Liigat

Huippukautta pelaavan Miska Mäkisen tavoite on edustaa Suomea marraskuun MM-kisoissa – erityisesti yksi asia on yllättänyt päävalmentaja Härmän

25.02.
2022
Liigat

Miska Mäkisen luulisi saavan pian puhelua Petteri Nykyltä. Kuva: Juha Käenmäki

Nokian KrP:n paitaan täksi kaudeksi siirtynyt Miska Mäkinen on ollut F-liigakauden parhaita pelaajia. Päävalmentaja Jarmo Härmän silmään 25-puolustaja on jopa ylittänyt odotukset.

– On kyllä kulkenut ja kiva on ollut pelata. Muutos ja ympäristön vaihtuminen teki hyvää, Mäkinen sanoo Pääkallolle.

LASBissa läpimurtonsa tehnyt Mäkinen tiedettiin laatupeluriksi. Kepeä askellus, pehmeät kädet ja pallollinen juonikkuus joka puolella kenttää tekevät Mäkisestä viihdyttävän pelaajan. Tämän kauden suoranainen dominointi on silti yllättänyt – myös päävalmentaja Härmän.

12+21=33 pistettä iskenyt Mäkinen johtaa puolustajien pistepörssiä. KrP-pakin teholukema, +45 on liigan paras.

– Hän oli täsmävahvistus juuri siihen tarpeeseen, mitä tarvittiin. Mutta hän on silti ylittänyt odotukset. Miten on sopeutunut, mitä on pystynyt pelillisesti tuottamaan ja mitä on tuonut pukukoppiin, Härmä kuvailee.

Arkitekeminen

Mäkinen arvostettiin hiljattain F-liigan parhaaksi puolustajaksi Sählyohjelman gallupissa. Äänensä antoivat liigajoukkueiden kapteenit ja päävalmentajat.

– Tottakai hieno kunnia, jos näin ajatellaan, Mäkinen tuumaa valinnasta.

– Ei sillä kuitenkaan tässä vaiheessa ole niin isoa merkitystä. Mielummin otan valinnan kevään jälkeen, kun mitalit on jaettu. Kiva että saa kredittiä. Nyt taso pitää pystyä pitämään tosipeleissä.

Mäkinen nousi liigan puolustajaeliittiin jo LASBissa. Liigadebyyttinsä Erässä kaudella 2014-15 tehnyt nuorten maailmanmestari iski viime kauden 18 runkosarjapeliin 8+12=20 pistettä.

Meneillään oleva kausi on kuitenkin ollut vielä askel eteenpäin, sarjan tähtikategoriaan. Puolustaja nostaa laadukkaat pelikaverit yhdeksi syyksi huippukauden takana.

– Nyt on niin hyviä pelaajia ympärillä, pääsen pelaamaan maajoukkuetason pelaajien kanssa, että siinä saisi jo peiliin katsoa, jos ei heidän kanssaan onnistuisi.

Myös KrP:n pelitapa on auttanut. LASB pelasi huippuunsa viritettyä altavastaajasalibandya, jossa maalipaikat pysyivät kortilla kentän molemmissa päissä. KrP on tuonut viime vuosina peliinsä kontrollia, mutta hyppää edelleen mielellään myös virtauksen kyytiin.

– Varmasti pelitapa on myös yksi syy. Soljuvampi peli sopii paremmin omiin vahvuuksiin.

Kolmas tekijä on arkitekeminen. Suurmetsän kaupunginosasta Koilis-Helsingistä lähtöisin oleva Mäkinen elää Tampereella salibandyammattilaisen elämää ja harjoittelee kahdesti päivässä.

– Arkitekeminen on laadukkaampaa ja harjoituksia on myös määrällisesti on enemmän. Siihen liittyy vahvasti sekin, kun ympärillä on paljon tavoitteellisempaa jengiä. Pienemmissä seuroissa se on ehkä enemmän harrastus, mutta täällä kaikki tekevät hommia, että menestyttäisiin ja kehityttäisiin mahdollisimman hyviksi.

Arkitekemisestä löytyy kuitenkin kehityskohteita. Päävalmentaja Härmän heittää, pienen naurahduksen saattelemana, että Mäkinen kyllä ilmestyy aamuharjoituksiin, mutta usein hiukan unisena.

– Se voi olla kehityskohde. ”Jamo” sen varmasti parhaiten näkee. Aamutreeneistä varmasti olisi virkeämpänä enemmän otettavissa.

Sveitsin kisakone

Huippukautta pelaava Mäkinen on kiinnostava nimi myös maajoukkueen näkökulmasta. Seuraavat MM-kisat pelataan jo reilun yhdeksän kuukauden päästä Sveitsissä.

Suomen alakertaan on tulossa varmuudella muutoksia. Juha Kivilehto lopettaa mittavan pelaajauransa tähän kevääseen. Toinen konkari Tatu Väänänen kertoi joulukuun kotikisojen olleen maajoukkueuransa viimeiset. Aivotärähdyksestä toipuvan Krister Savosen pelikunnosta ei ole takeita.

Liiganäyttöjen perusteella Mäkinen on vahva kandidaatti, kun maajoukkueen alakertaan aletaan ajamaan sisään uutta verta.

Mäkinen sanoo, että maajoukkuekuvioita on tullut viime aikoina mietittyä. Kaksi maaottelua hänen tililtään löytyy, syksyltä 2017.

– Siitä on tullut realistisempaa. Sveitsin MM-kisat ovat isona tavoitteena.

Mitä pallollisena huipputaitavan puolustajan murtautuminen maajoukkueeseen ja MM-kisaryhmään vaatii? Härmän mukaan avut siihen ovat olemassa.

– Sanon tylsästi, että kokonaisvaltaisesti hän pystyisi ottamaan vielä steppejä. Pelillinen kyky murtautua pienistä väleistä, kuljettaa ja kyky tehdä tulosta puolustajan tontilta riittää, Härmä ruotii.

– Hyökkäävän pakin osalta puolustuspeliin liittyy aina kysymysmerkkejä. Meidän puolustussapluunaa on viety samantyyliseen suuntaan kuin maajoukkueessa ja siinä hän on pärjännyt liigassa hyvin, mutta maajoukkueessa vaade on vielä kovempi.

Härmä mainitsee Mäkisen etsineen ympäristöä, jossa kehittyä urheilijana. Nokialta sellainen on löytynyt ja kehitystä on tapahtunut, mutta työtä pitää jatkaa entistä kovemmin.

– Fyysisellä puolella on myös otettavaa. Nopeutta hänellä on, mutta voimaa tarvitaan kansainvälisen pelin kulmavääntöihin.

Liigakentillä Mäkinen erottuu poikkeuksellisella kyvyllä murtaa vastustajan viisikoita, joko kuljettamalla tai syöttämällä. Pelirohkeutta löytyy vaikka muille jakaa. Juuri pelirohkeus ja pallolliset taidot tekevät Mäkisestä poikkeuksellisen pelaajan liigakentille.

Maajoukkueessa pallovastuun merkitys on kuitenkin vielä huomattavasti liigapelejä suurempi. Härmä valottaa, että siitä on Mäkisen ja muidenkin Näätien kanssa keskusteltu.

– Se on ollut motivaatioruiske, miksi ollaan joukkueenkin pelitapaa viety siihen suuntaan ja kehitetty pallollista peliä vastuullisempaan suuntaan, ettei se olisi pelkkää kouhottamista.

Mäkisen kyky mukautua maajoukkueen pallovastuuseen ei kuitenkaan Härmää huoleta.

– Yksi asia, mikä on erityisesti ylittänyt odotukset on se, kuinka vähän näppäilyvirheitä tulee, kun miettii millä riskitasolla hän pelaa.

– Näkisin että maajoukkueeseenkin tarvitaan tuollaista osaamista. Hänelle pitäisi luoda sinne pallollinen rooli, jossa pääsisi pelaamaan vahvuuksillaan. (Lauri) Stenforsin korvaajaa on turha odottaa. Omaan silmään tilanteen ymmärrys on kuitenkin kehittynyt tosi paljon. Hän ymmärtää milloin on riskin aika ja milloin pelata seiftimpää.

Mäkinen elementissään, kuskaamassa pelivälinettä. Kuva: Juha Käenmäki

Härmä puhui kokonaisvaltaisesta kehittymisestä. Mäkinen itse käyttää termiä monipuolistuminen.

– Pitäisi olla monipuolisempi. Puolustajalle puolustaminen on kuitenkin ykkösjuttu. Puolustuspäässä pitäisi olla steppiä kovempi, kun peli nopeampaa ja virheistä rokotetaan vielä tehokkaammin.

– Kansainvälinen peli ei virtaa samalla tavalla kuin liigassa, vaan se on maltillisempaa ja fiksumpaa. Siihen tarvitaan itseltänikin malttia ja rauhallisuutta, ettei ihan kokoajan tarvisi painaa sata lasissa ylöspäin.

Piste-ennätys?

Ennen mahdollisia maajoukkuekuvioita Mäkisellä ja Näädillä on edessään F-liigan runkosarjan loppurutistus ja pudotuspelikevät.

KrP on hyvissä asemissa sarjataulukon kakkospaikalla. Viime kaudella joukkue jäi runkosarjassa neljänneksi ja sai Classicin vastaansa seiskapeliin venyneessä puolivälieräsarjassa.

Classic voittaa runkosarjan tälläkin kaudella, mikä tarkoittaa, että kärkikolmikkoon olisi hyvä kiilata, mikäli haluaa välttää tamperelaisdynastian ennen finaalivaihetta.

– Siitä ei ole ollut puhetta. Ollaan puhuttu, että kakkosena olisi hienoa olla, jotta saisi välieriin kotiedun. Se on motivoinut enemmän.

Myös henkilökohtaisella tasolla on saavutettavaa. 33 pinnaa kirjannut helsinkiläinen on enää viiden pisteen päässä puolustajien yhden kauden piste-ennätyksestä, kun tarkastellaan 26 runkosarjaottelun kausia. Krp:llä on vielä kolme ottelua pelaamatta, joten ennätys on puolustajan haarukassa.

Mäkinen tuumaa, että se voisi olla loppukauden tavoite.

– Miksei. Olisihan se mageeta omistaa. Varsinkin kun pelimäärät muuttuu, niin ei tiedä milloin se olisi mahdollista jonkun rikkoa. Jäisin ainakin jonkinlaisiin historiankirjoihin.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira