Astala on viihtynyt vasemmalla laidalla Oilersissa – Luukkonen taustoitti pelipaikkamuutoksia: “Aina mietitään roolituksia, ja minkälainen tarve siinä kokonaisuudessa on”

Astalan kausi uudessa joukkueessa ja uudella paikalla on lähtenyt rullaamaan mukavasti. Kuva: Anssi Koskinen

Astalan kausi uudessa joukkueessa ja uudella paikalla on lähtenyt rullaamaan mukavasti. Kuva: Anssi Koskinen

Oilers vastasi yhdestä kesän nimekkäimmistä hankinnoista, kun se kaappasi Aaro Astalan paikallisvastustaja Indiansista. Heimossa sentteriksi vakiintunut Astala on aloittanut kaikki kolme ottelua Öljymiehissä vasemmalla laidalla, mikä ei kuitenkaan ole erityisen omituista, että Oilersiin saapunut pelaaja nähdään “uudella” pelipaikalla.

Astala kertoi Pääkallolle lauantaina OLS-voiton jälkimainingeissa, että hän on alkukaudesta viihtynyt laidalla erittäin hyvin.

– Kokoajan on sellainen fiilis, että oispa taas peli ja pääsispä taas pelaamaan. Laiturin paikalta on löytynyt pieni uusi tatsi sählyyn. Sentterinä pitää kuitenkin olla aika puolustusorientoitunut, katsoa taustoja ja pelata vähän alempana. Laidassa pääsee käyttämään enemmän hyökkäyspään juttuja, ja kun pienestä pitäen olen laidassa pelannut niin sitä on halunnut tehdä maaleja ja syöttää paikkoja. Siinä mielessä ollut tosi kiva, että on päässyt laitaan.

– Tosi hyvät pelikaverit myös. Ei paljoa muuta tarvitse, kuin laittaa syöttöä omille niin alkaa tapahtumaan.

Maajoukkueeseen on tällä hetkellä enemmän tunkua keskikaistalla kuin vasemmalla laidalla, mikä on kenties yksi motiiveista muutoksen taustalla.

– Ihan varmasti. Saadaan sellainen hyvä kokonaisuus, jonka pystyy sinne siirtämään kivuttomasti. Sitä on varmasti myös valmennusjohdon paikalta mietitty. Näytönpaikkoja ei kuitenkaan hirveästi tule niin se, että siinä on valmiit kaverit ja jutut, helpottaa paljon pelaamista sielläkin.

Viime vuosien aikana useamman pelaajan kohdalla on käynyt siten, että pelipaikka Oilersiin saapuessa on vaihtunut. Kuudennen, ja samalla viimeisen kautensa Oilersin pääkäskijänä aloittanut Heikki Luukkonen kertoo, että muutoksien taustalla on ajatus joukkueen kokonaisuudesta, mutta pelaajan henkilökohtainen kehitys on myös tärkeässä roolissa.

– Aina mietitään roolituksia, ja minkälainen tarve siinä kokonaisuudessa on. Aina kun mulle tulee uusi pelaaja niin ajattelen lähtökohtia ja pohdiskelen vahvuuksien kautta, että mitkä ovat esimerkiksi tämän pelaajan vahvuudet.

– Justus Kainulainen on kammo skodeemaan, ja usein sieltä taustalta ja toisista aalloista löytyy hänelle enemmän tilaa. Se on ollut yksi sellainen asia, mitä siinä on ajateltu. Toisaalta myös se, että Justus on työteliäs ja nöyrä toimittamaan puolustuspeliä. Pitää tasapainosta huolta, joten hänet on ollut helppo ajaa sisään sentterin vastuullisempaan puolustusrooliin.

Astalan ja Kainulaisen lisäksi esimerkiksi Tuomas Iiskola ja Tuure Ailio ovat operoineet eri rooleissa Öljymiehissä sekä aikaisemmissa joukkueissa.

– Ailio on valmentajalle sellainen kullan arvoinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan useampaa pelipaikkaa. Hänellä oli hiukan rikkonainen kesä niin ajateltiin, että ensimmäisen tuplaviikonlopun aikana puolustajana pääsee vähän pienemmillä kilsoilla.

– Pelipaikat eivät kuitenkaan ole meillä ehdottomasti kiveen nakutettuja. Näen, että viisikon ja sen kokonaisuuden pitää tukea toisiaan.

Onko joissain tapauksissa tilannetta ajateltu maajoukkuepaikkojen kannalta?

– Sanotaanko näin, että jonkin verran varmaan aina keskustellaan ja tehdään yhteistyötä maajoukkuevalmennuksen kanssa. Se on sinänsä päivänselvä asia, jos valmentaja haluaa auttaa pelaajaa eteenpäin ja hahmottaa, mitkä voisi olla ne vahvuudet, millä maajoukkueeseen voisi nousta. Esimerkiksi kun Rasmus Kainulainen tuli meille niin siinä kohtaa oli aika iso ero kilpailutilanteessa oikealla ja vasemmalla laidalla maajoukkueessa. Siinä haisteltiin mahdollista kehityskulkua, että toi voisi olla hyvä paikka lyödä läpi.

– Toki Astalankin kohdalla ajatellaan sitä isompaakin kuvaa. Hänellä on jo jonkin verran kilsoja, ja olisi kyllä makee juttu, jos nousisi kisajoukkueeseen. Esimerkiksi sentterin paikalla on maajoukkueessa tällä hetkellä paljon enemmän tunkua, kuin vaikka siellä vasemmalla.

Pelipaikkamuutoksien lisäksi huomioitavaa on se, että Öljymiesten kokoonpanossa senttereitä on Luukkosen alaisuudessa ollut suhteellisen paljon vaikka niitä ei ole pelaajasiirtojen avulla liikaa hankittu.

– Siinä on vähän tällainen opetuksellinenkin tarkoitus, että jos sentteriä oppii pelaamaan niin melkein selviää jostain muustakin pelipaikasta. Tuure Ailio taisi olla ensimmäinen jätkä, joka on meille sentterinä tullut. Olen siis kokenut, että olen tietyllä tavalla joutunut niitä senttereitä opastamaan, opettamaan ja rakentamaan.

– Esimerkiksi kun Tuomas IIskola meille tuli, hän oli pelannut laituria ja pakkia, mutta sentterin paikka oli ihan uusi juttu. Nyt hänen selkeä oma identiteetti ja kuva on se, että hän on sentteri. Silloin kun on kypsiä ja kokonaisvaltaisia pelaajia niin pelipaikkoja voi olla useampia, ja hyvällä pelaajalla on valmius pelata useammalla paikalla. Varsinkin jos ajatellaan maajoukkuetta ja kansainvälisiä pelejä niin se on kyllä iso vahvuus.

TPS:lle kärsityn avaustappion jälkeen Oilers on haalinut kaksi voittoa kahdesta viimeisestä ottelusta. Kotona sarjanousija FBC Turkua vastaan, ja eilen lauantaina OLS:n vieraana.