ollen koko runkosarjan parhaita torjujia, ja Mannisen hurja 45 maalin saldo viime kaudelta oli lopulta pelkkää paperia elämänsä kautta pelaavan kokeneen Veli-Matti Hynysen käsittelyssä.

Syksyllä keskittyminen herpaantui vain yhdessä ottelussa Classicia vastaan, mutta kevätpuolelle tultaessa Happeelle melko ominaisia ja joka kausi nähtäviä ohipelejä tuli useampia. Runkosarjan viimeisissä otteluissa ajatukset harhailivat jo pudotuspelien puolelle, mutta joukkueen iskukyvystä viimeisimpien otteluiden perusteella ei kannata vetää sen ihmeempiä johtopäätöksiä.

Tammikuun lopussa joukkue juhli cup-mestaruutta kotiyleisön edessä Jyväskylässä, ja vaikeaa Happeen voittaminen sen kotiareenalla Hirviteatterissa on pudotuspeleissäkin. Yksi avaintekijöistä punamustien kultajahdissa on se, kestävätkö vammoista kärsineet avainpelaajat Peter Kotilainen ja Jonne Junkkarinen kasassa. Ilman Junkkarista Happeen pelinrakentelu käy yhden sylinterin vajaammalla, ja Kotilaisen ollessa poissa myös tutkapari Johannes Jokinen katoaa monesti peleissä kuvasta.

Viime kaudella pahasti kyntänyt ja vasta karsintojen viimeisessä vaiheessa liigalippunsa uusinut TPS pääsi lähtemään tähän sesonkiin melkoisin nollaodotuksin, mutta jo syksyllä näytti siltä, että tämän TPS:n ja viime kauden ryhmän kanssa yhteistä ei ole kuin seuran nimi. Joukkueeseen tuli Jaakko Hautamäen ja Waltter Mahlbergin kaltaisia yllätyksellisiä taitureita maustamaan TPS:n koulun käynyttä ja luotettavasti illasta toiseen jyskyttävää pelaajistoa, ja nyt aiempien kausien maalin tappiot on opittu kääntämään voitoiksi. Lisäksi Ruotsista kesken kauden tullut Sami Saarinen on ollut oiva täsmävahvistus joukkueeseen jo rightin kätisyytensäkin takia.

Aggressiivinen pelitapa on aiheuttanut vaikeuksia kaikille vastustajille, ja liigan nuorimman valmentajan Aki Vilanderin operaatio Turussa liitää myötäisessä tuulessa. Puolustuspeli on ehkä liigan parhaan maalivahdin Pyry Luukkosen johdolla pitänyt hyvin, mutta nimenomaan Happeeta vastaan omissa soi runkosarjassa yhteensä 19 kertaa. Tuo määrä on ehdottomasti liikaa, ja turkulaisten täytyy keksiä lääkkeet, millä hurjat 219 maalia runkosarjassa pyssyttäneen hirvilauman tehot saadaan tukahdutettua.

Ensimmäisessä pelissä altavastaajalla on monesti erinomainen paikka yllättää ennakkosuosikki, ja TPS pyrkii varmasti taktisesti rauhoittamaan pelin tempoa tehdäkseen Happeen olon mahdollisimman epämukavaksi ja pakottaakseen hirvipaidat epämukavuusalueelleen oman kenttäpäädyn puolustuspeliin ilman palloa. Mikäli TPS lähtee tai joutuu Happeen vauhtipeliin ja kaahaukseen mukaan, se tulee olemaan vaikeuksissa aivan kuten tällä ja aiemmillakin kausilla.

Knopit:
Joukkueet kohtasivat keväällä 2013 pudotuspeleissä, ja tuolloin TPS onnistui Happeen 3-2-voittoon päättyneessä ottelusarjassa hakemaan vierasvoiton Jyväskylästä. Noin muutoin Hirviteatterin näyttämö ei ole ollut mieleinen paikka TPS:lle, sillä edellinen voitto runkosarjassa on joulukuulta 2008.

Loppukauden TPS:n kotikenttänä toimiva Marli Areena ei ole ollut mikään kultakaivos joukkueelle ainakaan vielä, sillä turkulaiset voittivat uudella kotiareenallaan runkosarjassa vain yhden viidestä pelistään.

Vaikka mies ei sitä itse välttämättä myönnäkään, TPS-valmentaja Aki Vilanderille sarjassa on erityislatausta. Jyväskylän kasvatti on viettänyt jo lukuisia vuosia Turussa, mutta tausta Keski-Suomesta on vahva ja hän jos kuka tietää, miten Happee on horjutettavissa. Happeen A-juniorivalmentajana hän juhli mestaruutta keväällä 2010, ja tuolloin finaaleissa oli vastassa nimenomaan TPS.

Joukkueet ovat hassutelleet aikaisempina vuosina reippaanlaisesti myös sosiaalisessa mediassa tehden erilaisia ennakkovideoita joukkueiden välisistä kamppailuista, ja keskinäiset kohtaamiset on nimetty leikillisesti Salibandyliigan ”El Clásicoiksi”. Kaikenlaista muutakin on tehty yhdessä – muistatteko vielä esimerkiksi tämän videoklipin?

Taistelupari:

Nostetaan pari kaksikkoa esiin. Maalivahdit ovat tunnetusti puoli joukkuetta, ja TPS:n tapauksessa Pyry Luukkonen on joskus vaikuttanut olevan jopa vielä hieman enemmän. Happeen Tuomas Turunen on onnistunut myös erinomaisesti, mutta miesten tasolla hänellä ei vielä kokemusta pudotuspeleistä torjuvana maalivahtina juuri ole. Sanomattakin on selvää, että TPS:n täytyy puolustaa tiiviisti ja isolla sydämellä maajoukkueeseenkin noussut Luukkonen viimeisenä lukkonaan, jos TPS haluaa välieriin. Maalintekokilpailut se häviää armotta.

TPS-kippari Olli Laine on vasta 19-vuotias pelaaja, mutta nuorten maailmanmestarin johtajuusominaisuudet ovat kunnossa ja ”Sarvikuonon” tulevaisuus näyttää valoisalta. Eri päästä ikäjanaa löytyy Happeen kapteeni, 36-vuotias ikihirvi Petri Kauko, jonka kyvystä johtaa joukkojaan ei tarvitse myöskään keskustella. Kauko johtaa Happeen nälkäistä ykkösketjua, ja Laineen tehtävänä taas on ykkösviisikon alla pyrkiä imemään fyysisellä pelillä Kaukon ketjun pelihuumori kuiviin.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
24.1.2016 Happee-TPS 9-6
14.10.2015 TPS-Happee 3-10

Näin pelataan:
Ke 9.3. klo 18.30 Happee-TPS Jyväskylän monitoimitalo
To 10.3. klo 18.30 TPS-Happee Marli Areena
Ma 14.3. klo 18.30 Happee-TPS Jyväskylän monitoimitalo
Ke 16.3. klo 18.30 TPS-Happee Marli Areena
Pe 18.3. klo 18.30 Happee-TPS Jyväskylän monitoimitalo (tarvittaessa)
Su 20.3. klo 17.00 TPS-Happee Marli Areena (tarvittaessa)
Ke 23.3. klo 18.30 Happee-TPS Jyväskylän monitoimitalo (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
TPS laittaa kampoihin sen minkä pystyy, mutta sen suurimmat uroteot tämän kauden osalta on jo nähty. Happeen rutiini kevään panoksellisista peleistä on kasvanut korkeisiin sfääreihin, ja uhka sen menestyksen suhteen piilee tällä hetkellä lähinnä hieman puolikuntoisissa tähtipelaajissa. TPS ei jää ilman voittoa ja voi ottaa niitä kaksikin kappaletta, mutta Happee painelee silti välieriin voitoin 4-1.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Mikko
08/03/2016
Tuomas Turunen parhain torjuja?? Jos ette ole huomanneet mitä kaikki tekevät niin lisäävät torjuntoja ihan sekalaiset. Jos katsoo happeen monia pelejä niin aina lisätään. Huippujengi joka tilastojen valossa puolustaa koko pelin. Herätys nyt koettakaa laskea torjunnat oikein .
JZ
08/03/2016
Mikko korkkia kiinni, nyt on tiistai... mitä yritit kirjoittaa? Torjuntoja laskettu väärin?

No yhtäkaikki - Turunen on kuitenkin yksi kauden suurimpia maalivahtionnistujia, kun lähtöasetelmat huomioidaan. Itsekin epäröin häntä ennen kautta, mutta aivan turhaan.
Mikolle
08/03/2016
Millä perustelet Happeen laukaisukarttojen erheellisyydet? On varmaankin ainoita joukkueita, jotka tekevät ne oikein. Joka pelissä kahden tilastoijan yhteispelillä katsomon yläparvelta. Toisin kuin monet, jotka tekevät kartat yhdellä arvaajalla kentän tasosta toimitsijapöydältä.

Siinä mielessä olet oikeassa, että torjuntatilasto on vitsi, koska sen saa tehdä miten vaan ja ilman minkäänlaista koulutusta ja opetusta. Eikä käytössä oleva ohjelmakaan ole kovin hyvä. Jääkiekolle suunniteltu, vaihdettu vaan kenttä. Ikävä kyllä salibandy on nopeampi ja vaikeampi tilastoitava kuin jääkiekko.
Hirvi
08/03/2016
Happeen ei pidä kuumentua TPS:n harmaan alueen pelityylistä. Etenkin Kauko, Pe. Kotilainen ja Tikka coolina vaan. Tehot puhuu puolestaan.
Palokan Orsi
08/03/2016
Itselleni Rällän lähtö ei ollut mikään kauhea menetys, kun oli nähnyt kaudella Turusen toimintaa maalin suulla. Edellisen kauden alussa täytyi myöntää, että toiminta tolppien välissä pääsi yllättämään. Joillain osa-alueilla jopa Rällää parempi. Ei varmaan kauheasti ota painetta tiukoissa paikoissa, oli huikea esim. cupin finaalissa. Sitten vielä Miro siihen kakkoseksi, niin ei tuo mv-tilanne erityisen paha Happeella ole. Mutta kiva katsoa pelejä, kun molemmissa päissä päivystää huippukassarit. Ja tuohan @TeroITT aina oman säväyksensä näihin peleihin :)

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.