Suomi eliminoi Tshekin aseet MM-välierässä, tänään finaalissa vastaan Ruotsi – ”Oli hieno esitys läpi pelin”

Suvi Hämäläinen oli vaikea pideltävä MM-välierässä, mutta ei lähtenyt ennakkoon lupailemaan maalimäärää finaalipeliin. Kuva: Adam Troy/IFF

Suvi Hämäläinen oli vaikea pideltävä MM-välierässä, mutta ei lähtenyt ennakkoon lupailemaan maalimäärää finaalipeliin. Kuva: Adam Troy/IFF

Suomi selvitti lauantaina tiensä sunnuntaiseen naisten U19-ikäluokan MM-finaaliin Uppsalassa. Tshekki kaatui maalein 5-2 vahvan kolmannen erän turvin.

Kaksi ensimmäistä erää pelistä olivat hyvinkin tasaisia. Kakkoserässä Tshekki hallitsi pallollista peliä, mutta ei saanut kuin yhden maalin aikaiseksi. Päätöserässä Suomi reväytti eron selkeämmäksi joukkueiden välillä.

Päävalmentaja Jani Lipsasen mukaan ottelu kulki pitkälti joukkueen pelisuunnitelman mukaisesti.

– Oltiin läpi ottelun suhteellisen hyvin kiinni pelisuunnitelmassa, että meidän pitää pystyä pelaamaan niin, ettei tshekeille anneta vastahyökkäyksiä. Onnistuttiin siinä niin hyvin kuin meidän pelirohkeudella ja pallollisilla pelitavan valinnoilla on mahdollista. Siihen päälle voidaan lisätä riittävä kliinisyys maalipaikoissa. Oli hieno esitys läpi pelin, kolmannessa erässä sattui repeämään vähän eroa, Lipsanen arvioi Uppsalasta käsin.

Alkusarjassa Suomella oli erikoinen tilanne, sillä joukkue pelasi normaalista kisarupeamasta poiketen neljä alkusarjan peliä. Saksa, Venäjä ja Puola olivat pelkkiä suupaloja, mutta Sveitsille Suomi hävisi 3-4.

– Alkusarja vähän haettiin oikeanlaista pelitunnetta ja Sveitsi-tappio toimi hyvänä herätyksenä joukkueelle, ettei kannata antaa yhdenkään vaihdon lipua ohi, Lipsanen kuittasi.

Pelejä oli enemmän ja sen vuoksi ottelut pelattiin poikkeuksellisesti 3 x 15 minuutin peliajalla. Välierä pelattiin normaalilla peliajalla.

– No rehellisesti sanoen ei olla peliaikaa mietitty yhtään, Lipsanen vakuutti koskien alkusarjan peliaikaa.

Haastatteluhetkellä Suomen finaalivastus ei ollut vielä tiedossa, mutta Ruotsi-Sveitsi-välierästä ensin mainittu selvitti tiensä finaaliin 9-5 -voitolla.

– Katsellaan sitä finaalia tuossa kun selviää tuleva vastustaja, mutta eiköhän edelleen vastahyökkäysten eliminointi ja oma järkevä pallollinen pelaaminen tule olemaan keskiössä.

MM-välierän alla tuli tieto, että Jasmiina Järvisen kisataival on ohi ja tilalle kutsuttiin varalla ollut Anni Räisänen. Sofia Mittentag pelasi kaksi ensimmäistä peliä, mutta ei ole ollut sittemmin kokoonpanossa. Lipsanen kertoi, että Mittentag on ollut kipeänä ja saattaa pelata sunnuntain finaalissa.

Hämäläinen on ollut kovassa maalivireessä

Suomen joukkueesta löytyy muutama pelaaja, jotka ovat esiintyneet jo naisten MM-kisoissa ja yksi heistä on hyökkääjä Suvi Hämäläinen. Hämäläinen edusti Suomea Sveitsin kisoissa joulukuussa 2019. Silloin 16-vuotias oli joukkueen kuopus.

Korona väritti tietysti U19-kisoihin valmistautumista, sillä kisat piti pelata jo keväällä 2020, mutta muuten suuria eroja ei ollut.

– Valmistautuminen ei eronnut mielestäni hirveän paljoa. Lämpöleiriä ulkomailla ei toki ollut ja valmistava leiri oli lyhyempi. Täällä pitää olla joka päivä valmis pelaamaan, ei ole välipäiviä, Hämäläinen avasi nuorten ja aikuisten kisojen eroista.

Pelaajalla oli alkusarjan lyhyemmästä peliajasta hieman enemmän sanottavaa kuin valmentajalla.

– Oli hieman vaikeampi päästä peliin kiinni, ensimmäistä erää ei voi pelata ohi, Hämäläinen kiteytti.

Hämäläinen on ollut kovassa vireessä kisoissa ja on mättänyt viiteen peliin tehot 10+1. Välierässä Tshekkiä vastaan syntyi hattutemppu. Finaaliipeliin laituri ei lähtenyt lupaamaan maalimääriä, mutta sunnuntai näyttää millä otteilla maalitykki jatkaa hyvin sujunutta nuorten MM-turnaustaan.

MM-finaali Suomi-Ruotsi pelataan sunnuntaina klo 16.30. Ottelun näkee IFF:n Youtube-kanavalta.