Pääkalloennakko: Miten vahvistunut Indians reagoi kasvaneisiin odotuksiin?

Indians nosti profiiliaan viime kaudella. Kuva: Juhani Järvenpää

Indians nosti profiiliaan viime kaudella. Kuva: Juhani Järvenpää

Indians otti viime kaudella harppauksen kärkijoukkueiden kastiin. Jatkuuko kehitys tällä kaudella?.

Lähtökohdat:
Espoossa niitetään monivuotisen prosessin satoa. Indians on hinkannut omaa pallokontrolliin perustuvaa pelitapaansa. Siinä sivussa pelaajat ovat kehittyneet ja Heimo on noussut sympaattisesta hyvää sählyä pelaavasta keskikastin porukasta mitalikandidaatiksi.

Joukkue jatkaa Petri Timosen ja Antti Vartiaisen komennossa. Molemmat ovat pitkän linjan heimolaisia. Identiteetti pysyy siis samana. Indians haluaa kontrolloida peliä pallon kanssa. Se malttaa hieroa ja kierrättää, välillä jopa liiankin maltillisesti. Kentän neliöt Indians käyttää tehokkaasti hyväkseen. Pallo liikahtaa tyhjään tilaan, yleensä hyvään peliasentoon, josta syöttösuuntia on tarjolla ainakin kaksi.

Kun perusta on ollut kunnossa, valmennus on voinut rakentaa sen päälle. Etenkin Indiansin puolustuspelaaminen koheni viime kaudella. Samaten hyökkäyspeliin tuli rahtunen suoraviivaisuutta, mikä näkyi tulostaululla. Toissa kaudella joukkueen maaliero oli +7, viime kaudella +53, sarjan kolmanneksi paras.

Pelitapa on Indiansin suurin vahvuus. Vahvaan peli-identiteettiin liittyy kuitenkin omat sudenkuoppansa. Pelaamisesta tulee helposti ennakoitavaa. Myös reagointi voi olla hankalaa. Viime kevään pudotuspeleissä Indians oli avauspelissä täysin Oilersin jyrän alla, mutta pääsi seuraavissa kohtaamisissa niskan päälle luottamalla omaan tuttuun sapluunaansa.

Harjoituspelien perusteella Indians on iskussa. Se on voittanut kaikki neljä pelaamaansa ottelua. Tiikereiden ja Divarin Rangersin tai EV Akatemian päihittämisestä ei kannata vetää suurempia johtopäätöksiä. Sen sijaan EräViikinkejä vastaan Indians oli vakuuttava ja hallitsi peliä.

Indians on kiehtova joukkue myös odotusten näkökulmasta. Vielä viime kaudella joukkue oli ennakkokaavailuissa melko selkeä kahdeksikko. Hyvän viime kauden ja vahvistuneen rosterin myötä odotukset ovat toista luokkaa. Parhaimmillaan runkosarjassa kuudenneksi sijoittunut ja kerran mitalipeleihin yltänyt Heimo on uudessa tilanteessa.

Kokoonpano:
Espoolaisten statuksen nousu näkyy myös pelaajapuolella. Aiemmin siirtoikkunat olivat lähes poikkeuksetta miinusmerkkisiä. Tämän kauden alla Indians on markkinoiden suurimpia voittajia.

Ennen kaikkea Indians on saanut ryhmäänsä kaivattua leveyttä. Sveitsistä palaava Kevin Nylund tuo tulivoimaa kakkosketjuun ja ylivoimapeliin. Divarista saapuneet Samuli Alaluusua ja Samuli Huppunen omaavat myös pörssipotentiaalia. Lisämausteen tuo myös Perttu Puska, Indiansin hankinnaksi harvinaisen meritoitunut liigapeluri, joka on Heimo-leiristä kantautuneiden puheiden mukaan sopeutunut hyvin uuteen ympäristöön.

Oikeastaan ainoa menetys, jonka Indians koki oli kokeneen Mikael Sieväsen siirtyminen alasarjoihin.

Timosella tiimeineen on miettimisen paikka, miten rosteria pyörittää. Täyttä selvyyttä lopullisista koostumuksista ei ole vieläkään. Se on kuitenkin varmaa, että ykkösketjussa hyökkää huippukaksikko Valtteri Kainulainen & Aaro Astala, jotka ovat Indiansin kulmakiviä. Kakkosketju rakentunee sentteriksi palaavan juonikkaan Teppo Salon ympärille.

Joka tapauksessa Indiansilla riittää laatua jokaiseen kolmeen kenttään. Näin kovaa kilpailua pelipaikoista joukkueessa ei ole aiemmilla kausilla ollut.

Realisoituuko pallollinen taito pörssien muodossa on olennainen kysymys, mikäli Indians mielii esimerkiksi kärkinelikkoon. Astala iski viime kaudella 50 pinnaa, Kainulainen 49. Muista hyökkääjistä ainoastaan Salo teki yli 20 pinnaa, hänkin 21.

Myös Indiansin alakerta on laadukas. Ykköspari Otto Lehkosuo–Tuomas Harjula on sarjan parhaita pakkipareja. Kakkosessa Santeri Toropainen tuo vetouhkaa viivasta. Olli Arkkila taas rytmittää peliä kolmosessa.

Oman pään viimeinen lukko Mikko Kirvesniemi on mielenkiintoinen pelaaja. Viime kaudella Indians-kasvatti oli todella hyvässä torjuntavireessä koppaillen palloa lähes 80-prosentin varmuudella. Toissa kaudella Kirvesniemi oli epävarma, sitä edellisellä hyvä. Taso on siis heitellyt.

Kiinnostava pelaaja: Samuli Huppunen
Indiansin rekrytointipolitiikka on ollut huomattavan erilaista kuin muilla pudotuspelijoukkueilla. Heimo on vahvistanut rivejään pitkälti Divari-pelaajilla. NST:ssä viime kaudella tehot 29+36=65 paukuttanut Samuli Huppunen on siten hyvin Indiansin näköinen hankinta. 20-vuotiaan NST-kasvatin vahvuus on monikäyttöisyys. Hänet on nähty harjoituspeleissä niin pakkina kuin hyökkääjänä. Kuinka isoon rooliin Divarin viime kauden pörssikakkonen ensimmäisellä liigakaudellaan nousee?

Tähtipelaaja: Aaro Astala
Nouseva tähti: Samuli Junnila
Päävalmentaja: Petri Timonen

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Julkaisuaikataulu:
4.9. Classic Pääkalloennakko: Classic on joukkue vailla heikkouksia, mutta kaadettavissa
5.9. EräViikingit Pääkalloennakko: EräViikingeissä miehet johtavat ja pojat auttavat
6.9. Happee Pääkalloennakko: Rytke jatkuu, mutta löytyisikö Happeesta tulitukea Peterille?
7.9. Indians
8.9. Nurmon Jymy
9.9 LASB
10.9. Nokian KrP
11.9. Oilers
12.9. OLS
13.9. SPV
14.9. Steelers
15.9. Tiikerit
16.9. TPS
17.9. Welhot