Pääkalloennakko: Punapaitaiset joukkueet ”periferiasta” painavat pienillä marginaaleilla

LNM on ollut kevätkauden kuumavireisimpiä joukkueita Divarissa. Kuva: Ari Arola

LNM on ollut kevätkauden kuumavireisimpiä joukkueita Divarissa. Kuva: Ari Arola

Miesten F-liigakarsinnan puolivälierien mahdollisesti fyysisin ja jännittävin sarja nähdään Limingan Niittomiesten (2.) ja Josban (5.) välillä. Divarin urheilullisimmat joukkueet tulevat antamaan hyvää viihdettä sählykansalle.

Lähtökohdat:

Limingan kausi, tai oikeastaan viime keväästä lähtien vuosi, on ollut juhlaa ja menestystä. Viime kaudella viime hetkillä pudotuspeleihin päässeet ja Kooveen kaataneet Niittarit ovat osoittaneet, ettei kyseessä ollut pelkkä suonenveto, vaan joukkue on onnistunut täydellisesti uudistumaan kahden kauden aikana ja nyt ykköskenttä rakentuu pitkälti nuorten omien kasvattien varaan.

Keski-ikä on laskenut ja joukkue pelaa todella iloista sählyä joka puolella kenttää. Marraskuusta helmikuun loppuun asti kestänyt pisteputki ylsi jo 15 ottelun mittaiseksi ja ainoa kauneusvirhe tuli sarjapaikastaan tiukasti taistellutta ÅIF:ia vastaan.

Pelitavallisesti LNM:n prosessi on käynnistynyt jo neljä kautta sitten nykyisen OLS:n päävalmentaja Harri Naumasen tuodessa uudenlaista pallollisen pelaamisen kulttuuria seuraan. Kehitystä on tapahtunut joka kausi erityisesti hyökkäysalueen hyökkäyspelin osalta ja kasvanut maalinteon uhka näkyy myös tilastoissa: seuraennätys ja sarjan kärkipaikka tehtyjen maalien tilastoissa 184 maalilla. Myös maaliero oli sarjan paras lukemalla +49.

Pallottomassa pelissä puhutaan klassisesti pohjoisen joukkueen urheilullisuudesta ja se mahdollistaa monipuolisen valikoiman karvauspelaamiseen, aktiiviseen oman pään 1 v 1 -pelaamiseen sekä korkean pelitempon ylläpitämiseen. Kaiken lukkona toimii maan parhaimpiin juniorimaalivahteihin lukeutuva Aki Karjalainen, jota voi pitää myös sarjan parhaimpana maalivahtina. Onkohan sometähdellä luvassa nimikirjoitushommia myös Joensuussa pelipäivänä?

Suurimmassa LNM:N pistevastuussa runkosarjassa oli Iiro Savela, jonka 34 maalia ja 20 syöttöpistettä toivat pistepörssin toisen sijan. Viime keväänä kukkaan puhjennut oululainen on ollut esillä erityisesti maalinteollaan, mutta katsojille hyvää seurattavaa on myös pistelingon työnteon määrä pallottomana.

Niittareiden omista pojista Niklas Äijälä (19+15) on laadukas ykkössentteri, joka voi olla ajoittain hieman ongelmissa omassa päässä varsinkin fyysistä Josbaa vastaan, mutta paikkaa puutteita pallollisella osaamisellaan. Rakkimaisesti grindaava 2003-ikäluokan Karri Vaarala on mielenkiintoinen pelaajatyyppi, sillä hurjan työmäärän lisäksi häneltä löytyy myös taitoa ja kykyä tehdä viisaita pelitilannevalintoja.

Josban kausi on ollut vahva, mutta loppupuolella runkosarjaa haasteita tuotti koronan aiheuttamat poissaolot ja sen myötä repaleiset kokoonpanot. Tähän sarjaan pitäisi päästä lähtemään taas ehjänä ja viikon tauko otteluista sopi joensuulaisille todella hyvin. Kauden aikana voittoputki oli pisimmillään syksyllä kuuden ottelun mittainen ja tappioitakin tuli pahimmillaan kolme perätysten.

Josban kauden otteluista peräti kahdeksan venyi jatkoajalle tai rangaistuslaukauksille asti. Näistä vain kahdessa oli onnellinen loppu ja kuudessa hieman surullismielisempi. Vastustaja LNM:llä vastaava lukema oli seitsemän lisäminuuteille venynyttä ottelua, joista kuudesta voittajana pois hallilta. Keskinäisistä otteluista molemmissa tasattiin pisteitä ja lisäpisteen poimi LNM.

Maalinteko ei ole ollut Josballe tälläkään kaudella kovin tuttua puuhaa ja 133 tehtyä maalia on runkosarjan alempaa keskikastia. Päästetyissä maaleissa tilanne paikkaantuu, sillä legendaarinen seura on kokenut tällä kaudella toiseksi vähiten takaiskuja. Vahvaan 1 v 1 -pelaamiseen luottava Josba on inhottava vastustaja ja onnistuu tylsyttämään pallolliseen peliin luottavien joukkueiden pelifiilistä olemalla sopivan matalalla, ettei väyliä meinaa löytyä, mutta heti keskialueen toisella puolella olemaan tiukasti iholla viemässä tilat pois.

Josbalta ei välttämättä löydy ihan yhtä paljon variaatioita erilaisiin pallottoman pelin tyyleihin kuin Niittareilta, joten pitkässä sarjassa se voi tuottaa haasteita. Maalilla Veikka Forsström torjui vakuuttavasti yli 80 prosentin varmuudella ja oli runkosarjassa tilastojen kärkipäätä nauttien myös yhdestä nollapelistä.

Pallollisen pelin osalta prosessi ei ole yhtä pitkällä kuin LNM:llä, mutta laadukkaat yksilöt pystyvät tuottamaan myös hitaista hyökkäyksistä. Pörssikärkenä on hieman yllättäen puolustaja, Olli Arkkila, joka siirtyi Westend Indiansista itään ja otti sankarinviittaa ylleen erityisesti runkosarjan jälkimmäisellä puoliskolla. Tehot 14+15 keskiviivan tuntumasta on tyylikäs suoritus.

Nähtäväksi jää pystyykö hyökkäysosasto antamaan Arkkilalle ja loppukaudesta SPV:n organisaatiosta palanneelle Kasper Tähkälle tukea vai meneekö hyökkäyspeli pelkäksi huonoista sektoreista kanttailuksi. Erityisesti Lauri Piiroselta odotetaan paluuta edelliskauden maalitahtiin. Tällä kaudella 14 kertaa verkkoa heilauttanut laituri jäi reilusti aiemmasta 30 maalin suorituksesta.

5 v 5 -pelaamisessa suureen rooliin nousee innokkaiden ja fyysisten ryhmien pallovastuu ja viisaat valinnat pallon kanssa. Kunto on kohdillaan, jalkaa riittää ja itseluottamus on nuorilla miehillä taivaissa, niin menohaluja voi olla liiaksikin. Molemmilla valmentajilla riittää pähkäiltävää mentaalipuolella. Erityisesti Limingan puolella tunnetta löytyy myös penkin takana lietsomaan liekkejä suuremmaksi, jolloin kapteeniston kylmähermoisuudelle voi olla tarvetta.

Erikoistilannepelaamisesta löytyy melkoisen hauskoja eroja joukkueiden välillä, erityisesti ylivoimapelin osalta. Josba teki vain seitsemän maalia ylivoimalla ja onnistui päästämään hämmentävät viisi maalia omiin ylivoimien aikana. Sanomattakin selvää, että kyseessä on sarjan huonoin lukema.

LNM puolestaan teki 26 ylivoimamaalia ilman takaiskuja ja kyseessä on sarjan paras maalimäärä. Tähän vielä lisäksi LNM:n hurjat kuusi tehtyä alivoimamaalia, niin merkittävämmäksi eroksi joukkueiden välille voidaan merkata erikoistilanteet.

Sakari Salmela (vasemmalla) luotsaa Josbaa kohti parempaa huomista. Kuva: Johanna Pohjoisvirta

Knopit:

Molemmilla on ryhmässään pelaaja, joka on kauden aikana esiintynyt maajoukkuepaita päällä. Espoosta Joensuuhun muuttanut pörssikärki Olli Arkkila on kuulunut U23-ryhmään ja LNM:n maalivahti Aki Karjalainen edusti Suomea U19-miesten MM-kisoissa.

LNM:llä on nyt pudotuspeleissä aito kotietu, kun joukkue pääsi tällä kaudella pelaamaan Limingassa Krankka Areenalla useamman Kempeleessä pelatun kauden jälkeen. Josballa taas kotietu heikkenee, koska ensimmäinen ”kotiottelu” joudutaan pelaamaan Kontiolahden puolella.

Punapaitaiset joukkueet kiinnostavat: Josballa on sarjan paras yleisökeskiarvo ja LNM:llä kolmanneksi paras.

LNM nousi Divariin kaudelle 2014-15 ja jäi muutaman pisteen päähän pudotuspeleistä. Kaudesta 2015-16 eteenpäin liminkalaiset ovat pelanneet keväisin, eli nyt kyseessä on jo seitsemäs kausi putkeen. Hurja saldo erittäin tasaisessa Divarissa – vain nousu on jäänyt puuttumaan.

Taistelupari:

Iiro Savela (LNM) – Kasper Tähkä (Josba)

Showmiehet nauttivat olostaan huomion keskipisteenä pelikentillä ja myös niiden ulkopuolella. Mitä isommaksi panokset kasvavat ja mitä enemmän yleisö tai vastustajat soittavat suuta, sitä paremmin nämä viihdyttäjät suoriutuvat. Provosointi johtaa usein vain kiusallisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi Hawksin vaihtopenkiltä huudellut pelimies sai kokea päätyessään osaksi Iiro Savelan maalituuletusta saman vaihdon aikana. Myös Kasper Tähkän tuuletuksia on näkynyt somessa, kun Blue Foxin paidassa iskettyjen maalien jälkeen Tähtihallin yleisö on saanut nauttia taiteellisista juhlimisista.

Show jatkuu välierissä, mutta kumpi showmiehistä sitä jatkaa?

Kauden aiemmat kohtaamiset:

13.11.2021 Josba – LNM 6-7 rl.
19.2.2022 LNM – Josba 6-5 ja.

Näin pelataan:

la 19.03.2022 18.00 LNM – Josba, Krankka Areena
su 20.03.2022 19.00 Josba – LNM, Kontiolahden lh
ke 23.03.2022 18.30 LNM – Josba, Krankka Areena
la 26.03.2022 19.00 Josba – LNM, Liikuntakeskus tarvittaessa
su 27.03.2022 18.00 LNM- Josba, Krankka Areena tarvittaessa

Kaikki ottelut suorina lähetyksinä Solidsport-palvelussa

Kumpi voittaa?

Puolivälierien kiimaisimmassa sarjassa nähdään viiden ottelun näytös, jossa ehditään kokea rauhallista pallottelua, turhan vauhdikasta kääntörallia ja reilu määrä fyysistä vääntöä. Pienillä marginaaleilla kevättään jatkaa sarjan kuumin joukkue LNM lukemin 3-2.