Liigat

Superlupaus odotteli jo maajoukkuekutsua – ”Vähän mietin, että voisi olla sauma”

09.02.
2019
Liigat

Joona Rantala on mennyt ison harppauksen eteenpäin Nokialla. Kuva: Esa Takalo.

Nokian KrP:n nuori hyökkääjä Joona Rantala on ollut tällä kaudella huippuiskussa. Pääkallo.fi jututti häntä lauantain Happee-pelin alla.

Rantala vastasi puhelimeen hyväntuulisena, sillä alla oli edelliseltä päivältä maukas 9-5 -voitto EräViikingeistä. Nokialaisten edellisestä voitosta oli ehtinyt kulua jo kuukausi.

– Nyt kuuluu ihan hyvää kyllä. Voitto oli mukava piristysruiske ja saimme pienen tappioputken poikki. Peli on vähän ailahdellut, mutta eilen homma meni kokonaisuutena ihan OK, Rantala virkkoi.

Torstain pelin jälkeen ennen lauantain peliä ei juuri treenailla. KrP kokoontuu käymään Happeeta läpi ja tekee kevyen, palauttavan harjoituksen. Itse peliä Rantala odottaa jo innolla.

– Eipä tässä mitään megajuttuja ehdi tekemään. Hyvin odotuksin lähdetään Jyväskylään, jossa on aina mukavat puitteet pelata ja hyvin väkeä katsomossa. Luulen, että tulee aika viihdyttävä peli.

Ottelussa on siinäkin mielessä jännitettä, että sarjan pistepörssin kaksi tehokkainta pelaajaa kohtaavat. Rantalalla on kasassa 24 maalia ja 30 syöttöä, eli yhteensä 54 pistettä. Peter Kotilaisella on niin ikään kasassa 54 pistettä, mutta johtaa pörssiä, koska on tehnyt maaleja enemmän. Kotilaisen tehot tällä hetkellä ovat 27+27.

– Minua ei haittaa, jos Kotilainen johtaa pörssiä pelin jälkeen, kunhan KrP ottaa kolme pistettä, Rantala totesi.

Ei pisteet edellä

Rantala ei ole sen sortin pistenikkareita ainakaan omien sanojensa mukaan, joka eläisi pisteistä.

– Se on hienoa, kun niitä pystyy tekemään, sillä se auttaa aina joukkuetta. Haluan olla tehokas, mutta pisteet eivät ole ykkösasia. Joukkue edellä mennään.

Pisteet ovat juuri se puoli pelistä, mihin Rantala on tällä hetkellä tyytyväinen.

– Pisteitä on tullut tällä kaudella paljon ja siihen ovat vaikuttaneet erityisesti hyvät ketjukaverit. Se on se ykkösjuttu, että saa palloa hyökkäysalueelle ja pääsee siten tekemään taikoja. Itseluottamuskin on ollut tosi korkealla. Henri Johanssonin kanssa pelaaminen on ollut todella hienoa. Pienenä olen katsonut hänen pelejään ja nyt saan nauttia hänen vierellään pelaamisesta.

– Kokonaisvaltaisesti en ole kuitenkaan vielä sillä tasolla, jolla haluaisin. Siinä on työstämistä. Peleissä tulee vielä heikkoja hetkiä, ajatus välillä karkaa ja tulee aika hölmöjäkin mokia vielä. Niistä tulee päästä eroon.

Pääasia runkosarjan päätöskierroksille Rantalan mukaan on, että Nokia yltää playoffeihin. Sen jälkeen tilanne muuttuu selvästi.

– Ei ole niin väliä miltä sijalta, kunhan sinne päästään. Pudotuspelit ovat sitten täysin oma maailmansa.

Nostetta Nokialla

Rantala on ensi viikolla vasta 20 vuotta täyttäväksi pelaajaksi ehtinyt kokea jo monenlaista. Hänellä on plakkarissaan nuorten maailmanmestaruus, minkä lisäksi liigapelejä on vyöllä NST:n, Classicin ja KrP:n riveistä jo 70. Pisteitä liigauralla on syntynyt tähän mennessä 95 kappaletta. Hän on ehtinyt myös pelaamaan jo yhden kauden Sveitsin toiseksi korkeimmalla tasolla Zug Unitedissa.

Rantala siirtyi Nokialle Classicista tavoitteenaan isompi rooli. Sen hän on myös ”näädissä” saanut ja kiittänyt vastuusta. Rantala kokee, että juuri se aspekti tukee tällä hetkellä hänen kehitystään parhaiten.

– Ennen kautta kävimme koutsin (Jarmo Härmä) kanssa läpi paljon tulevaa rooliani. Hän kertoi millaisena näkee minut ja minä sain antaa näkemykseni millaisena pelaajana näen itseni. Nyt on saanut aivan eri tavalla vastuuta ja sinällään siirto on ollut oikea.

Rantala on kuitenkin rehellinen ja toteaa, että Classicissakin oli ja on omat hyvät puolensa yksilön kehittymisen suhteen.

– Classicissa pelaajien taso on kiistämättä kovempi ja sitä kautta tempo on korkeampi. Näin kuitenkin, että pelaaminen on tällä hetkellä se, mikä kehittää minua eniten ja olen erittäin tyytyväinen täällä. Siitä ei ole kahta sanaa.

”Näädät” eivät historian saatossa ole tulleet tunnetuksi ammattimaisimpana mahdollisena liigajoukkueena. Profiili on kuitenkin muutamien viime vuosien aikana noussut selvästi. Nuorukainen on sitä mieltä Nokialla on menossa hyvä noste, mikä näkyy edelleen. Hänen oma sopimuksensa kattaa vielä ensi kauden, muttei pidä mahdottomana sitä, että edustaisi KrP:ta vielä pitkäänkin.

– Kyllä sen tuntee kaikesta toiminnasta, että täällä tehdään nyt hyvin hommia ja se on tie koko ajan parempaan tulevaisuuteen. On vaikea ennakoida mitä tapahtuu vuoden-parin päästä, mutta en näe mitään syytä miksen voisi olla osa Nokian tarinaa sen jälkeenkin.

Päävalmentaja Jarmo Härmän lanseeraama ”näätärock” näkyy peleissä usein avoimena virtailuna päädystä toiseen. Vaikka Rantala on päässyt joukkueeseen hyvin mukaan ja on nauttinut olostaan, on hänen mukaansa näätärockissa omat haasteensa.

– Välillä on vähän liikaakin rokkia ja mennään eestaas. Joskus siinä sitten unohtuu vähän puolustaminen ja kaveri rankoo tällä tasolla aika kovalla prosentilla. Vähän meidän pitää saada sitä vielä järkeistettyä.

Maajoukkuekutsua odotellessa

Jo C-junnuiässä Rantala hakkasi huimia tehoja NST:n juniorijoukkueissa ja tililtä löytyy SM-mitaleitakin. Hän on siis jo pitkään ollut maan lahjakkaimpia pelaajia vähintään omassa ikäluokassaan.

Entisiä joukkuekavereita muun muassa nuorten maajoukkueesta nähtiin miesten maajoukkueen mukana jo viime viikonloppuna Espoossa. Rantala myöntää, että mielessä kävi, josko sellainen sattuisi omalle kohdallekin.

– Kyllä minä sitä vähän mietin, että voisi olla sauma saada kutsu. Ei tullut vielä. Ymmärrän kyllä miksi Nykky näkee, ettei ollut vielä minun aikani, eikä se mikään katastrofi ollut, etten saanut kutsua. Varmasti sellainen vielä tulee, jos pystyn jatkamaan tällä tasolla.

Maajoukkue onkin nuoren miehen selkeä tavoite tulevaisuudessa.

– Totta kai. Ehdottomasti, Rantala latasi kuin apteekin hyllyltä.

Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila