Liigat

Ylijohtavan hornankattila linjaa: ”Mika Kohonen löytyy Nykyn puhelimen pikavalikosta”

05.10.
2018
Liigat

Ylijohtava Toni Lötjönen toivoo, että liigapelejä pelattaisiin enemmän viikonloppuisin. Kuva keskiviikon TPS-ErVi-ottelusta. Kuva: Anssi Koskinen

Syksyn uusi juttusarja Ylijohtavan hornankattila on ehtinyt jo toiseen jaksoonsa. Salibandyasiantuntija ja entinen miesmalli Toni ”Ylijohtava” Lötjönen perkaa viimeisen viikon tärkeät ja vähemmän tärkeät aiheet oheisessa haastattelussa.

Heitin aiemmin viikolla hiukan rapalaa hornankattilan hengessä tuonne Twitterin puolelle koskien liigan otteluohjelmaa, joka oli tulossa joka tapauksessa käsittelyyn. Selvennystä viikkopainotteiselle ohjelmalle tuli melko hyvin. Mitä mieltä olet tästä ohjelmasta, jossa viikolla saatetaan pelata 5-6 päivänä ja viikonloppuisin pelataan melko vähän?

– Ensiksi yksinkertainen fakta. Kun kyseessä on amatöörilaji, niin pelaajien ja pelin kannalta ehdottomasti paras olisi pelata viikonloppuna.

– Muutamat joukkueet toki haluavat pelata viikolla ja sitten muutamilla paikkakunnilla sählyporukka ei ole nokkimisjärjestyksessä ihan ensimmäisenä, joten pelit on pelattava silloin kun isot pojat sanoo, ja hallissa on tilaa.

– Paikallisesti tilanne on siis se että seurat pelaavat silloin kun parhaaksi näkevät, ja hyvä niin.

– Joka tapauksessa pelataan sitten viikolla tai viikonloppuna, niin enemmän haluaisin nähdä monen ottelun kierroksia. Uskon, että tämä olisi monen muunkin lajiniilon mieleen. Näillä kierroksilla usein Twitterissäkin on vielä mukavasti kuhinaa. Pienissä märissä päiväunissani olen nähnyt, että joskus meilläkin olisi Liigan tyylinen 360-studio, jossa seurataan livenä koko kierrosta. Sitten heräsin ja päästin kissan ulos.

OLS johti viime lauantaina Steelersiä ennen viimeistä erää maalein 6-4. Steelers käänsi pelin muutamassa minuutissa erän alussa ja voitti lopulta kahdella maalilla. Sunnuntaina Koovee johti Karhuja vastaan 4-1 toisen erän lopussa, mutta hävisi lopulta viimeisellä minuutilla syntyneellä maalilla 5-4. Molemmat joukkueet on sijoitettu häntäpäähän ennakoissa (kummallakaan ei ole myöskään varsinaisen peliajan voittoa), ja kyseessä olivat ns. ”saman kastin” vastustajat. Joka pelissä on oikeasti yhtä paljon pisteitä jaossa, mutta kuinka iso merkitys tällaisilla sulamisilla on näissä niin kutsutuissa ”kuuden pisteen otteluissa” kokonaisuuden kannalta?

– Ottaisin tässä kiinni kahteen asiaan. Ensiksi sulamiset kertovat hyvin yksinkertaisesti pelitason vaihtelusta 60 minuutin sisällä, ja se on luonnollisesti suurempaa näillä sarjan heikommilla ryhmillä. Silloin tulee myös näitä arpajaisia, joissa toinen johtaa neljällä, ja saattaa sitten onnistua pelin vielä häviämäänkin.

– Toiseksi ottaisin kiinni pelien tärkeyteen. Kauden alun merkitys näille keskikastin alapuolella ja erityisesti häntäpään jengeille on vain yksinkertaisesti suurempi. Kauden alussa on lähtökohtaisesti altavastaajilla paremmat mahdollisuudet onnistua yllättämään ja keräämään tasoaan nähden enemmän pisteitä. Yleensä loppukautta kohden hyvien joukkueiden peli loksahtelee uomiinsa paremmin ja paremmin, ja pinnojen repiminen niiltä vaikeutuu.

– Psykologisesti on joukkueelle tärkeää ettei kausi olisi alusta asti pelkkää muiden numerolappujen tuijottelua. Viime kauden Welhot oli hyvä esimerkki. Joukkue sai hyvän startin sarjaan ja se antoi tietynlaista rauhaa myös kehittää joukkueen peliä kauden aikana. Vastaavasti Rauman SalBa survoi koko ajan suossa, ja loppua kohden peli meni enemmän ja enemmän selviytymistaisteluksi.

Liittymättä kysymykseen on lisättävä, että Koovee kärsi karvaan tappion myös keskiviikkona, kun Oilers iski voittomaalin jatkoajan viimeisellä sekunnilla.

Nokian KrP:n maalia kohden on lauottu 96 kertaa viidessä pelissä ja 41 kutia on uponnut sisään. Arvid Vonkin torjuntaprosentti on 50 ja Antti Kortetmaan 66. Miten ex-maalivahtina kommentoisit tätä varsin karua tilastoa?

– Karut ovat tilastot, eikä Nokian maalivahtikaksikko ole missään nimessä onnistunut. Uskon koko joukkueen ja etenkin kaverien itsensä tiedostavan, ettei tämän hetken suoritustaso riitä missään nimessä. Welhot-ottelun maalikoostetta en löytänyt, mutta muuten olen perannut Nokialle tehdyt maalit tiukalla analyysilla.

– Nokia pelaa raikasta kääntöpeliä, jossa myös vastustajalle aukeaa vastaiskupaikkoja. Paljon maaleja Nokian nuottaan tehdään siis poikittaissyötöistä. Nokian edelliskausien ykkösmaalivahti Santtu Pohjonen sortuu ajoittain ylipelaamiseen, mutta samaan henkäisyyn on todettava, että hän on sarjan parhaita poikittaisliikkujia. Tätä samaa ei voi sanoa nykykaksikosta.

– 41 päästetyn joukkoon mahtuu myös vetoja, jotka liigavahdin on ehdottomasti otettava ja voittoon päättyneessä Karhut-pelissä Vonkille sattui heikko ilta. On vielä todettava, että nämä ottelujen maalikoosteet eivät koskaan mairittele myyriä eivätkä anna koko kuvaa, mutta osviittaa kuitenkin.

Liigan maalipörssin kärki ja harras Ylijohtavan hornankattilan lukija sekä ystävä, Ville Lastikka, halusi tarkennuksen viime viikon hornankattilaan liittyen omassa haastattelussaan, että kantaako hän Steelersiä etu- vai takarepussaan. Kummasta on tosiaan kyse?

– Ikävä kyllä en ole hornankattilan kestotilaajaa Ville Lastikkaa nähnyt ilman paitaa, mutta kaverihan latasi maajoukkueen piip-testissä pohjat ja taisi possutestissäkin pärjätä kelvollisesti. Tästä päättelen, että Lastikan koulurepun olevan etureppua isompi.

Naisten liiga on ollut käynnissä pari viikkoa. Kerro alkukaudesta jokin muu huomio kuin 10 euroa jokaisesta maalista?

– Kaksi viikko kausi ollut käynnissä, ja suurin osa jengeistä pelannut vasta kaksi ottelua. NFL:ssäkin on kovempi ottelutahti. Classicillakin oli heti kauden alkuun 15 päivän tauko. Ei pitäisi palautumisen kanssa ainakaan olla ongelmia. Jos ennakkoon tuntui, että tasainen kausi tulossa niin pari ensimmäistä kierrosta ovat vahvistaneet tätä ajatusta.

Miten miesten Divari sitten, oletko vieläkään kerennyt seuraamaan sarjaa?

– Divarin seuranta on mennyt pitkälti Virmasena eli teksti-tv-pohjalta. FBC Turun ja SalBan peliä katsoin hieman, mutta muuten en ole törmännyt muiden joukkueiden lähetyksiin. Jos näitä tulee, niin seurojen ei tarvitse ujostella niiden mainontaa.

– Vaikka pelin taso Divarissa putoaa rajusti liigasta, niin viihdearvoa sarjassa on viime vuosina ollut, ja samaan uskon tänäkin vuonna. Joukkueet ovat vielä raakileita, joten illasta toiseen tasaisiin esityksiä on turha odottaa. Tämä takaa että yllättäviäkin tuloksia nähdään.

Asiasta toiseen. Olet kai jo printannut usein suitsuttamasi Jymy-luotsi Jarmo Eteläahon tuoreimman kuvan yöpöydällesi liigan Flickristä?

– Ei ole yöpöydällä, mutta minulla on kaulassani sydämen muotoinen riipus, jonka sisällä on mieskarkki-Eteläahon kuva.

Lupaatko tutustua naisten liigaan ja miesten Divariin hiukan enemmän ennen seuraavaa hornankattilaa?

– Tuo hiukan enemmän on helppo luvata, mutta totuus on että seuraan niin intensiivisesti miesten Salibandyliigaa, että arkitekemisen lisäksi jää aika vähän aikaa muille sarjoille. Divari tulee seuraavana ja sitten vasta naisten Salibandyliiga. Eli siitä vain virittelemään jotain vihakampanjaa meikäläistä kohtaan.

Ylijohtavan mukaan Mika Kohonen on selkeä valinta Suomen EFT-joukkueeseen. Kuva: Esa Takalo

Suomen EFT-joukkue viimeiseen turnaukseen ennen MM-kisoja julkaistiin torstaina. Miten kommentoit joukkuetta?

– Kisat lähestyy, joten yllätykset ja kokeilut vähenee. Mukana on 16 pelaajaa Riian MM-kultajoukkueesta, joista Prahankin kisojen ydinryhmä koostuu. Nyt EFT-ryhmässä on mukana 22 pelaajaa ja MM-kisoihin pääsee vain 20 pelaajaa, joten lähes varmuudella voi todeta ettei tämän ryhmän ulkopuolelta enää nousta kisakoneeseen, jos ei loukkaantumisia tule.

– Mika Kohonen löytyy Nykyn puhelimen pikavalikosta, joten hänen paluussaan maajoukkueeseen ei ole mitään yllättävää, ja on siellä Juha Kivilehtokin. Kommenttiosastoilla voidaan itkeä näiden pelaajien iän, hitauden ja saunasopimusten perään, mutta totuus on että ani harva valmentaja jättäisi nämä kaverit rannalle lopullisesta ryhmästä.

– Ainoana yllätysnimenä voidaan pitää TPS:n Mikko Hautaniemeä. Kyseessä on jo fysiisiltä mitoiltaan täysin uniikki pelaaja. Näen Hautaniemessä köyhän miehen Rickie Hyvärisen, mutta en jaksa uskoa, että jättiä nähdään kisakoneessa.

Viikon valinnat miesten liigasta, naisten liigasta ja miesten Divarista?

– Salibandyliigasta nostetaan perjantain eli tämän päivän Oilersin ja Nokian KrP:n kohtaaminen. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella lajin ainoa ääni Tuomo Reponen ja allekirjoittanut, eli lajin ainoat kasvot tuottavat pelipuhetta Veikkaus TV:n kautta. Eikä pelikään huono ole lähtökohdiltaan.

– Divarissa vain neljä ottelua viikonloppuna ja kiinnostavia pelejä kaikki. Nostaisin esiin Rauman Salban vierailun Loviisaan. Viime kauden putoamisen jälkeen Raumalla nähtiin ehkä kaikkien aikojen pajatson tyhjennys. Lähteneiden tehopisteet Salibandyliigassa olivat viime kaudella 194. Mielenkiintoista nähdä miten uudelleenrakennus Raumalla etenee. Loviisa on Divarin parhaita jengejä, joten kyseessä on hyvä mittari.

– Naisissahan pelejä on peräti kolme. On SB-Pron ja Kooveen kärkiottelua tarjolla ja sitten kahden nollakerholaisen, ÅIF:n ja Classicin kohtaaminen. Niistä valitsen ensimmäisen.

Viikonlopun salibandyottelut:

Perjantai 5.10.

Miesten Salibandyliiga
18:30 Oilers – Nokian KrP Tapiolan UH VeikkausTV Ylijohtavan valinta!

Miesten Divari
19:00 ÅIF – Tiikerit Sipoo Areena

Lauantai 6.10.

Miesten Salibandyliiga
16:00 Welhot – EräViikingit Kuopiohalli
18:00 OLS – TPS Kastelli

Naisten Salibandyliiga
15:00 ÅIF – Classic Sipoo Areena
17:00 PSS – NST Porvoo SBH
17:00 SB-Pro – Koovee Arkadia Halli Ylijohtavan valinta!

Miesten Divari
17:00 NST – Rangers Lappeenrannan UT
17:00 Loviisan Tor – SalBa Loviisan LH Ylijohtavan valinta!
17:00 FBC Turku – O2-Jyväskylä Kupittaan ph

Sunnuntai 7.10.

Miesten Salibandyliiga
16:00 LASB – Happee Suurhalli Areena
17:00 Karhut – Classic Porin UT Ruutu +
18:00 OLS – Koovee Kastelli

Ylijohtavan valinnat lihavoituna, livelähetykset kursivoituna.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen