Paljonko maksaisi lääkäri jokaiseen F-liigan otteluun? ”Ajankohta ja kesto vaikuttavat ratkaisevasti”

Loukkaantumistilanteissa paikalla on ensimmäisenä usein joukkueen huoltaja. Pitäisikö F-liigassa olla paikalla aina myös terveydenhuollon ammattilainen? Kuva: Juha Käenmäki

Loukkaantumistilanteissa paikalla on ensimmäisenä usein joukkueen huoltaja. Kuva: Juha Käenmäki

Pitäisikö F-liigan otteluissa järjestävää seuraa velvoittaa siihen, että tapahtumassa on paikalla lääkäri tai muu sairaanhoidon ammattilainen?

Asia nousi esiin miesten F-liigan avauskierroksella Porissa, kun EräViikinkien maalivahti Nemo Sipilä loukkaantui ja vietiin ambulanssilla sairaalaan, josta hän onneksi pääsi palaamaan Helsinkiin jo heti ottelun jälkeen joukkueen bussissa.

Toinen ikävä tapaus sattui jo seuraavalla kierroksella, kun Classic-puolustaja Krister Savonen löi päänsä Tapiolan Urheiluhallin betoniseinään. Ottelussa oli paikalla lääkäri ja myös sairaanhoitaja.

Porissa kentälle auttamaan tuli kuulutuksen jälkeen ottelussa katsojana ollut lääkäri. Teema nostettiin esiin myös Pääkallon pääkirjoituksessa.

Pääsarjojen sarjamääräysten mukaan otteluissa täytyy olla paikalla ensiapukoulutuksen saanut henkilö sekä ensiapuun tarvittavat välineet. Lisäksi halleilla tulee olla sydäniskuri eli defibrillaattori sekä henkilö, joka osaa käyttää sitä. Ensiapukoulutuksen saanut henkilö voi olla esimerkiksi järjestyksenvalvoja.

Jos kotijoukkuetta velvoitettaisiin järjestämään paikalle lääkäri, mitä sellainen maksaisi?

Helsingin Pohjola Sairaalan yksikönpäällikkö Nina Vesaniemi vastasi sähköpostitse Pääkallolle, että osassa palloilusarjoista on velvoite lääkärin läsnäololle ja osassa on velvoite ammattitaitoisesta terveydenhuoltoalan koulutuksen saaneesta ensiapupäivystäjästä. Jälkimmäisessä tapauksessa esimerkiksi sairaanhoitaja voi olla ottelussa paikalla ja tehdä arvion mahdollisesta jatkohoitoon lähettämisestä.

– Mikäli läsnäolo vaaditaan, on sen kokemuksemme mukaan huomattavasti halvempaa, helpommin järjestettävissä ja järkevämpää olla sairaanhoitajatasoinen, Vesaniemi sanoo.

”Molemmat tavat ovat käytössä”

Vesaniemi jatkaa, että mikäli urheiluseura niin haluaa, ottelulääkärin järjestäminen voidaan sopia osaksi yhteistyösopimusta tai seura voi huolehtia lääkärin järjestämisen itse.

– Molemmat tavat ovat käytössä. Tavalla ei sinällään ole paljon merkitystä, sillä lääkärin paikan päälle saaminen on seuralle aina kallista.

Mitä lääkärin saaminen otteluun sitten maksaa? Yhtenäistä suositushintaa ottelulääkärin työpanokselle Vesaniemen mukaan ei ole. Hän kertoo, että käytännössä hinta sovitaan joko ennen kauden alkua kausikohtaisesti tai ottelu- ja tapauskohtaisesti, mikäli tarpeet tulevat esiin pelikauden aikana.

– Yleisin palkkio alalla vaihtelee näkemyksieni mukaan noin 200-600 euroa/ottelu. Kyse on käytetystä työajasta, joten ajankohta ja kesto vaikuttavat ratkaisevasti hintaan, Nina Vesaniemi valaisee.

Tällä taksalla laskien jokaisessa kotiottelussa päivystävä lääkäri maksaisi miesten F-liigan seuralle runkosarjan osalta karkeasti 2600-7800 euroa. Summa on tietysti vain suuntaa-antava, ja jokaisen seuran tilanne vaihtelisi esimerkiksi lääkärikeskusten kanssa tehtävien yhteistyökumppanuuksien mukaan.

Mehiläisen yhteistyösopimuksista vastaava kehityspäällikkö Marika Mildh kertoo, että sopimukset räätälöidään seuran ja lajiliittojen toiveiden ja tarpeiden mukaan.

– Sopimuksiin ei sisälly systemaattista kentänlaitapäivystystä, mutta osana sopimusta kentänlaitapäivystys onnistuu ja hinnoittelu voidaan paketoida. Tämän tyyppiset kentänlaitapäivystyspyynnöt ovat satunnaisia, ja kun lääkäriä tarvitaan, palvelu hinnoitellaan usein erikseen. Tällöin ammatinharjoittajat päättävät hinnoista itsenäisesti, Mildh viestittää sähköpostitse.

– Tämän tyyppistä toimintaa tehdään usein ns. rakkaudesta lajiin (pro bono) tai työtä voi hinnoitella esimerkiksi tuntihinnalla tai kertakorvauksena. Koska tapaukset ovat yksittäisiä eikä mitään systemaattista kaava ole, on vaikea antaa suoraa hintaa tällaiselle palvelulle, Mildh jatkaa.

Pihlajalinnasta vastattiin myös Pääkallon kyselyihin seuraavasti.

– Lääkärinpalkkiot vaihtelevat ja ne neuvotellaan seurojen kanssa yksilöllisesti. On tärkeää muistaa, että lääkärin ohella lajin ja lajiin liittyvien tyyppivammojen hyvin tunteva fysioterapeutti tai hoitoalan ammattilainen voi olla yhtä hyvä vaihtoehto ottelutapahtumiin.

Terveystalosta todettiin Pääkallolle lyhyesti, että lääkärikustannuksista sovitaan aina tapauskohtaisesti.

Päivitys 25.9. klo 11.46: Lisätty Pihlajalinnan kommentti.

(Huom. Artikkeli ja haastattelut on tehty ennen perjantaista Krister Savosen loukkaantumista.)