Joulukalenteri: Kuudella kenttäpelaajalla MM-karsintoihin

Norsunluurannikon koko kokoonpano mahtui helposti yhteen kuvaan vuonna 2020. Arkistokuva: IFF

Norsunluurannikon koko kokoonpano mahtui helposti yhteen kuvaan vuonna 2020. Arkistokuva: IFF

Pääkallon joulukalenterissa julkaistaan 24 juttua erilaisista salibandyaiheista.

Kuudennessa luukussa muistellaan kahta erikoista MM-karsintaosallistumista. Ainakin osa salibandya pelanneista tietää miltä tuntuu lähteä pelireissuun tai ylipäänsä pelaamaan hiukan vajavaisella miehityksellä. Huilaamaan ei välttämättä pääse kuin ottamalla jäähyn, mutta se ei taas varsinaisesti helpota harvojen pelikavereiden tuskaa.

Joka tapauksessa välillä mennään ohuella kokoonpanolla ihan kansainväliselläkin tasolla. Esimerkkejä voi olla enemmänkin, mutta tässä jutussa esille nostetaan eritoten kaksi tapausta. Ensinnä Jamaika joka osallistui vuoden 2014 ja 2016 miesten MM-karsintoihin Pohjois-Amerikan karsintalohkossa.

Vuoden 2014 karsinnoissa maalla oli mukana 2+9 pelaajaa, joka on siis käytännössä kaksi kentällistä kolmen pakin peluutuksella. Aivan kelpo määrä varsinkin 3×15 minuutin alasarjapeleissä. Liekö heikko menestys ja kahden pelin murheellinen maaliero 1-58 syönyt isoimman innostuksen, sillä kaksi vuotta myöhemmin mukana oli enää 1+6 vahvuinen kokoonpano. Tappiot pysyivät kuitenkin maltillisempina, sillä maaliero oli tällä kertaa 2-54 kahden pelin jälkeen.

Toinen esimerkki budjettirosterista on tietysti sählyväen hyvin tuntema Norsunluurannikko. Maan ei ollut tarkoitus osallistua vuoden 2020 Euroopan MM-karsintoihin niin kapealla ryhmällä, mutta osa pelaajista ei saanut Schengen-viisumia, ja lopulta mukana oli vain kuusi kenttäpelaajaa ja maalivahti Marcel Wadja.

Eikä siinä kaikki. Norsunluurannikon liiton mies Wadja ei ollut merkittynä alkuperäiseen kokoonpanoon ja se johti lopulta maan karsintatulosten hylkäämiseen. Se tuskin joukkuetta suuremmin häiritsi, sillä kolmen ottelun maaliero oli ollut 1-112.

Norsunluurannikko ei vastoinkäymisistä lannistunut vallan ollenkaan, sillä joukkue osallistui myös vuoden 2022 MM-karsintoihin, mutta tällä kertaa vahvemmalla kokoonpanolla. Norsuunluurannikko on toistaiseksi ainoa Afrikan maa, joka on osallistunut MM-karsintoihin. Sekä Jamaika että Norsunluurannikko ovatkin lähteneet niin sanotusti taistelemaan tuulimyllyjä vastaan karsintoihin. Urheuden puutteesta maajoukkueiden edustajia ei voi missään tapauksessa syyttää.

Pääkallon joulukalenterissa esitellään erilaisia numeroaiheisia nostoja aina itse päivään liittyen. Artikkelit saattavat olla tuoreita haastatteluita, tilastonostoja tai nostalgiapaloja.

Aiemmat luukut:
Joulukalenteri: Salibandyhistorian ensimmäinen maaottelumaali
Joulukalenteri: Nopeimmat kaksi maalia liigan historiassa
Joulukalenteri: Maineikas alakolmio
Joulukalenteri: Maailman kärkinelikko
Joulukalenteri: Suomalaisen salibandyn hopeinen juhlapäivä