Harva pääsarjatason pelaaja siirtyy tuomariksi – Janne Virta on eräs poikkeus

Janne Virta siirtyi sujuvasti pelaajaroolista tuomariksi. Omasta peliurasta on paljon hyötyä. Virta kannustaakin jatkamaan salibandyuraa tuomarina. Kuva: Hannu Tuominen

– Ihan heti ei tule muita mieleen… Pekkalan Teemu ainakin. Niin ja, TPS Salibandyn liigajoukkueeseen yltänyt Max Millner, mutta hän tuomaroi nykyisin myös jalkapallon puolella.

Näin vastaa Janne Virta, kun häneltä tiedustellaan, ketkä Turun alueen pääsarjatasojen, liigan ja divarin, pelaajista olisi jatkanut myöhemmin salibandyuraansa tuomaritehtävissä. Todennäköisesti tuomarilegenda Tapio ”Tappi” Mäkelä on laji-ihmisille itsestäänselvyys, vaikka ikiliikkujan liigapeleistä onkin vierähtänyt jo tovi.

Vaikka mahdollisesti on muitakin paikallisia, on lista hämmästyttävän lyhyt. Valtakunnan tasolta löytyy jo useampi, mutta ei heitä sielläkään ole ruuhkaksi asti. Ei edes lajin eräs uranuurtajista Jari Kinnunen onnistu listamaan monta entistä pääsarjatasojen pelaajaa, joka olisi myöhemmin edennyt liigaan asti tuomariksi.

– Tuomas Arponen, Kimmo Koppinen, Ari Lähteenmäki, muistaa Kinnunen tovin mietittyään.

Janne Virta itse kuuluu nykyisin tähän harvinaisten tuomareiden joukkoon. Divaritasolla pitkään pelannut Virta aloitti tuomaroinnin vasta nelisen vuotta sitten.

– Vähän turhan myöhään aloitin, sillä oma peliurani, joka jatkuu yhä alasarjoissa, hidasti päätöstäni ryhtyä tuomariksi.

Virta kuuluu salibandyn vanhan liiton miehiin eli alkuaikojen lajihörhöihin.

– Salibandyn harrastamiseni lähti liikkeelle niin kuin monen muunkin minun ikäiselläni, Janne Ahon pyörittämästä Aurajokirannan Sipihallista. Vuonna 1994 otin salibandymailan käteeni, tosi futiskin oli silloin myös kova juttu. Kerran viikossa, lauantaisin, menin Sipihalliin 10 markan seteli taskussani. Itselläni ei ollut jääkiekkoataustaa, kuten monella muulla alkuaikojen turkulaisella salibandypelaajalla.

Virran mitalikokoelmiin kuuluu eräs harvinaisuus, Turun ensimmäinen salibandyssa saavutettu SM-mitali.

– Pelasin Turun NMKY:n joukkueessa ja edesmenneen Ilkka Karhemon valmentama C-juniorijoukkue voitti SM-pronssia 1990-luvun puolessavälissä.

Kun kesällä 1995 kolme seuraa yhdistyivät TPS Salibandyksi, myös Namikan juniorit siirtyivät uuteen seuraan. TPS:ssä Virran tie kulki junioreista aina seuran edustusjoukkueeseen asti. Hän oli mukana siinä joukkueessa, joka aikoinaan pelasi historian ensimmäisen divariottelun paikalliskilpailija FBC Turkua vastaan.

2000-luvun alkuvuosina Virta siirtyi pääkaupunkiseudulle opiskelujen perässä. Salibandy ei jäänyt, sillä ura jatkui vuoden verran Espoonlahden Salamissa. Janne oli nostamassa joukkuettaan kolmosesta kakkoseen.

– Opiskelin Espoossa ammattikorkeakoulussa palveluntuottamista ja johtamista, mutta ensimmäisen vuoden jälkeen sain siirrettyä opiskelupaikkani Turkuun.

Virran pelit jatkuivat Heikki Luukkosen valmentamassa FBC Turun divarijoukkueessa. Seuraavat vuodet menivät SB Naantalissa ja AFC Campuksessa. Virran peliura jatkuu yhä, nyt nelosdivisioonassa Turun Veto ja Vihellyksessä (TVV).

– Kuten niukat tehotilastot osoittavat, olen aina pelannut puolustajana.

Virran tuomariura ei alkanut sattumalta.

– Jo peliurani aikana suunnittelin tuomaroinnin aloittamista. Oli selviö, että haluan jatkaa lajin parissa. Koin etukäteen, että tulen pärjäämään tuomarina. Omasta pelaajaurastani on hyötyä. Kun neljä vuotta sitten aloitin viheltämään, niin piti miettiä omaa seuravalintaakin ja sarjatasoa, jotta voisin viheltää pelaamiseni ohella.

Tuomarointi on pitkälti luonnekysymys.

– Tuomaroinnissa viehättää lajin ”helppous”. Toisin sanoen se on kaikkea muuta kuin helppoa, mutta haluan laittaa siihen itseni likoon. Toki ensimmäinen vuosi meni enemmän tai vähemmän harjoitellessa.

Virta on tuttu näky naisten otteluissa. Syykin on selvä.

– Koska aloitin myöhään ja kun oma ikäkin on jo 40 vuotta, halusin naisten puolelle. Siellä on nopeampi tie edetä pääsarjaan ja aina kansainvälisiin otteluihin asti. Naisten ottelut eivät poissulje kokonaan miesten otteluita. Tuomaroin miesten kakkosta, poikien B- ja C-junnujen SM-sarjaa, aikuisten kolmosta ja nelosta.

Virran nopea kehitys ja laadukas toiminta kaukalossa on huomattu.

– Ensimmäiset naisten liigapelini ovat tammikuussa. Tavoitteet tuomaroinnissa asetetaan sinne, missä ne ovat saavutettavissa. Haluan yltää liigan vakiokasvoksi. Otan tuomarihommat tosissani. Koen sen ikään kuin mieluisana projektina.

Stora Ensolla myyntipäällikkönä toimivalle Virralle tuomarointi on vastapainoa työlle.

– Nuorille mopobensaraha on hyvä motivaatio tuomaroinnille. Oma elantoni tulee muualta, mutta ilman korvaustakaan ei pidä viheltää.

Vaikka tiedossa olisi tuomaripalkkiokin, liian harva uskaltautuu alalle. Tuomaritehtäviä olisi tarjolla niin paljon kuin vaan ehtii tekemään.

– Olisi tärkeää, että junnutkin pääsevät harrastamaan tätä hienoa lajia. Heilläkin pitää olla kunnon tuomarit. Uusia kasvoja kaivattaisiin, sillä liian moni on vain yhden kauden. Poistumisia tulee, kun katsomosta huutelu tai pelaajilta saatu palaute otetaan liian tosissaan.

Salibandykin kaipaa kokeneita pelaajia siirtymään peliuran jälkeen tuomaroinnin puolelle – Janne Virran tavoin.

– Kannustan ryhtymään tuomariksi, jos on vähänkin harkinnut. Omasta peliurasta on paljon etua. Kynnys lähteä mukaan on matala. Ensin kurssille ja sitten ostamaan harmaa paita kaupasta. Tuomareiden käyttämät omat kuulokkeetkin ovat nykyään edullisia.

Tapio Mäkelä (vas.), entinen liigapeluri, on puhaltanut otteluita jo ”muutamia”. Janne Virta aloitti tuomaroinnin vasta neljä vuotta sitten, mutta ensimmäinen naisten liigapelin tuomarointi on lähellä. Kuva: Hannu Tuominen

Julkaisemme Hannu Tuomisen toimittamia salibandyartikkeleita yhteistyössä. Tämän ja muut Tuomisen urheiluartikkelit löydät Jälkipeli-sivustolta.