Liigat

Salibandyliiton valituslautakunta linjasi – tuomareiden hyllytys ei ole pätevä

05.04.
2017
53 Kommenttia
16
Liigat

Kuva:Esa Jokinen

Salibandyliiton erotuomareita asetteleva työryhmä hyllytti Lasse Vuolan ja Tero Fordellin aiemmin tällä viikolla Classic-Happee-välieräsarjan tuomaroinnin vuoksi. Tuomaripari ehti tuomita kaksi ensimmäistä välieräpeliä.

Vuola kirjoitti tiistaina aiheesta blogitekstin, jossa hän sanoi, että tuomariparin päättää uransa hyllytyksen myötä. Keskiviikkona tapahtui käänne, kun Salibandyliiton valituslautakunta totesi, että hyllytys ei ole mennyt oikeiden askelmerkkien mukaisesti ja se ei ole lainvoimainen.

Pääkallo.fi:n tietojen mukaan tapauksessa on kyse siitä, että ennen päätöstä olisi pitänyt kuulla Salibandyliiton erotuomarivaliokuntaa, mutta näin ei toimittu, joten tapauksessa tehtiin menettelyvirhe. Myöskään otteluvalvojaa tai tuomariparia ei kuultu tapauksen tiimoilta. Otteluvalvoja oli kehunut tuomariparin toimintaa hyväksi toisen Happee-Classic-pelin jälkeen.

Täten Fordellin tai Vuolan tuomarioikeuksia ei voitu evätä ja tämän päätöksen myötä molemmat olisivat edelleen päteviä viheltämään esimerkiksi välieräsarjoissa. Toistaiseksi ei ole varmaa miten tuomariparin tulevaisuuden suhteen menetellään.

Salibandyliitto tiedotti keskiviikkona asiasta ja antoi ymmärtää, että päätös on tehty tuomariparin sarjan kokonaisesiintymisen myötä. Pääkallo.fi:n saamien tietojen mukaan molemmille olisi kuitenkin perusteltu hyllytystä nimenomaan yksittäisen tilanteen myötä, joka oli Otto Tikan kolmen ottelun pelikieltoon johtanut tapaus.

Classic-Happee-sarjan uudeksi tuomaripariksi aselteltiin Ari Lähteenmäki ja Miikka Lähdesmäki, jotka tuomitsivat ensimmäisen SalBa-Karhut -karsintapelin. Tämän myötä Anssi Silvo ja Andrew Lewis ottivat karsintasarjan tuomittavakseen.

Pääkallo.fi tavoitteli aiemmin keskiviikkona erotuomareita asettelevan työryhmän jäsentä vastaamaan muutamiin kysymyksiin, mutta toistaiseksi haastatteluyhteyttä ei ole saatu aikaiseksi.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Janne H & Ronny B
05/04/2017
Soittakaa Janne Häikiölle tai Ronny Brännbackalle, jos eivät vastaa niin liitto antakoot monon heilua.
Seuraaja
05/04/2017
Toivotaan että tämä farssi päättyy niin että Vuola&Fordell ovat superfinaalin tuomarit.
Kauden jälkeen on tehtävä isompi muutos erotuomaritoinnan kehittämisessä.
Kannattaisi panostaa tähän kunnolla koska tuomaritoiminnan taso on liigassa ollut huolestuttavan kehno jo pitkään ja kun samaan aikaan pelin taso on parantunut selkeästi.
Noh
05/04/2017
Kappas. Pieni piiri pyörii ja tekee itsekseen päätöksiä, jotka menee sääntöjen ohi. Minkälainen kompetenssi siellä ryhmässä oikein on? Onko vaan hienoa olla vähän vallassa? Valta tuo ikävästi myös vastuuta. Tais tulla yllätyksenä. Eikö siellä kellään kellot soinu päässä, että hei me olla kuultu asianomaisia? Ilm ei. Amatöörit.
BB
05/04/2017
Edessä on potkujen Superfinaali
Tuomari: helpompi vaihtaa 5-6 miestä kuin 700 tuomaria.
05/04/2017
No niin vuosia jatkunut tämä hyväveli kerho ETv toimesta johti lopulta siihen että hyvät tuomarit saa hyllytyksen.. Kyllä tätä on on ollut kaikkina vuosina että ETV toimii veljeily kerhona. kuka maksaa tästä? Pelaajat ja joukkueet jotka treenaa ja haluaa voittaa. ETV toiminta on erittäin syrjivää. kellään näillä ETV jäbillä ei ole moraalista mahdollisuutta jatkaa tehtävässään jääviys ja suoranainen epätasa-arvoisuus on ollut toimintamallina jo kaikilla herroilla pitkään. ja se Pietarsaaren säihkysääri "voi veljet", se tätä orkesteria johtaa kaikki muut ovat kielipitkällä. RR on vielä itsekin sellainen joka ei kestä palautetta (negatiivista) vaikka pitäisi kyllä osata jo kommikoida on sentään täysi-ikäinen. palautteet tuomareille eivät ole media kelpoisia mitä se huutaa tuomareille hekilökohtaisella tasolla.. johtamistyylit kun ei ole tätä päivää niin "ei jatkoon". ETV pj on onkin sellainen pupujussi ettei toista ole nähty mutta ymmärtäähän sen kieliura takana. Vuolle ja Fordell Olette hyviä ja kannattaa nähdä ensi syksy uuden ETV kautta!
K2
05/04/2017
Politiikassa sanottaisiin että työryhmän pitäisi vetää asiassa omat johtopäätöksensä. Aika noloa osaamattomuutta! Toivotaan, että Pääkallo tavoittaa jonkun työryhmän jäsenistä kommentoimaan asiaa...
Jonninmoinen friikki
05/04/2017
Nyt kun tuomaripari on vedetty kölin alitse ja dissattu niin voisiko salibandy-yleisö saada tietää kuka organisoi oikeasti tämän farssin?
Nimiä kehiin - kyllä asianomaiset voi astua esiin ja perustella miksi näin on toimittu.
Sitten kun todetaan, että joku tai jotkut eivät ole toimineet hyväksytyllä tavalla niin kenkää vaan.
Nyt avoimuutta kehiin sillä muuten ei kehitystä tule!
Tuomari: helpompi vaihtaa 5-6 miestä kuin 700 tuomaria.
05/04/2017
kun piiri pieni pyörii.. läpinäkyvyys päätöksistä on huonoa..
etv äänestää kuka asettelee liigapelit..valituslautakunnan jäsen viheltää pelejä ja käsittelee asioita.. etv jäsen istuu sb -liiton hallituksessa.. etv tekee mielivaltaisia päätöksiä, tai päätöksiä jotka ovat suoman lain mukaan vääriä.. syrjintää, kunnianloukkauksia jopa totuuksia muutetaan edun saamiseksi. Mitä ne saa tästä mielihyvää kyykyttämisestä sekä ilmaisia lounaita osa siitä ETV poruhkasta näyttää saaneen paljon lounareita.
Toni Tolsa
05/04/2017
Kommentoijat voisivat ottaa selvää mikä ero on ETV:llä ja Pääsarjan työryhmällä!
emeritus
05/04/2017
Voi olla, että erotuomarien hyllytykselle oli syytä, tai voi olla, että ei ollut. Tiedossahan ei ole kuin erotuomarien kuvaus siitä, miten asia meni.

Joka tapauksessa erotuomarivaliokunnalla on syytä syvään itsetutkiskeluun. Samoin syytä olisi hajottaa mielivaltaisen ja liiton omien sääntöjen vastaisen päätöksen tehnyt työryhmä. Erotuomarisektorin tehtävä on nimenomaisesti pitää huolta siitä, että sääntöjä noudatetaan ja että erotuomaritoiminta, sekä erotuomarijohdon toiminta on eettisesti korkealaatuista. Pääsarjatyöryhmä teki nyt itse kardinaalivirheen molemmissa.

Nimittäin hyllyttäessään erotuomarit pääsarjatyöryhmä myönsi samalla tehneensä itse useita virheitä.
1) tekivät virhearvioin asetellessaan kokonaisia ottelusarjoja samalle erotuomariparille (jos ei olisi ollut virhearvio, ei ylipäätään olisi tultu tilanteeseen, missä joku tuomaripari pitää hyllyttää).
2) tekivät virheen julkaistessaan koko ottelusarjan asettelun kerralla (jos olisivat julkaisseet vain kaksi ensimmäistä ottelua heti, niin kukaan ei olisi edes tiennyt, että he joutuivat vaihtamaan erotuomariparin).
3) perustellessaan, että erotuomarin "erotuomaritoiminta on ollut annettu erotuomarikoulutus ja lajin säännöstö huomioiden riittämätöntä" he myönsivät asetelleensa välieriin tuomarit, jotka eivät heidän omasta mielestään sinne kuuluisi. Tämä oli ehkä suurin virhearvio kaikista (siis jos heidän perustelunsa pitää paikkaansa eikä ole hätäpäissään keksitty meriselitys).
4). hyllyttäessään erotuomariparin he toimivat itse liiton omien sääntöjen vastaisesti. Siitä jos jostain voisi sanoa, että pääsarjaryhmä toiminta oli "säännöstö huomioiden riittämätöntä."

Viimeisenä mietin vielä asian yhtä juridista puolta. Kun erotuomariasettelut on annettu erotuomareille tiedoksi, ja pelejä otetaan heiltä pois yksipuolisella ilmoituksella ilman kuulemista ja kurinpitopäätöstä, on tässä farssissa aihetta myös jonkinlaiseen rahariitaan. Ei työmääräyksiä voi yksipuolisesti perua.
Reijo
05/04/2017
Suomen miehet voitti joulukuussa maailmanmestaruuden ja pojat todennäköisesti keväällä, mutta silti tämä kausi tullaan muistamaan tasoerohuuteluista ja muusta perseilystä kentän ulkopuolella. Erittäin hyvää mainosta lajille. Kiitos tästä.
Katsoja
05/04/2017
Ronny Brännbacka pikkusieluisuuden ruumiillistuma.
Missä Salet
05/04/2017
Missä muuten viipyy muiden erotuomarien / heidän edunvalvontayhdistyksensä Saletin julkinen tuen ilmaisu näille erotuomareille?
Timppa
05/04/2017
Tämähän menee ihan pelleilyksi. Valituslautakunta toteaa hyllytyksen laittomaksi ja Lasse Vuola toimii itse sen puheenjohtajana? Uskomatonta touhua.
Tuomo
05/04/2017
Tuskin ottanut osaa asian käsittelyyn.
tuomari: helpompi vaihtaa 5-6 miestä kuin 700 tuomaria. (Jyväsk.)
05/04/2017
Pääsarjatyöryhmä on ryhmä joka tekee päätökset jotka lähetetään länsirannikon kaupungista. eli sitä työryhmää ohjataan ylhäältä käsin. etv:n toiminta on taas ohjattu samosta spostista kuin pääsarjaryhmän päätökset. helpompi lajin uskottovuuden takia olisi vaihtaa koko sakki ja lopettaa noi mainitut ilmaiset lounaat.. ja motivaatio saunaillat eerikkälässä.. laji kärsii tästä huippupelit tarvii huipputuomarit ei niitä tuomareita jotka on kieliuralla vaan niitä jotka tuomitsevat oikein.. Fordell ja Vuolle ovat niitä!
Jeppe
05/04/2017
Kyllähän se täytyy olla sisäpiirin tiedossa kuka tämän hyllytyksen on junaillut. Vaikea uskoa että työryhmän kaikilla jäsenillä olisi tullut yhtäaikaa mieleen että nyt menee niin päin persessä että pitää vaihtaa tuomareita. Omasta kokemuksesta tälläisissa tilanteissa on yleensä yksi agitaattori joka osaa puhua muut puolelleen. Nyt pääkallo koittakaa vääntää joltakin edes nimettömänä haastaattelu joka uskaltaisi kertoa miten ja kuka tämän on junaillut.
juuri tullen tiedon mukaan
05/04/2017
Huomenna ETV ilmoittaa erosta! Torstaina päästään siitä pietarsaaren pikkusieluisesta vanhan saksan ajan johtajasta...(tieto tuli sieltä suljetusta etv fb ryhmästä sisäpiirin tietoa siis)
tietämätön
05/04/2017
Saisko tietää millä verukkeella Andrew Lewis saa viheltää vaikka ei saapunut s:joelle ajoissa!!!!
Kaveri ei halitse hommia kunnolla!!
Katsoja
05/04/2017
– Ja vielä kolmantena, kyllähän meidän pitää parantaa sisäistä ja ulkoista viestintää erotuomaritoiminnassa.
Katsoja
05/04/2017
http://paakallo.fi/2015/05/salibandyn-uusi-erotuomaripomo-mita-on-kovaa-pelaaminen/
Terkut ETVlle
05/04/2017
Kannattaisko pistää jo pillit pussiin? Tuo teidän suhmurointi on kyllä jo surkuhupaisuuden multihuipentuma. #etvULOS
Tietämätön
05/04/2017
Seuraajan juttua komppaan ja toivon että oikeis käy ja kavereille näytetään mikä niiden arvostus säbä piireissä!! T..Tuomari mutta futiksesta
Katsoja
05/04/2017
paakallo.fi/2015/05/salibandyn-uusi-erotuomaripomo-mita-on-kovaa-pelaaminen/
Moro
05/04/2017
Kommenteista huomaa että nyt on erotuomariorganisaatioiden edustajat ja erotuomarit kommentoimassa. Kertoo tilanteen tulehtuneisuudesta pitkältä ajalta. Nyt viimeistään pitää pelleily saada loppumaan. Hävetkää. Nina ja tehdään nyt selväksi että se casen alkuunpanema voima on ollut Janne Häikiö. Äänestystulos tulisi julkistaa kuka äänesti ja mitä.
Tietämätön
05/04/2017
Kuulostaa tää tuomari hyllytys olevan Classicin juttuja kun eivät saaneet Happeen pelaajalle aikasemmin kieltoa!! Ja semmonen äijä tuli Kettusen tilalle maajoukkue valmentajaksi
Tietämätön
05/04/2017
Lajista mitään tietävän niin toivon ostojengi eräviiginkejen voittavan pytyn:) Kurrelle toivon parasta
VALITUSLAUTAKUNTA SEKOILEE
05/04/2017
Tästäkään ei todennäköisesti ole kuultu viimeistä sanaa. Liiton sivuilta päätöksestä:

Kilpailusääntöjen 66 §:n mukaan erotuomarivaliokunnalta on pyydettävä lausunto ennen kuin erotuomariluokituksen alentamista tai erotuomarioikeuksien epäämistä määräajaksi koskeva päätös tehdään. Näin asiassa ei ole toimittu. Koska asiassa ei ole pyydetty erotuomarivaliokunnalta lausuntoa, valituslautakunta katsoo, ettei myöskään erotuomarioikeuksien epäämistä koskevaa päätöstä ole voitu antaa. Kyseisen menettelyvirheen vuoksi valituslautakunta kumoaa päätöksen ja palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi päätöksen tehneelle pääsarjan työryhmälle.

Pääsarjaryhmän päätöksessä ei ole kyse erotuomaroikeuksien epäämisestä, vaan ottelujen asettelemisesta uudelleen. Kilpailusääntöjä on tulkittu väärin.
Semantiikka...
06/04/2017
Ei välttämättä sekoilee. ETV hyväksyy asettelut työryhmän esitysten perusteella. Asettelujen muuttaminen tai uudelleen asetteleminen vaatii myös saman hyväksynnän. Ja ensi näin ei tapahtunut. Se on sitten semantiikkaa onko otteluiden poisottaminen/hyllyttäminen määräaikainen tuomarioikeuden poistaminen.
Lingvisti
06/04/2017
Semantiikka kiinnostelee, mutta Fordell & Vuola ovat täysin vapaita erotuomaroimaan heille aseteltuja otteluita, joten erotuomarioikeuksia heiltä ei ole evätty. Kuulin tosin että he ovat lopettaneet?
Visiiri
06/04/2017
Moro hei, kukas tämä Häikiön Janne sitten on?? Työryhmän jäsen vai? Voiko yksi henkilö olla noin jotain vastaan ja miksi?
Jeppe
06/04/2017
Jos ilman tuomareita pärjättäis, olis kaikki paremmin. Myönnän, heitä tarvitaan. Mutta miksi sinne tuomarimaailmaan menee kaikki omaa egoaan pönkittävät epästabiilit tyypit ja vielä pääsevät etenemään hommassaan..
KRISTALLIPALLO
06/04/2017
Luulenpa että niin kauan, kun tuomari-asioihin sotkeutuvat Iiro Parviainen & Ronny Brännbacka DUO, niin nämä tuomarifarssit tulevat olemaan joka vuotisia. Eikä asiat mihinkään muutu.
iik, iiro
06/04/2017
Taksikuski vs akateemikko. Jäikö antamatta tippiä kumijalalle.
BB
06/04/2017
PASM-finaaleihin aseteltiin pääsarjatuomarit, muut tulee korjaa hedelmät. ei mitään järkeä!
Harrastaja
06/04/2017
Monesko kerta tällä kaudella kun liiton tekemät päätökset tai toiminta ei mennyt itse laatimien sääntöjen mukaan. Kuvastaa taas liiton työntekijöiden ammattitaitoa. Pelkkä suojatyöpaikka vanhoille pelureille, jotka eivät pärjäisi missään muussakaan hommassa tai lajissa. Liitto itse tappaa oman lajinsa ja suuren yleisön mielenkiinnon seurata sitä
Viestintä?
06/04/2017
Tekisin nyt välittömästi sopimuksen viestintätoimiston kanssa. Helsingistä löytyy hyviä ja myös urheiluun erikoistunut toimisto.
Auttaisi vielä jopa superfinaalin markkinoinnissa.
Edellytyksenä onnistuneelle viestinnälle on että liiton ja liigan johto toimii rehellisesti ja olisi avoin kaikissa päätöksissään.
JANIINPÄ
06/04/2017
Itkisin, jos en nauraisi.
Valituslautakunta on vitsi
06/04/2017
"66§ Kurinpitoasian vireilletulo ja käsittely:
Erotuomarivaliokunnalta on pyydettävä lausunto ennen kuin erotuomariluokituksen alentamista tai erotuomarioikeuksien epäämistä määräajaksi koskeva päätös tehdään."

Erotuomariasettelun muutos ei ole kurinpitotoimi. Asettelumuutosta ei ole tehnyt mikään liiton kurinpitoelimistä. Valituslautakunnan päätös on liiton sääntöjen vastainen.

Valituslautakunta joka ei edes ymmärrä liiton kilpailusääntöjä - amatöörien puuhastelua!
Liigaerotuomari puheenjohtajana vaikuttamassa itseään koskeviin asioihin - amatöörien puuhastelua!

Siitä vaan tuomarit vetelemään ihan miten sattuu, ei mitään väliä, ketään ei kiinnosta.
Esim. yhteen peliin kolme punaista korttia antamatta. Jos on valituslautakunnan pj., niin ei mitään väliä, ketään ei kiinnosta!

Sähly on sählyä, vaikka voissa paistais...
Moro
06/04/2017
Jos et visiiri Häikiötä tiedä niin edellä on kaverin mielipide asioihin.
Puusilmä
06/04/2017
Siis mielestäni tuo hyllytys oli täysin oikein. Jos tuomareilla on hapuileva paikkauslinja playoffseissa ni uutta tilalle. Niinhä se kiekossakin menee ettei tuomareita valita ennakkoon vaan eletään hetki kerrallaan. Sähly antaa itaestään pellekuvan nyt
Peräkylän Jussi
06/04/2017
Tämä on liian läpinäkyvä tapaus ollakseen totta. Lopullisen hyllytyksen tehneellä on nyt kova paikka, kun pitää rangaista itseään liiton sääntöjen rikkomisesta. Oliskohan viisasta lähteä ja erota suosiolla?
Napoleon
06/04/2017
Onko se tämä mainittu Häikiö joka lähtee vai Brännbacka vai molemmat? Nyt pitää pöytä puhdistaa kunnolla.
Njah
06/04/2017
"Kuvastaa taas liiton työntekijöiden ammattitaitoa. Pelkkä suojatyöpaikka vanhoille pelureille, jotka eivät pärjäisi missään muussakaan hommassa tai lajissa."

Nyt pitää muistaa että kyse ei ole liiton työntekijöistä tai niiden tekemistä päätöksistä. Luottamuselimet kuten ETV ja liigatyöryhmä eivät ole liiton työntekijöitä. Ei myöskään hallitus. Saavat kyllä palkkioita toiminnastaan, mutta eivät ole "työpaikassa", suoja eivätkä muussakaan työsuhteessa. Liiton oikeista työntekijöistä ei minulla ole sanaakaan pahaa sanottavana. Valta vaan on todellisuudessa ihan muualla ja siellä ei tunnu kaikkialla osaaminen ihan riittävän.
tarkemmin ajateltuna
06/04/2017
Mielestäni kyllä tarkemmin ajateltuna tuo Vuolan purkaus on hieman liian suuri. Hän oli ehkä visioinut päättävänsä uransa tähän kauteen ja superfinaaliin, nyt iso pettymys purkautuu sitten näin.

Mielestäni on hyvä että tuomareita hyllytetään tai vaihdetaan, ihan suorituksen mukaan. Mielestäni parilla kuitenkin meni tuo viimeiseksi jäänyt peli ihan kohtuullisesti, toisaalta pelaajat olivat holtittomia, oliko sitten tuomareista kiinni - vaikea sanoa.
#Heimo#
06/04/2017
Koska työuran päättäminen ei ollut lainmukainen, saavatko tuomarit jatkaa tuomareista liigassa?
Noh
06/04/2017
Ja eikun olympialaisiin. Huono läppä, myönnän. Katsokaa lätkän puolelle. Liigapomot vallanhuuruissaan olivat Suomen lain yläpuolella Ilvestä kohtaan. Tämmöistäkö tämä palloilumaailma on? Tämäkö on kompetenssi, joka riittää johonkin rooliin, jossa saa päättää asioista? Morjens. Kun aloittaa työt/luottamustoimen jossain yksikössä, niin olisi hyvä tavata pari viikkoa aluksi sääntöjä, joiden sisällä toimitaan. Ei ol pakko hei. Tehän osaatte.
Jonninmoinen friikki
06/04/2017
Back to basics eli lopetetaan ns. tulkinnat ja yms ylemmille sarjatasoille.
Seinäjoella tuomari näytti miten kokenut tuomari pystyy hyppäämään kaukaloon.
Mikä on salaisuus?
Vislaat sen mitä näet ja selvät rikkeet pois.
Unohda tulkinnat & sepitykset - tuomarit pitää pelaajat turvassa, & noudattaa pelisääntöjä.
JJ
07/04/2017
Mikä tämän valituslautakunnan virka oli? Väärin vaihdettu tuomarit mutta mikään ei muuttunut? Pelletouhua koko laji.
Jonninmoinen friikkihän..
07/04/2017
..teki sen niin helpoksi. Kaikkihan nyt tohon pystyy...
Tänään tuomareina siis...
08/04/2017
Vuola&Fordell, eikö niin?
Eipä ollutkaan
08/04/2017
Taitaa pyykinpesu jatkua...
Valituslautakunta...
09/04/2017
vaihtoon!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.