Ulkomaat

Sveitsissä kausi jatkuu viikonloppuna – ”Eihän tämä tasapuolinen lähtö ole”

08.01.
2021
Ulkomaat

Kestomenestyjä Wilerin pelit jatkuvat lauantaina. Kuva: Martin Flousek/IFF

Sveitsissä miesten ja naisten liigat, NLA:t polkaistaan käyntiin viikonloppuna. Pääkallo jututti kolmea käkikellomaassa vaikuttavaa suomalaista.

Kausi keskeytettiin lokakuussa. Miesten NLA-joukkueiden edelliset sarjapelit pelattiin lokakuun alussa. Ottelutauko on siis vierähtänyt kolmen kuukauden mittaiseksi.

– Ihan törkeän hyvät fiilikset. Sen takia täällä ollaan että pelataan, Köniziä edustava Jyrki Holopainen kuvailee tuntojaan kauden jatkumisesta Pääkallolle.

– Fiilis on ihan huikea, kun pääsee taas iskemään, Wilerissä pelaava maajoukkuepuolustaja Krister Savonen tuumii.

Myös Churia valmentava Iivo Pantzar on mielissään pelien jatkumisesta. Tauko on tuonut omat haasteensa, vaikka Chur on pystynyt harjoittelemaan käytännössä normaalisti.

– On siinä joutunut keksimään jos jonkinlaista motivaattoria pelaajille, kun normaalisti on kuitenkin treenattu. Jotain panosta treeneihin ja treenien peleihin. Se on toiminut hyvin, mutta nyt on helpompaa, kun voi motivoida oikeilla peleillä, Pantzar taustoittaa.

Miesten NLA:ssa runkosarjaa pelataan yksi täysi kierros, 11 ottelua per joukkue. Sen jälkeen sarja jaetaan kahtia ja kummassakin kastissa pelataan yhdet kierrokset. Ennen pudotuspelejä pelataan kaikkiaan 16 ottelua. Ennen kauden keskeyttämistä joukkueet ehtivät pelata 4-5 ottelua.

Epätasaiset lähtökohdat

Sveitsissä koronarajoitukset ovat pitkälti kantonikohtaisia. Tämä taas on tarkoittanut sitä, että NLA-joukkueiden harjoittelumahdollisuudet ovat heitelleet reilusti. Osa on saanut harjoitella normaalisti, joillakin halli on saattanut olla kokonaan suljettuna.

– Jos ollaan ihan rehellisiä, niin tauosta on varmaan ollut meille iso hyöty. Sanoin jo tauon alussa pelaajille, että jos päästään normaalisti harjoittelemaan, niin meidän kaltainen joukkue jopa hyötyy tästä. Ollaan haastajajoukkue ja meillä on tosi nuori runko, mutta sitten taas paljon kehityspotentiaalia. Pari kuukautta taukoa keskellä kautta on meille ikään kuin lisäaikaa, Pantzar toteaa.

Pantzarin luotsaamassa Churissa on ollut kaksi koronatapausta. Pienin kenttäpelaajien vahvuus harjoituskentällä on ollut 19 pelaajaa, suurin 23.

– Sen suhteen ei parane valittaa. Pitäisi melkein koputtaa puuta.

Pantzar kuvailee lähtökohtia epäreiluiksi. Suomalaisluotsi arvelee, että yllätyksiä saatetaan nähdä ainakin alussa.

– Olen esimerkiksi Jyrin (Korsman, valmentaa Köniziä) kanssa muutaman sanasen vaihtanut. Könizissä tilanne ei ole ollut edes kaikkein huonoin, joskaan ei se tilanne ole heilläkään hyvä ollut. Mutta eihän tämä tasapuolinen lähtö ole. Osa joukkueista on saanut vetää kaksi kuukautta ilman taukoa ja toisessa ääripäässä on joukkueita, joilla on ollut hallit kuukauden kokonaan kiinni.

– Kuitenkin kun miettii kuinka paljon oli harjoituksia taustalla ennen kuin tauko alkoi, niin alkuun voi tulla yllätyksiä, mutta eiköhän ne voimasuhteet aika nopeasti sieltä löydy.

Lainaralli ulkomaille heittää myös mielenkiintoisen lisämausteen viikonloppuna jatkuvaan sarjaan.

Churin ulkomaalaisvahvistuksista ruotsalainen Pontus Karlsson Martell ja tšekkipelaaja Daniel Sesulka kävivät kotimaissaan lainapesteillä. Suomalaiset Kim Hyrkkönen ja Miro Lehtinen pysyttelivät Sveitsissä.

– Pontus on pelannut koko uransa Höllvikensissä ja ollut mukana nostamassa joukkuetta 3-divarista Superliigaan. Pontus kuitenkin palaa sinne, kun menee takaisin Ruotsiin, se on ihan selvä. Siellä oli tärkeät pelit, kun joukkue on putoamiskamppailussa, joten halutiin antaa sauma pelata siellä.

– Sesulka (nykyään 25) taas lähti joskus 16-17-vuotiaana Sveitsiin, eikä ole sen jälkeen kasvattajaseurassaan pelannut. Nyt tuli mahdollisuus pelata kaksi peliä, niin totta kai se annettiin.

Mestarisuosikki hyvissä asemissa

Krister Savonen taas pysytteli koko tauon Sveitsissä. Kestomenestyjä Wiler ei päästänyt pelaajiaan lainoille.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Savosen marras-joulukuu olisi ollut kiireinen, sillä seurapelien lisäksi ohjelmassa olisi ollut Helsingin MM-turnaus. Huippupuolustaja on kuitenkin ollut kolme kuukautta pelaamatta.

– Viime kuukaudet ovat menneet aika hitaasti. Oltiin kaksi vai kolme viikkoa treenaamatta. Sitten oltiin 10 päivää karanteenissa, kun lähelle osui yksi positiivinen testitulos. Pieni loukkikin oli jossain kohtaa. Aika haikeaa on ollut.

Lyhyen harjoitustauon jälkeen Wiler on harjoitellut Savosen mukaan melko normaalisti.

– Pelattiin aina viikonloppuisin yksi täysmittainen peli keskenään. Kentälliset vastakkain, niin saatiin jonkinlaista oikeaa pelitatsia.

Toisin sanoen Wilerin tilanne on ollut hyvä. Savonen ei kuitenkaan osaa arvioida, ovatko voimasuhteet heilahdelleet tauon jäljiltä.

– Meillä on ainakin ollut hyvä meininki, mutta tosi vaikea sanoa, mikä on iskukyky verrattuna muihin. En ole muihin sählyjoukkueisiin keskittynyt. Vaan koittanut saada oman kropan toimimaan, että pystyn pelaamaan. Kyllä se sitten nopeasti paljastuu, kuka on treenannut ja mitä on treenannut.

– Voisin veikata, että ekana viikonloppuna ei varmaan ole hirveästi järkeä näissä peleissä. Saadaan karstat irti, juostaan vaan niin paljon kuin jaloista lähtee irti ja katsotaan mitä tapahtuu.

Holopainen on viihtynyt Sveitsissä

Jyrki Holopainen ehti pelata viisi F-liigan ottelua SPV-lainapestinsä aikana. Kuva: Juha Käenmäki

Jyrki Holopaista huhuiltiin monena vuotena ulkomaille. Täksi kaudeksi hän vaihtoi maisemaa. SPV:ssä ehti vierähtää 13 kautta. Salibandyliigaan puolustajaeliittiin vuosikausia kuulunut Ruukin Innon kasvatti kertoo viihtyneensä Könizissä.

– Aluksi vähän jännitti lähteä, mutta olen nauttinut olostani täällä. Joukkuekaverit ovat tosi mukavia, jeesineet hienosti ja ottaneet sisälle tiimiin.

Jyri Korsmanin valmentava ja Holopaisen edustama Köniz ei ole ollut harjoittelun suhteen yhtä hyvässä asemassa kuin Savosen Wiler tai Pantzarin luotsaama Chur.

Muutamat Könizin avainpelaajat – Holopainen mukaan lukien – kävivät lainapesteillä Sveitsin ulkopuolella. Könizin harjoittelu oli tauon aikana hankalaa, vaikka seura tekikin mittavia toimia, jotta se oli mahdollista. Kentälliset pyrittiin pitämään erillään ja harjoitukset myös kuvattiin varotoimenpiteenä.

Tauon alettua, Holopainen palasi Suomeen, mutta kertoo käyneensä Sveitsissä ennen joulua. Köniz on kuitenkin päässyt vasta joulun jälkeen harjoittelemaan normaalisti.

– Aloitettiin heti vuodenvaihteen jälkeen leiriviikonlopulla. Nyt ollaan treenattu normaalisti ja pystytty pitämään myös joukkuepalavereita.

Köniz jatkaa kauttaan kohtaamalla perjantai-iltana Zugin.

– Intoa ja virtaa on. En tiedä onko järkeä niin paljon, mutta Jyri kyllä yrittää sitä tuoda tuohon. Vieläkin on aika repaleista. Ukkoja on telakalla ja osalla on pikkuloukkeja.

Neljäntenä majaileva Köniz lukeutuu sarjan ennakkosuosikkeihin. Joukkue voitti kauden alla pelatun Super Cupin. Se lisäsi menestysnälkää entisestään.

– Joukkuekemia on tosi hyvä. Siltäkin puolelta tuntuu, että ollaan tosi valmiita ja nälkäisiä. Koko joukkueesta huokuu, että halutaan menestyä. Ensimmäinen toive tietysti on, että saataisiin pelattua pelejä mahdollisimman pitkälle ja loppuun asti.

Holopainen kertoo siirtyneensä juuri Könizin, koska haluaa tavoitella mestaruutta. Pelkkä kokemusten hankkiminen ei riitä.

– Ei se varmaan niin kiva täällä olisi ollakaan, jos olisi häntäpään porukassa.

Repaleisesta syksystä huolimatta Holopainen kertoo saaneensa peliinsä uutta virtaa, vaikka lisääkin vielä hiukan etsivänsä vielä omaa peliään uudessa ympäristössä. Hän oli aikanaan Seinäjoelle siirtyessään 19-vuotias. Joulukuun lopussa ikää tuli mittariin 33 vuotta.

– Totta kai se antaa uutta virtaa, kun vaihtaa maisemaa. Kaikki on kuitenkin uutta. Maa on uusi, joukkue on uusi ja valmennustyyli on uusi. Kyllä se hyvää lisäpotkua toi.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira