Blogit

Kommentti: Uusi Champions Cup -formaatti on epäonnistunut

08.10.
2015
Blogit
Falun oli jälleen paras. Champions Cup -finaalissa kaatui SPV:n välierissä pudottanut Wiler. Kuva: IFF

Falun oli jälleen paras. Champions Cup -finaalissa kaatui SPV:n välierissä pudottanut Wiler. Kuva: IFF

Tämän vuoden Champions Cup on osoitti, ettei pelijärjestelmän muutos ole onnistunut. Pääkallo.fi kävi toteamassa asian paikan päällä Tshekin Mlada Boleslavissa. Seuraavassa perusteluja mielipiteelle.

Kerrataan ensin Champions Cupin uudistunut formaatti. Alkusarjaa ei pelattu ollenkaan. Suomen ja Ruotsin joukkueet oli sijoitettu suoraan välieriin IFF:n rankingin perusteella. Muiden maiden joukkueet aloittavat urakkansa puolivälieristä. Tarkemmin järjestelmästä voi lukea Pääkallo.fi:n uutisesta.

Uudistusta on perusteltu Kansainvälisen Salibandyliiton IFF:n puolesta sillä, että se on ollut seurojen tahto. Tätä ei ole kuitenkaan avattu sen tarkemmin. Esittäisinkin kysymyksiä IFF:lle. Miten seuroilta on kysytty? Miltä seuroilta on kysytty? Mitä vaihtoehtoja seuroille on annettu?

Turnauksen muotoa on perusteltu myös kustannuskysymyksillä. Siksi turnausta on lyhennetty viidestä päivästä kolmeen. Kuitenkin esimerkiksi SPV:lle kertyi ainoastaan yksi ottelu tämän vuoden Champions Cupissa. Mikäs sen kustannustehokkaampaa kuin matkata Seinäjoelta Mlada Boleslaviin yhden ottelun vuoksi.

Lajia tiiviisti seuraavan sveitsiläistoimittajan mukaan järjestelmästä oli päätetty kutakuinkin siten, että Suomi, Tshekki ja Ruotsi olivat puoltaneet tätä mallia ja Sveitsi tarjosi jonkinmoisen vaihtoehdon. Mikä tämä vaihtoehtoinen malli oli?

Miltä turnaus näytti paikan päällä? Ensinnäkin olin ainoa suomalaistoimittaja Mlada Boleslavissa. Suomen Salibandyliiton mediamiehiä ei ollut paikalla. Johtuuko poissaolo sitten kustannussyistä vai mistä, sitä en osaa sanoa. Myöskään ruotsalaisia toimittajia ei ollut paikalla, ei edes länsinaapurin lajin valtamediaa Innebandymagazinetia. Ruotsista paikan päällä oli ainoastaan yksi liiton edustaja. Näiden valintojen voi tulkita kertovan siitä, että turnausta ei pidetty järin suuressa arvossa nykymuodossaan.

Turnauksen voittaneet KAIS Mora ja Falun pelasivat molemmat ainoastaan kaksi ottelua ja voittivat maailman parhaan seurajoukkueen tittelit. Se on todella erikoista.

Pelaajat pääosin ihmettelivät systeemiä. Korostettakoon, että kukaan ei kuitenkaan halunnut syyttää omaa menestymättömyyttään järjestelmällä. Pelaajat korostivat, että mennään sillä järjestelmällä, joka on nyt päätetty.

Tshekissä jututtamani Piranha Churin Katri Luomaniemen mukaan turnaus vaikutti tyngältä, eikä sen aikana ehtinyt oikein päästä fiilikseen. Ella Alangon mukaan Champions Cup tuntui enemmänkin tuplapeliviikonlopulta kuin turnaukselta. KAIS Moran tähtipelaaja Anna Wijk puolestaan sanoi, että nykyinen systeemi on tylsä.

Wilerin suomalaissentteri Riku Kekkonen sanoi, että ”kaikki tietävät, että systeemi ei ole reilu, mutta heidän (Falunin) virta riitti vielä finaaliottelussa.” Tatu Väänänen nosti esille hyvän pointin SPV-pelin jälkeen. Wiler-Ersigenille oli jossain määrin hyötyä siitä, että heillä oli peli alla, mutta finaalia ajatellen etu on Falunille, jolle finaaliottelu oli heidän turnauksensa toinen.

Kehujiakin oli. Falunin supertähti Rasmus Enström piti systeemiä hyvänä, koska kaikissa otteluissa on suuret panokset.

Jos turnaus jatkossakin aloitetaan puolivälieristä lähtien, niin silloin pelijärjestelmän tulee olla sellainen, että kaikki joukkueet aloittavat puolivälieristä. Tämä tarkoittaisi sitä, että joukkuemäärä nostettaisiin kahdeksaan. Suomesta ja Ruotsista voisi mielestäni perustellusti nostaa vielä yhdet joukkueet mukaan turnaukseen. Joukkuemäärä tarkottaisi sitä, että pelit pitäisi pelata paikkakunnalla, jossa on kaksi hallia käytössä.

Uskon, että IFF:ltä löytyy tietotaitoa tämän toteuttamiseen. Esimerkiksi MM-kisojen pelijärjestelmän muutokset ovat olleet melko onnistuneita.

Tällaisenaan turnaus vaikuttaa tekohengitetyltä. Suurin puheenaihe niin Tshekissä kuin Pääkallo.fi:n kotitoimituksessa tuntui turnauksen ajan olevan juuri uudistunut formaatti. Koko turnauskin olisi mahdollista lakkauttaa, jos tämänkaltaiset muutokset ovat ainoita vaihtoehtoja. Tällä hetkellä Champions Cupin arvostus on liian alhaalla. Nykymallin mestareilta en kuitenkaan halua ottaa mitään pois. Parhaat joukkueet voittivat tälläkin kertaa. Tällaisenaan turnaus on kuitenkin arvoton näytelmä.

Mitä mieltä sinä olet salibandyn Champions Cupista ja sen pelijärjestelmästä? Keskustele aiheesta tässä jutussa: Minkälainen pelijärjestelmä Champions Cupissa tulisi olla?

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen