Liigat

Classicin nuori maalitykki ottaa mallia maajoukkuekapteenista – ”Palaute on helppo ottaa vastaan”

20.04.
2018
Liigat

Julia Woivalinin on pystynyt olemaan A-nuorissa johtava pelaaja tällä kaudella. Kuva: Esa Takalo

Naisten Salibandyliigan hallitseva mestarijoukkue, Tampereen Classic, on tällä kaudella antanut jopa poikkeuksellisen paljon vastuuta omille junioreilleen. Nuoret lupaukset ovatkin vastanneet huutoon kiitettävästi. Yksi kauden onnistujista on vasta 18-vuotias hyökkääjä Julia Woivalin.

Liigakentillä jo kaudella 2014–2015 debytoinut Woivalin on noussut kuluvan kauden aikana Classicin kärkiketjuihin, ja hänen kohdallaan voidaankin puhua todellisesta läpimurrosta.

Woivalin kirjautti runkosarjassa lopulta 18 ottelua ja teki niissä 12+2=14 tehopistettä. Jo tilastot kertovat, missä hyökkääjän vahvuudet piilevät.

– Olen enemmänkin maalintekijä. Ketjussamme muut osaavat antaa hyviä syöttöjä, katsoa välit ja ajoitukset, joten siinä on helppo laittaa palloa maaliin. Pitäisi toki itsekin yrittää syötellä enemmän, Woivalin kuvailee rooliaan.

Tahti ei ole laantunut kevään mittaan pudotuspeleissäkään, päinvastoin. Kuuden pelin saldona on 7+1=8 pistettä. Joukkueen sisäisessä ja samalla koko liigan maalipörssissä Woivalin on toisena Eliisa Alangon jälkeen.

Kaiken kaikkiaan Woivalin vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä omaan kauteensa toistaiseksi. Naisten liigan lisäksi hän on pystynyt dominoimaan A-tyttöjen SM-sarjassa.

– Tosi hyvät fiilikset on jäänyt. Peliaikaa on tullut paljon enemmän aikaisempiin kausiin verrattuna. Tytöissäkin olen päässyt olemaan johtavana pelaajana muiden liigatyttöjen kanssa. Kun siellä on tullut onnistumisia, niin siitä on ollut varmasti apua liigassa.

Ennen kaikkea nuorta lahjakkuutta potkii eteenpäin palava halu kehittyä salibandyssa.

– Vaikea sanoa mitää erityistä syytä kehitykselle, mutta minulla on kova halu olla parempi, treenata ja oppia uutta. Kannustusta on tullut tosi paljon joukkuelaisilta, kavereilta ja varsinkin omilta vanhemmiltani. Se motivoi.

Läpimurtoon on epäilemättä vaikuttanut myös huipputason kenttä, johon Woivalin on pystynyt murtautumaan hyvillä otteillaan. Classicin kakkosvitjassa hänen kanssaa hyökkäävät liigan pistekuningatar Nina Rantala sekä maajoukkueestakin tuttu Katri Luomaniemi.

Erityisesti Classicin ja Suomen maajoukkueen kapteeni Rantalalta on tullut paljon kullanarvoisia neuvoja, joita Woivalin pyrkii kuuntelemaan tarkasti.

– Ainakin vaihtopenkillä tulee koko ajan tosi hyviä vinkkejä. Hän kertoo, hainko paikkaa oikein ja mitä positiivista pelissä oli. Jos on parannettavaa, niin sekin palaute on helppo ottaa vastaan häneltä. Mitä vain kysyy maajoukkuepelaajiltamme, niin vastaus tulee varmasti.

Classicin päävalmentaja Katriina Saarinen nosti Pääkallo.fi:n haastattelussa esiin muun muassa Woivalinin nimen puhuessaan joukkueen onnistujista.

Hyökkääjätalentin taidot on huomattu myös maajoukkuevalmennuksessa. Woivalin on ollut mukana aiemmissa alle 19-vuotiaiden maajoukkueen leirityksillä, mutta tämän kevään MM-kisakoneeseen häntä ei kuitenkaan valittu.

Woivalinin (vas.) mielestä hänen pitäisi kehittyä lisää pallottomassa pelaamisessa. Kuva: Esa Takalo

Päätös tuli pienoisena yllätyksenä.

– Kyllähän se jäi harmittamaan aika paljon. Pitkin kautta on kuitenkin valmentajilta tullut palautetta, että olen kehittynyt paljon.

Woivalin osaa kuitenkin suhtautua kriittisesti omiin suorituksiin. Ehkä tulevaisuudessa hän edustaa Suomea naisten maajoukkueessa.

– Tosi usein minulle sanotaan, että surffailen välillä kentällä. Aina syötön jälkeen pitäisi hakea paikkaa paremmin. Lisäksi minun pitäisi tehdä vielä rohkeampia päätöksiä. Yritän kuitenkin kehittyä niin paljon, että pääsisin myöhemmin sitten naisten maajoukkueeseen.

Jo vuosi sitten Woivalin sai palkintokaappiinsa kultamitalin Superfinaalista, mutta silloin rooli jäi kokonaisuudessaan pieneksi. Hän myöntää, että lauantaina siintävä finaali tuntuu henkilökohtaisesti vielä erityisemmältä.

– Ei tuonne tapahtumaan hirveän moni pelaaja pääse varsinkaan junnuna. On se vähän erilainen tilanne nyt, kun on päässyt pelaamaan enemmän ja nyt luultavasti myös finaalissa tulee peliaikaa.

– Ajatukset ovat jo välierien jälkeen pyörineet lauantaissa. Yritän vain tehdä kaiken niin hyvin, että se auttaa minua olemaan hyvässä iskussa finaalissa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Espoo

Twitter: @A_Karjalainen