Maajoukkueet

Huikea trilleri naisten MM-finaalissa, Ruotsin voittomaalin järjestelleet Viström ja Wibron haastattelussa – ”Uskomaton kotiyleisö antoi meille voimia”

05.12.
2021
Maajoukkueet

Ruotsi juhli jälleen kerran naisten MM-kultaa. Kuva Per Wiklund/IFF

Uppsalassa käydyt hienot naisten salibandyn MM-kilpailut huipentuivat finaaliin, kahden hienon joukkueen kohdatessa kaukalossa. Finaali päättyi sinivalkoisten kitkerään jatkoaikatappioon. Uskomattoman kotiyleisön pauhun voimalla pelannut Ruotsi voitti finaalin jatkoajalla maalein 4-3.

Hopeamitalisit tulivat kentältä nopeasti ja selvittivät media-alueen jo hyvissä ajoin ennen kultamitalistien saapumista. Ainoastaan Kaupin siskot olivat enää haastatteluissa kun Ruotsin voitokas maajoukkue saapui media-alueelle täynnä iloa.

Ruotsin nuori nouseva tähti Maja Viström oli useammankin median haastateltavana, mutta jaksoi siitä huolimatta jäädä haastateltavaksi. Samaan aikaan haastatteluun saapui myös yksi Ruotsin kokeneimmista maajoukkuetähdistä, Emelie Wibron. Thorengruppenin tähdet olivat silminnähden onnellisia ja voittomaalin järjestellyt kaksikko kertasi mielellään ottelun kulkua.

Ruotsin kisat olivat menestys, niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Lähditte turnaukseen suurimpana ennakkosuosikkina, ette varmasti olisi vähempään tyytyneetkään kuin voittoon?

– Kyllä, ei vähempään voida tyytyä koskaan. Olemme uskomattoman ylpeitä tästä joukkueesta ja tämä on aivan huikeaa voittaa kultaa täällä kotiyleisön edessä, Wibron kertoi.

– Tuntuu aivan uskomattomalta, en voi uskoa tätä, Viström jatkoi selvästi häkeltyneenä.

Tiedossa oli erilainen kamppailu kuin alkusarjassa. Suomi ei myynyt nahkaansa yhtä helpolla kuin ensimmäisessä kohtaamisessa näissä kisoissa. Saitte otteluun hyvän alun, ja kahden kymmenen minuutin jälkeen johditte peliä 1-3. Oliko vahva ensimmäinen erä osa pelisuunnitelmaa?

– Onnistuttiin siinä mitä haluttiin, saatiin ote pelistä ja hiljalleen erä kääntyi meille. Toisessa erässä iski Veera Kauppi, hän on maailman paras, eikä häntä voi pysäyttää aina. Kaikkea ei voi puolustaa, mutta pitää uskaltaa pelata, sanoi Viström.

– Kyllä, yksi isoista tavoitteista oli pysäyttää Kauppi-Kippilä ketju. Siinä ei ihan onnistuttu. Ensimmäinen erä oli ja tietysti koko peli haluttiin pelata vahvasti. Kuitenkin lopussa voitettiin eikä muulla ole väliä, kertoi Wibron.

Suomi puolusti hyvin omaa maalia ja lopulta kampesi pelin tasoihin, teidän hyökkäyspelinne pyöri, mutta vaaran paikkoja ei juuri saatu muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta?

– Koko ajan uskottiin omaan peliin ja joukkueeseen. Puhuttiin siitä, että mennään kentälle ja tehdään seuraava maali. Uskotaan omaan tekemiseen eikä pelätä, Viström kertoi.

– Usko oli vahva koko ajan, penkillä puhuttiin vain, että mennään ja tehdään parhaamme koko ajan, Wibron lisäsi.

Kolmen pelatun erän jälkeen peli oli tasatilanteessa, lukemissa 3-3

Erätauolla, ennen jatkoajan alkua, millaista keskustelua kävitte joukkueen kanssa?

– En minä edes muista, minulla on varmaan muistinmenetys. Puhuttiin vaan siitä, että uskotaan itseemme ja että ollaan täällä koska ansaitaan se! Viström nauroi.

– En minäkään muista mitään, kunhan vaan tehtiin parhaamme koko ajan, Wibron jatkoi isosti hymyillen.

Uppsalan hienolla IFU Arenalla käytiin hienot kisat ja koko matkan vahvasti mukana oli upeat kannattajat. Teidän kannattajat todella löysivät tiensä peliin ja meteli oli hetkittäin uskomaton.

– Aivan käsittämätön! Koko kisojen ajan aivan uskomaton kannustus. Se tuntui niin hyvältä! En voi edes sanoin kuvailla mtä se meille merkitsi. Etenkin edellisten kisojen jälkeen tämä voitto tuntuu niin hyvältä, Viström kertoi.

– En voi uskoa millainen yleisö täällä oli! Niin hurja meteli koko ajan. Se antoi lisää voimaa peliin. On uskomaton tunnelma pelata Ruotsissa tällaisen yleisön edessä ja vielä ratkoa peli jatkoajalla. Tuntui niin hyvältä pelata heidän edessään, sanaili puolestaan Wibron.

Onnitteluiden kera, haastatteluiden kujanjuoksusta selvinneinä, ruotsalaiset maailmanmestarit siirtyivät koppiin juhlimaan.

Tämä oli Suomen ja Ruotsin kahdeksas kohtaaminen MM-finaalissa ja otteluista kaikki yhtä lukuun ottamatta on kääntynyt Ruotsin voittoon. Viimeiset kahdeksan kultaa ovat matkanneet länsinaapuriin. Edelliset neljä ovat kuitenkin olleet tiukkoja, jokainen voitto on tullut joko jatkoajalla tai voittolaukauksilla. Suomelle hopea oli jo kahdeksas.

Seuraavat naisten MM-kilpailut pelataan Singaporessa vuonna 2023.

Joni Salo-oja
1/2 @LoistoCast-podcastista.

Asemapaikka: Turku

Twitter: @Jtsoja