Liigat

Top 5: Naisten Salibandyliigan kauden 2018–19 parhaat pelaajat

12.09.
2018
Liigat

Daniela Westerlund lukeutuu liigan kärkisenttereiden joukkoon. Kuva: Jarmo Koskela

Pääkallo.fi:n perinteinen kauden edeltävä top-listaus jatkuu naisten Salibandyliigan muodossa. Nyt vuoroon pääsevät liigan parhaat pelaajat.

Toimituksen arviossa mukaan kelpuutettiin sekä kenttäpelaajat että maalivahdit.

Merkittävä seikka viime kauteen verrattuna on kovien pistetykkien poistuminen. Viime kauden pistepörssin kärkikymmeniköstä ainoastaan kaksi nähdään alkavalla sesongilla mukana. Uusia vastuunkantajia tullaan siis varmasti näkemään useita.

5. Daniela Westerlund, EräViikingit

Loukkaantuminen sekoitti yhden Suomen lahjakkaimman pelaajan viime kautta, mutta tositoimiin päästyään Daniela Westerlund osoitti olevansa huipputason hyökkääjä. Keskushyökkääjänä viihtyvä lupaus olikin kova kaappaus vuosi sitten EräViikingeiltä.

Kovan työnteon lisäksi Westerlund loistaa mailataidoillaan, ja ketjukaverit pääsevät nauttimaan hyvistä tarjoiluista. Syöttämisen lisäksi hän taitaa myös maalinteon. Samalla Westerlund on kovaa vauhtia kehittymässä jo 20-vuotiaana naisten maajoukkueen vakiokasvoksi.

Maajoukkueestakin tuttu Silja Eskelinen (oik.) palasi täksi kaudeksi kotimaan liigaan. Kuva: Ville Vuorinen

4. Silja Eskelinen, SB-Pro

SB-Pro sai pidettyä viime kauden mestarijoukkueensa hyvin kasassa ja nappasi samalla nimekkään vahvistuksen puolustukseensa. Silja Eskelinen päätti palata Sveitsistä Suomeen ja hänelle tuttuun seuraan, eli Prohon. Maajoukkueestakin tuttu pakki on kova kaappaus Salibandyliigan mittapuulla.

Viime joulukuun MM-kisoissa Eskeliselle ei ollut suurta roolia tarjolla, mutta sekin tilanne on pian muuttumassa, ja varsinkin, jos hänen kehityksensä jatkuu. 25-vuotias puolustaja on jo kerran urallaan päässyt voittamaan SM-kultaa. Eskelisen vahvuudet ovat pallollisessa pelissä, ja hän pystyy takomaan pisteitä takalinjoilta. 119 liigaottelun saldona on tehot 40+43=83.

Karoliina Kujala (edessä) takoo pisteitä SB-Pron paidassa tasaisen varmasti. Kuva: Juhani Järvenpää

3. Karoliina Kujala, SB-Pro

Jos jokin on varmaa, niin se, että SB-Pron Karoliina Kujala takoo tulosta vuodesta toiseen. Palattuaan Nurmijärvelle kaudeksi 2012-2013 hän ei ole sen jälkeen koskaan jäänyt runkosarjassa alle 30 tehopisteeseen – ja tuskin jää tälläkään kaudella.

Laitahyökkääjänä operoiva Kujala tunnetaan erityisesti ratkaisijana ja maalintekijänä. 227 liigamaalia uran varrelta puhuvat puolestaan. Lisäksi Kujala on pitkän uran tuoman kokemuksen myötä äärimmäisen tärkeä joukkuepelaaja Prolle.

Tiltu Siltanen on tehnyt kovan nousun maan ykköstorjujaksi. Kuva: Anssi Koskinen

2. Tiltu Siltanen, SB-Pro

SB-Pron ja Suomen maajoukkueen ykkösvahdin viime kausi oli huimaa ilotulitusta. Tiltu Siltanen valittiin MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi ja johdatti loistavilla otteillaan seurajoukkueensa Suomen mestariksi. Nousu huipulle on tapahtunut vasta myöhemmässä vaiheessa uraa, mikä kertoo siitä, miten kova urheilija on kyseessä.

Siltanen on teknisesti erinomainen torjuja ihan kansainvälisellä mittapuulla. Myös jalat liikkuvat vikkelästi, eikä hän joudu fiksun sijoittumisensa vuoksi juurikaan ylipelaamaan tilanteita. Sen lisäksi, että SB-Prolla on koko sarjan parhaimpia kokoonpanoja kenttäpelaajien osalta, sillä on myös sarjan paras torjuja.

TPS:n kapteeni ja samalla tärkein pelaaja Jenna Saario taistelee liigan pistepörssin voitosta tällä kaudella. Kuva: Anssi Koskinen

1. Jenna Saario, TPS

Tasapaksun TPS:n kirkkain tähti on ehdottomasti ykkössentteri Jenna Saario. Keskushyökkääjällä alkaa olla oiva tilaisuus loistaa, sillä Suomen maajoukkueessakin on käynnissä sukupolvenvaihdos. Pelifiksu ja taitava Saario pystyy järjestelemään muille paikkoja, mutta viimeistelee myös itse kovalla prosentilla. Aiempina vuosina nähty maalipaikkoihin puskeminen on vähentynyt, ja hän osaa käyttää viimeiset ratkaisunsa järkevämmin.

Nuoresta iästään huolimatta Saariolla on kasassa jo yli 100 peliä naisten liigassa. Pistevastuun lisäksi Saario kantaa turkulaisjoukkueen kapteeninnauhaa. Onkin mahdollista, että nimekkäiden lähtijöiden vuoksi hän nappaa liigan pistepörssin kärkisijan tulevalla kaudella. Samalla Saario voi kehittyä yhdeksi maajoukkueen tärkeimmistä pelaajista.

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.