Liigat

Entiset liigatähdet kohtaavat nykyiset maajoukkuetähdet – kakkosdivarijoukkue HIFK kohtaa Classicin Cupissa: ”Tuli itsellekin junnumainen into

23.11.
2020
Liigat

Tommi Vappula (oik.) pääsee vääntämään ainakin vielä kerran huippujoukkuetta vastaan. Kuva: Juhani Järvenpää

Kakkosdivarijoukkue HIFK kohtaa maanantaina Suomen Cupissa Classicin. Vastustaja maailman huipulta sytyttää kokeneen HIFK:n joukkueen, jonka riveissä pelaa paljon entisiä liigapelaajia. Pääkallon haastattelussa HIFK:n kapteeni Tommi Vappula.

Classic on tunnetusti nelikertainen hallitseva Suomen mestari ja joukkueen pelaajistosta löytyy useampi maailmanmestari. Tavalliseen kakkosdivarijoukkueeseen verrattuna HIFK:n pelaajisto on paljon menestyneempi. Sieltäkin löytyy yksi maailmanmestari ja yhteensä 11 Suomen mestaruutta.

HIFK:n riveissä nykyään pelaava Timo Toivonen oli voittamassa 2010 Suomelle maailmanmestaruutta ja on myös voittanut kunnioitettavat 9 Suomen mestaruutta. Liigassa 377 ottelua tehoin 121+114=235 pelannut ja SSV:n kanssa yhden Suomen mestaruuden voittanut Tom Strömsten kuuluu niin ikään HIFK:n meritoituneisiin pelaajiin.

Kapteenina toimiva Tommi Vappula on pelannut hänkin liigassa 190 peliä tehoin 92+39=131 ja voittanut Strömstenin tavoin yhden Suomen mestaruuden Oilersin kanssa. Vappula olisi toivonut Suomen Cupin puolivälieriin minkä tahansa muun joukkueen kuin Classicin.

– Olisimme tähän toivoneet vielä jonkun muun vastustajan. Meillä oli kova usko, että kaikki muut pystyisimme haastamaan paitsi Classicin, harmittelee Vappula.

Entisiä pääsarjapelaajia vilisevän joukkueen tavoite oli menestyä tällä kaudella nimenomaan Suomen Cupissa. HIFK ei saanut paikkaa Suomisarjasta, jossa pelit ovat luonnollisesti hieman kakkosdivaria tasokkaampia.

– Cup oli ennen kautta ainut tavoite, kun Suomisarjaa emme päässeet pelaamaan. Oletimme, että kakkosessa tulemme hyvin pärjäämään, koska meillä on sen verran hyvä joukkue. Toki tavoite on nousta Suomisarjaan, mutta tärkeämpi tavoite oli tämä Cup.

Vappula on pelannut viimeksi liigaa SSV:n riveissä kaudella 2013-14. Monen vuoden tauon jälkeen hän ei pääse näkemään pelkästään nykyisen liigatason, vaan sen mikä vauhti maailman kärkipelaajilla on.

– Kiva päästä useamman vuoden tauon jälkeen näkemään, että missä maailman huippu menee. Meidänkin joukkueestamme moni on pelannut liigassa ja muutenkin porukka on urheillut. Mukava päästä testaamaan se, että mitä se tarkoittaa, kun ei ole muutamaan vuoteen liigassa pelannut ja tulee liigan kärkijoukkue vastaan. Se jää nähtäväksi pystymmekö haastamaan vähän edes alusta.

Voisi kuvitella, että junioripelaajalle maajoukkuetähtien kohtaaminen olisi jollain tapaa ainutlaatuisempi kokemus, kuin 35-vuotiaalle kokeneelle pelaajalle. Vappula kuitenkin kerkesi jo toden teolla innostua pelistä, kun kuuli yleisön kiinnostuksen. Pääkaupunkiseudulle perjantaina määrätyt koronarajoitukset kuitenkin hieman latistivat tunnelmaa. Yli 20 hengen yleisötapahtumat kiellettiin.

– Kun laitoimme nettiin infoa pelistä, tuli paljon kyselyjä lipuista Campoon. Jouduimme siirtämään pelin Tikkurilan urheilutalolle ja kun kuulin, että kiinnostusta on paljon lippuja kohtaan, tuli itsellekin junnumainen into, että vieläkö tässä pääsee yhden ison pelin pelaamaan. Kokenuttakin pelaajaa sytytti. Sinne oli järjestetty kaikki mitä iso tapahtuma vaatii.

– Odotin sitä, että tulee paljon yleisöä, mutta tietysti tämä päivä vähän romutti sitä. Yleisölle olisi ollut kiva päästä pelaamaan, mutta lähdetään nyt kuitenkin mittaamaan kentällä.

HIFK on Suomen Cupin yksittäisissä otteluissa aiemmin kohdannut kakkosdivarissa pelaavan FCB Raseborgin, Suomisarjassa pelaavat Loviisan Torin ja VSS:n ja Divarissa pelaavan Hawksin ja voittanut luonnollisesti kaikki. Vappula harmittelee, että Hawks ei saanut parasta mahdollista kokoonpanoa heitä vastaan.

– Olemme saaneet pelata hyviä pelejä. Olemme tottuneet kakkosdivarin matalampaan tempoon ja esimerkiksi VSS-pelissä tajusimme ensimmäisessä erässä, että täällähän pitää oikeasti pelata. Siinä mielessä on ollut kiva Cup-taival, koska olemme saaneet kolme ihan järkevää peliä, joissa olemme päässeet jo mittaamaan itseämme. Kakkosdivarissa joukkueet luovuttavat kaikki aloitteet meille ja karvaavat tosi matalalta.

Millä asein suuri ja mahtava Classic sitten kaatuu? Vappula kokee, että yleisöstä olisi ollut HIFK:lle iso apu. Paikalle oli Vappulan mukaan tulossa AC Hakin eniten kannattajaryhmäkin. AC Haki kuuluu nykyään HIFK:n alaisuuteen.

– Olen tässä sanonut, että jos yleisö olisi päässyt paikalle, olisimme saaneet enemmän Daavid vastaan Goljat -asetelma. Nyt pitää viikonlopun aikana luovia ja saada itsestämme kaivettua se henki, vaikkei yleisölle pelatakaan. Pelataan itsellemme ja iloitaan siitä, että harvoin pääsemme pelaamaan noin kovaa joukkuetta vastaan.

– Itsellänikin varmasti ihan viimeisiä kertoja maailman huippua vastaan, kyllä se kipinä sieltä löytyy.

Eerik Lukkari
Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46