Odotettu muutos – Salibandyliigassa saa ensi kaudella kolme pistettä suorasta voitosta

Runkosarjapelin suorasta voitosta saa ensi kaudella kolme pistettä. Kuva: Esa Takalo

Runkosarjapelin suorasta voitosta saa ensi kaudella kolme pistettä. Kuva: Esa Takalo

Uuden kauden sarjamääräykset tuovat näkyvimmät muutokset yksittäisinä pelattavien otteluiden pistejakoon, sekä jatkoaikakäytäntöön.

Salibandyliiton hallitus on vahvistanut pääsarjojen sarjamääräykset kaudelle 2018-19. Pistelaskujärjestelmä muuttuu kaikissa yksittäisissä 3 x 20 minuutin tehokkaalla peliajalla pelattavissa otteluissa siten, että varsinaisella peliajalla saavutetusta voitosta saa kolme (3) pistettä ja häviöstä nolla. Jatkoajalla tai rangaistuslaukauskilpailussa saavutetusta voitosta saa kaksi (2) pistettä ja hävitystä yhden (1).

Kaudella 2017-18 ottelun voittaja varsinaisella peliajalla, jatkoajalla tai rangaistuslaukauskilpailussa sai kaksi pistettä. Varsinaisella peliajalla hävinnyt nolla ja jatkoajalla tai rangaistuslaukauskilpailussa hävinnyt yhden.

Samalla muuttuu sarjataulukossa tasapisteissä olevien joukkueiden vertailukriteeristö. Tasapisteissä olevista joukkueista ensimmäisenä on eniten voittoja varsinaisella peliajalla saavuttanut joukkue. Tämän jälkeen seuraavana tulevat koko sarjan maaliero, koko sarjan tehdyt maalit ja sen jälkeen tasapisteissä olevien joukkueiden keskinäisten otteluiden vertailu.

Myös jatkoaikakäytäntöön tulee muutoksia. Kaudella 2017-18 yksittäisissä otteluissa käytössä olleesta 4 vs. 4 jatkoajasta luovutaan ja jatkossa myös jatkoaika pelataan viidellä viittä vastaan. Runkosarjan otteluissa jatkoaika on pituudeltaan viisi minuuttia, pudotus- ja karsintaotteluissa 20 minuuttia. Molemmissa jatkoajat pelataan äkkikuolema-periaatteella. Kaikki rangaistuslaukauskilpailut lauotaan jatkossa viidellä laukojalla.

Muutoksia myös kurinpitoasian vireille tulossa ja ulkomailla pelattavista otteluista

Tulevan kauden sarjamääräyksissä on huomioitu aiempaa tarkemmin mahdolliset ulkomailla pelattavat ottelut. Pelinumerot palaavat myös pääsarjajoukkueiden pelipaitojen etupuolelle. Runkosarjan aikaisiin kurinpitoasioiden vireille laittamisen aikataulutusta on löysätty ja Salibandyliigan joukkueille tarjotaan taloudellinen palkkio mainostoteutusten asianmukaisesta hoitamisesta.

Pääsarjojen sarjamääräykset kaudelle 2018-19 kokonaisuudessaan tästä dokumentista (muutoskohdat merkitty keltaisella).

Teksti: Salibandyliitto

21 comments

  1. Olen aina uskonut järjen voittoon. Tiukillehan se tässäkin otti, mutta lopulta järjen valo valaisi Salibandyliiton valottoman bunkkerinkin.

  2. Tämän tuovan selkeyttä systeemiin. Katson parhaillaan dokumenttia sopupelistä kertovasta aiheesta Bostonin yliopistokoripallojoukkueesta aikanaan. Siellä joukkue halusi saada silti hyvin pisteitä ja jotkut hyvin vedonlyöntirajoja ja opiskelijapelaajat oli helppo kohde kun heillä tarvetta lisärahalle. Monesti tuossa riitti heillä kun riittävän vähillä pisteillä voittivat, mutta ainakin kerran heidän olisi pitänyt koko peli hävitä. Arveluttavia suorituksia kentällä oli, mutta moni huomasi ne vasta jälkikäteen. Suomessa varmaan veikkaus tarkkailee näitä ja tuo ei olisi helppoa.

  3. Kunnes huomataan että Classic varmistaa runkosarjan voiton jo Joulukuussa niin taas muutetaan!

  4. Mielestäni vanha malli ei edes ollut huono.

    Jos joku sanoo, että otteluiden loput oli tylsiä omassapäässä pallotteluja niin on ne sitä ollut aina ja tulevaisuudessakin.

    Ainoastaan ne jatkoajan maalivahti sekoilut oli säälittäviä ja hyvä että se korjataan

  5. Kakkosdirren lohkojaoista on ollut kauden aikana puhetta. Saatiinko asiaan mitään virallisen tahon kommenttia? Nyt etelä teki muutoksen jo omatoimisesti mikä antaa sinne kyllä kohtalaisen kilpailuedun.

  6. Hyviä uudistuksia tänään ja eilen. Finaalisarjaan paluu ja pistelasku selkeämmäksi. Hienoa liitto!

    Classic tällä hetkellä muita edellä ja pitkään tehty kova työ kantaa hedelmää. Heille menestys ansaittua.

    Kaikki sen tietävät, että siellä huipulla pysyminen on vaikeinta. Tarkoittaa sitä, että ennemmin tai myöhemmin joku valtiaan syöksee vallasta. Niin se SSV mitalisadekkin katkesi.

  7. Tästähän oli yleistä keskustelua jo syyskaudella. Mikä näissä muutoksissa kestää? Osaamattomuutta sanoisin.

  8. Tarkastelin siis dokumentin valossa ja tämä systeemi mielestäni parempi estämään tuollaisia yrityksiä kuin edellinen, koska vedonlyönti yleisesti suosittua hyvä olla varovainen näissä.

  9. Olis kiva nähdä olisiko sarjataulokko ollut tänävuonna erilainen tällä pistesysteemillä (putoajat, playoffeihin pääsiät ym) Voisitteko hyvä pääkallon väki väkertää sellasen näytille…

  10. ….Muistaakseni erilaisilla pistelaskusysteemeillä täällä oli taulukot kevään aikana nähtävillä jossain kommenttiosiossa.

  11. Tuossa dokumentissa siis koripallojoukkue halusi voittaa joten, jos viime kauden salibandyn pistesysteemi käytössä he olisivat voineet suostua jos joku taho olisi ehdottanut tasapelia ja silti mahdollisesti saamaan kaikki pisteet jatkoajan puitteissa. Vedonlyöjäkin olisi hyötynyt hyvästä tasapelikertoimesta. Tämä nykyinen systeemi taas tekisi tasapelin joukkueelle epäedullisemmaksi, kun täysiin pisteisiin ei enää voisi päästä ja tähän olisi vaikeampi suostua.

  12. Uudella pistelaskulla sarjataulukko.
    Sijoitus. Joukkue. 3p voitot. 2p. voitot 1.p tappiot. 0p. pelit. pisteet yhteensä

    1. Classic 23 2 1 0 74
    2. KRP 13 5 3 5 52
    3. ERVI 15 2 2 7 51
    4. Happee 14 3 2 7 50
    5. TPS 13 2 4 7 47
    6. Indians 12 4 1 9 45
    7. SPV 12 2 4 8 44
    8. Oilers 9 2 2 13 33
    ———————-
    9. LASB 9 2 1 14 32
    10. Welhot 8 2 0 16 28
    11. OLS 7 2 3 14 28
    ———————–
    12. Steelers 6 2 3 15 25
    13. Koovee 4 1 5 16 19
    ———————–
    14. SalBa 6 0 0 20 18

    Eli ainoa muutos sijoilla 10 ja 11 sen vuoksi, että Welhoilla olisi ollut enemmän kolmeen pisteen voittoja. Ei mitään merkittävää siis.

  13. Eli siis paljon melua tyhjästä, systeemi kun systeemi, niin paras voittaa.

  14. Ei varmaankaan ole niinkään merkitystä sarjasijoituksiin, mutta siihen kyllä mitä yksittäisissä peleissä tapahtuu. Vieläkun muutetaan, että rankkarivoitolla saa vain yhden pisteen ja häviäjä nolla niin saadaan lisää yritystä.

  15. Laskisko joku myös miltä olisi näyttänyt Divarin taulukko tällä uudella pistejaolla? Uskoisin että enemmän vaikutusta.

  16. Kuulin divarissa yhdessä pelissä olleen jotain omituista tapahtumaa eli jotain samaa kuin dokumentissakin, varmaan divarin pelaajat eivät niin ammattilaisia mitä liigassa, joten dokumentin valossa siinä omat vaaransa.

  17. Uudella pistejaolla Divarin taulukko varmaan muuttuu vielä vähemmän, koska siellä pelattiin vielä enemmän ”tasapelejä” eli pisteet olisi jaettu ihan samalla tavalla kummallakin pistejakosysteemillä.

    Toki tuossa uudella pistejaolla lasketussa sarjataulukossa joukkueet ovat edelleen pelanneet vanhalla pistejaolla. Eli siellä on seisoskeltu varsinaisen peliajan viimeiset minuutit ja odoteltu jatkoaikaa. Ensi kaudella sitä tullaan toivottavasti näkemään huomattavasti vähemmän.

  18. Paras systeemi minusta olisi vain varsinainen peliaika ja tasapelillä molemmille piste. Tämä ei mahdollistaisi sitä että pelataan tasapeli ja voidaan silti saada piste enemmän kuin vastustaja. Kävin myös lukemassa tuosta divaripelistä taustoja ja ilmeisesti liiton säännöt ei anna kunnon saktiota jos sopiminen koskee vain varsinaista peliaikaa ja jatkoajalla pelataan tosissaan. Jos siis jatkoaikaa ei olisi ja voittomaalikisaa peli olisi vain varsinainen peliaika ja jos siinä huomataan outoa tuomiotkin olisi helpompi langettaa liiton säännöistä.