”Kuulin, että veljesi on homo. Hyi h******i, miten kamalaa” – huippupelaaja sortui törkeään solvaukseen kesken ottelun Ruotsissa

Kovia tehoja Superliigassa iskenyt huippulahjakkuus, Otto Weidman, avautui viikonlopun runkosarjaottelun päätteeksi. Kuva: perwiklund.se

Ruotsin Superliigassa yhden pelaajan kielenkäyttö menee kurinpidon käsiteltäväksi. Kohu alkoi, kun nuori lupaus tviittasi viikonloppuna pelatun Växjö Vipers–Jönköping IK -ottelun jälkeen.

Huippulupaavan ruotsalaishyökkääjän Otto Weidmanin, 20, edustama Jönköping haki pisteet 8–13-loppunumeroin lauantaina.

Ottelun jälkeen Weidman päätti kuitenkin jakaa Twitterissä tekstin, jossa hän kertoi nimeltä mainitsemattoman Växjön pelaajan käytöksestä.

– Tänään voitimme. Valitettavasti en voi kuitenkaan olla täysin iloinen pelin jälkeen, Weidman aloitti.

– On järkyttävää, että huippupelaajat, jotka ovat esikuvia, eivät vieläkään ymmärrä yhdenvertaisuutta. Pelin aikana Växjön pelaaja sanoi minulle: ”Kuulin, että veljesi on homo. Hyi h******i, miten kamalaa”.

Weidmanin tviitti sai paljon huomiota. Tähän mennessä se on kerännyt jo satoja uudelleentviittauksia.

– Monet seurat tekevät hyvää työtä avoimuuden eteen pukukopeissa. Tällä yhdellä Växjön pelaajalla on vielä työtä edessä. Tämä oli kamalaa, ja puolustan homoseksuaalisuutta veljeni, perheeni, joukkueeni ja seurani kanssa, viime vuonna U19-MM-kisoissa Ruotsin paidassa esiintynyt Weidman päätti kirjoituksensa.

Kurinpidon käsiteltäväksi

Nuoren lupauksen päivitys tavoitti pian myös Växjön leirin. Weidman saikin ruotsalaislehti Innebandymagazinetin mukaan sunnuntai-iltana puhelun vastustajajoukkueen päävalmentaja Niklas Nordénilta.

Växjö-luotsi oli pyytänyt anteeksi Weidmanilta. Samalla myös Nordénin seura tiedotti aiheesta.

– Weidmanin kirjoitukseen viitaten haluamme painottaa, ettemme seurana hyväksy minkäänlaista syrjintää. Urheilussa kaikille on paikkansa. Olemme aloittaneet tutkinnan asian tiimoilta, ja aiomme toimia niin pian kuin mahdollista, Växjöstä kerrottiin.

Maanantaina Jönköping puolestaan antoi virallisen lausuntonsa. Seura kertoi keskustelleensa Växjön kanssa tapauksesta hyvässä hengessä.

– Kuullun kaltainen solvaus ei kuulu missään nimessä lajiin. Sen vuoksi viemme asian Ruotsin salibandyliiton kurinpidon käsiteltäväksi.

Aftonbladetin haastattelema Weidman kertoi maanantaina lehdelle, että hyväksyi Nordénin anteeksipyynnön, mutta uskoi samalla, että tapaus viedään eteenpäin.

Myöhemmin maanantai-iltana Weidman vielä tviittasi, että solvannut Växjön pelaaja oli pyytänyt anteeksi häneltä ja hänen perheeltään. Weidman hyväksyi myös sen.

– Nyt alkaa seurojemme yhteinen taistelu yhdenvertaisuuden puolesta, hän kirjoitti.

Weidman on tällä kaudella pelannut kuusi ottelua tehoin 2+6=8. Viime kaudella runkosarjassa syntyi 11+24=35 tehopistettä.

Ruotsin liigassa yhdenvertaisuus on ollut näkyvästi pinnalla. Esimerkiksi monien joukkueiden kapteeninnauhat ovat sateenkaaren värisiä.