Liigat

Lassi Vänttinen, lähteekö tukka, jos tulee mestaruus?

13.04.
2016
0 Kommenttia
19
Liigat
Kuva: Juhani Järvenpää

Kuva: Juhani Järvenpää

Tampereen Classic ylsi miesten Salibandyliigan Superfinaaliin kaatamalla puolivälierissä OLS:n ja välierissä Viikingit. Tamperelaisjoukkue on päässyt Petteri Nykyn komennossa vahvaan lentoon.

Tampereen Tenniskeskuksella on meneillään runkosarjan voittajan treenit Superfinaali-viikon tiistaina. Harjoitusten peliosuus vaikuttaa vapautuneelta ja rennolta. Treenien jälkeen jututettavaksi jää yksi kaikkien aikojen salibandyn pelaajista.

Lassi Vänttistä voisi luonnehtia sekä maagiseksi että mystiseksi. Maaginen osuus selittyy peliesityksillä. Mystiikka tulee siitä, että mies on antanut lähinnä peliesitysten puhua, eikä ole lehdistölle kommentoinnista viehtynyt. Superfinaalin kunniaksi Pääkallo.fi sai kuitenkin naarattua ”Vänän” haastatteluun.

Classic ollut pari kertaa todella lähellä mestaruutta. Mikä tekee tästä joukkueesta mestarin?
– Helpolla kysymyksellä aloitit, Vänttinen vastaa ironisesti.

– Meillä on leveämpi materiaali kuin aikaisemmin. Kolmessa kentässä on ratkaisuvoimaa. Luulen, että se on meidän suurin vahvuus. Meillä on yhtenäinen joukkue, jolla on hyvä joukkuehenki. Ollaan porukalla tehty hommia alusta asti, ja se on mahdollisesti asia, joka ratkaisee mestaruuden, Vänttinen linjaa venyttelyn lomassa.

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

Vänttinen on kaksinkertainen maailmanmestari, joka oli erittäin isossa roolissa vuoden 2008 MM-finaalissa iskiessään kolme maalia Ruotsin verkkoon ratkaisevilla hetkillä. Hän on myös kaksinkertainen Sveitsin mestari Wiler-Ersigenin paidassa.

Salibandyliigassa Vänttinen, 35, on pelannut 352 runkosarjan ottelua ja iskenyt tehot 333+365=698, joka oikeuttaa kaikkien aikojen pörssin nelostilaan. Pudotuspeleissä tehoja on syntynyt 77+85=163. Laituri on pudotuspelien kaikkien aikojen kolmanneksi tehokkain pelaaja Mikael Järven ja Harri Forstenin jälkeen. Nyt Vänttinen johtaa tämän kevään playoffien pistepörssiä tehoin 8+17=25.

Näiden tietojen ja monen muunkin seikan valossa voi väittää, että Vänttinen on kaikkien aikojen paras pelaaja Salibandyliigassa, jolla ei ole Suomen mestaruutta vyöllään (Mika Kohosen ura on painottunut pääosin länsinaapurin sarjaan).

– Kolme kertaa ollaan Classicin kanssa oltu finaaleissa. Vaikea sanoa yksittäistä syytä, miksi mestaruutta ei ole vielä tullut. Tietenkin vastustajat ovat aina olleet kovia. Varsinkin SSV kahdella ensimmäisellä kerralla. Jos katsoo heidän sen ajan kokoonpanoja, niin se olisi vaatinut ihan huippuonnistumista, että olisimme voittaneet mestaruuden. Kyllä siinä aina vähän tuuriakin tarvitsee. Ehkä ei olla vielä ihan ansaittu sitä vielä. Toivottavasti tänä vuonna tulee.

Kuva: Juhani Järvenpää

Kuva: Juhani Järvenpää

Vaikka Vänttinen ei ole Suomen mestaruutta voittanut, niin hän ei vaikuta ottavan siitä erityistä painetta.

– Tietysti se on joka vuosi on tavoitteena. Eihän tätä muuten tekisikään. Siitä aina lähdetään. En usko, että se on kellään pelaajalla mitenkään erilainen juttu, Vänttinen pohtii.

Vänttinen on vannoutunut Classicin ja Familyn mies. Vuosituhannen lopussa ja viime vuosikymmenen alussa hän kuitenkin edusti Gunnersia neljän kauden aikana. Kauden 2003-2004 jälkeen Classic on ollut ainoa vaihtoehto Suomessa.

Tampereen Classic on Suomen parhaita – ellei paras salibandyorganisaatio – ja vertailukelpoinen monen muunkin lajin seurojen keskuudessa. Miesten Salibandyliiga-joukkueelta puuttuu kuitenkin Suomen mestaruus. Tamperelaisilla on monesti ollut kasassa kova ryhmä, joka ei ole saavuttanut sitä kirkkainta kruunua odotuksista huolimatta.

Ilkeät kielet Tampereen ulkopuolelta ovat usein syyttäneet manselaisia laiskoiksi harjoittelijoiksi, minkä vuoksi mestaruudet ovat jääneet ottamatta. Kokenut Vänttinen on hyvä vastaamaan, että onko näin tosiaan ollut.

– Jos me hirveän laiskoja oltaisiin harjoittelemaan, niin tuskin me koskaan oltaisiin edes sinne finaaliin asti päästy. Se on enemmän joidenkin kuvitelmia. En usko, että kukaan, joka on ollut meidän harjoitusringissä pystyy tuollaista allekirjoittamaan, Vänttinen tyrmää.

Vänttinen kertoo, että oma harjoittelu on vain koventunut iän myötä.

– Varsinkin kun ikää tulee, niin joutuu harjoittella aina vaan enemmän. Itselläni on siinä mielessä hyvä tilanne, että ei ole mitään siviilitöitä haittana. Pystyn harjoittelemaan vaikka useamman kerran päivässä. Tietenkin aina alkuun pitää ottaa hiukan rauhallisemmin. Kroppa on tottunut siihen, kun on pelannut sen verran kauan, että tietää missä vaiheessa sitä on ylipäänsä järkevää aloittaa harjoittelu kauden jälkeen. Siinä pitäisi kuitenkin aina muistaa, että liika on liikaa, ja se ei ole hyväksi.

Olet siis salibandyammattilainen?
– Kyllä olen ollut ja olen. En tee mitään siviilitöitä, Vänttinen valottaa.

Vänttisellä on pelitaitojen lisäksi yksi tavaramerkki mistä miehen tunnistaa pelikentillä. Rock-henkinen leijonanharjatukka on ollut ja pysynyt vuodesta toiseen.

Lähtevät hiukset jos mestaruus tulee?
– Ei lähde. Ei taida enää kasvaa takaisin, jos ne nyt ajan. Annetaan nyt hetken olla vielä päässä, pistelinko nauraa.

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

Vänttinen otti itsekin esille, että ikää on jo plakkarissa. Tällä hetkellä tahti ei vaikuta kuitenkaan lainkaan huonolta – päinvastoin. Huhujen mukaan polvivaivoistakin kärsivä Vänttinen on suorastaan huikeassa vireessä. Lopettamisen suhteen levollisen oloinen mies ei ota paineita, vaan linjaa selkeästi, milloin hän itse on valmis luopumaan peliurastaan.

– Jatkan niin kauan kuin tuntuu siltä, että pärjään. En usko, että minusta on pelaamaan sillä tavoin, etten ole enää huipulla. Jäähdyttelemään en rupea. Kyllä se varmasti aika luontaisesti tulee, kun huomaa, että ei ole enää kärkiketjuissa mukana. Luulen, että ura loppuu sitten ihan automaattisesti.

Kuten todettua, niin Vänttinen ei ole ollut mitenkään erityisen halukas kertomaan itsestään ja siviilielämästään. Se on oikeastaan aika kunnioitettava piirre. Joskus on törmännyt kommentteihin, että tähtipelaaja olisi ylimielinen, eikä siksi kommentoi, mutta sellaista kuvaa konkaripelaajasta ei saa.

Vänttisen siviilielämästä tiedetään ainakin se, että hän nauttii mökkeilystä ja kalastuksesta vapaa-ajallaan. Myös tennis ja jalkapallo ovat Vänttisen harrastuksia. Salibandyammattilainen ei nytkään suostu paljastamaan mitään uutta tai erityistä itsestään tiedonnälkäiselle salibandy-yleisölle.

– Niitä asioita olisi varmasti aika paljonkin, hän naurahtaa.

– En tiedä mitä tuohon uskaltaisi sanoa. Ehkä se on parempi, että pidetään salaperäisenä tämä juttu loppuun saakka.

Kuva: Juhani Järvenpää

Kuva: Juhani Järvenpää

Oletko halunnut tarkoituksellisesti luoda itsestäsi sellaisen mystisen hahmon, josta suuri yleisö ei tiedä paljoa?
– En oikeastaan. Kaikki tietävät, että en ole hirveän innokas menemään haastatteluihin. Joukkueissa on kuitenkin aina 15 äijää, jotka haluavat antaa haastatteluita, niin olen antanut muiden mennä. Olen kuitenkin suurimmaksi osaksi antanut haastatteluita, jos on pyydetty, Vänttinen väittää.

Classic oli vahvasti otsikoissa Superfinaali-viikonloppua edeltäneenä maanantaina. Tennistähti Jarkko Nieminen liittyy Classicin ensi kauden miehistöön. Vänttinen ei osaa kertoa tuoreen joukkuekaverin pelitaidoista sen enempää.

– Itsekin kuulin siitä vasta päivää aiemmin. Aikamoinen yllätys se oli minullekin. Ihan mielenkiinnolla odotan mitä tapahtuu. Ei ole mitään tietoa siitä, mitä voisi odottaa. Ei ole odotusarvojakaan hirveästi. Kyseessä on tietenkin huippupersoona ja loistava urheilija. Todella hienoa saada sellainen ihminen joukkueeseen. Eiköhän hän tosissaan tule mukaan, kun on sopimuksen tehnyt. En osaa sen tarkemmin sanoa, kun ei ole oikein mitään taustatietoja asiasta, Vänttinen päättää.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.