Ruotsin liigan ”homottelu-kohusta” ei seurauksia – syytetty teki syyttäjästä rikosilmoituksen

Otto Weidman (kuvassa) syytti julkisesti Jesper Sankellia homofobisista kommenteista. Kurinpitolautakunta ei antanut tapauksesta jälkiseuraamuksia, koska se ei löytänyt tarvittavia todisteita. Kuva: perwiklund.se

Ruotsin Superliigassa nousi viime viikolla iso kohu Växjö-Linköping -pelin jälkeen. Tuolloin Jönköpingin Otto Weidman syytti pelin jälkeen Jesper Sankellia homofobisesta solvauksesta.

Weidman twiittasi tuolloin pelin jälkeen, että Sankell olisi sanonut hänelle pelin tiimellyksessä, että ”Kuulin, että veljesi on homo. Hyi h******i, miten kamalaa”.

Sankell on sittemmin myöntänyt ”homottelun”, mutta kiistää, että olisi sanonut sen jälkeen ”Hyi h******i, miten kamalaa”. Sankellin kommentit aiheesta voi lukea täältä. Sankell teki myös rikosilmoituksen Weidmanista kunnianloukkauksen vuoksi.

Tapaus eteni myöhemmin myös Ruotsin liiton kurinpitolautakunnan käsittelyyn Jönköpingin, ei Weidmanin toimesta. Weidman kertoi myös aiemmin, että Växjön valmentaja oli soittanut hänelle ja pyytänyt anteeksi tapausta. Växjö myös julkaisi tiedotteen aiheesta, jonka perusteella seura halusi korostaa, että ei hyväksy minkäänlaista syrjintää.

Kurinpitolautakunta julkaisi päätöksensä tällä viikolla, ja sen perusteella Sankellille ei määrätä tapauksesta rangaistuksia. Perusteena oli se, että tapaus oli niin sanotusti ”sana sanaa vastaan” -tilanne, eikä Weidmanin väitteitä pystytty todistamaan.

Perusteluissa luki muun muassa näin:

”Tässä tapuksessa molemmat osapuolet voidaan todeta tasapuolisiksi, joten tarjottua informaatiota pitää tarkastella erityisen tarkasti. Kurinpitolautakunnan lähtökohtana on se, että kun joku syyttää toista jostain rikkeestä, niin sen osapuolen pitää näyttää toteen toisen osapuolen syyllisyys.

Tässä tapauksessa ainoastaan osapuolten omat näkemykset ovat tiedossa, joita pitää vertailla keskenään. Jesper Sankellin toimintaa arvioidessa ilmoittaja ei pystynyt osoittamaan, että Sankell on toiminut siten kuten väitetään. Täten kurinpitolautakunta katsoo, että Sankell tulee vapauttaa häntä vastaan esitetyistä syytteistä.”

Koko päätös