Liigat

Toriseva toisti tempun, joka on tehty viimeksi yli 30 vuotta sitten: ”Eikö silloin ollut vielä mailat veskareilla?”

22.01.
2023
Liigat

Lassi Toriseva ei ollut ohitettavissa cupin finaalissa. Kuva: Juhani Järvenpää

Tampereen Classicin Suomen Cupin voiton lisäksi pelissä nähtiin yksi salibandyssa hyvin harvinainen temppu. Maalivahti Lassi Toriseva piti nollapelin, kun Classic kaatoi Hämeenlinnassa OLS:n lukemin 9-0.

Edeltävää miesten Suomen Cupin finaalin nollapeliä ei välttämättä muista monikaan, sillä aikaa on kulunut jo yli 30 vuotta. Varsinkaan nollapelin pitänyt Toriseva ei voi sitä muistaa, sillä hän on syntynyt vuonna 1994 eli tapahtuman jälkeen.

Edellisen kerran Suomen Cupin finaalissa on pidetty nollapeli kaudella 1991-92 ottelussa Josba-Jönni (1-0). Mitä mietit siitä?

– Eikö silloin ollut vielä mailat veskareilla?

Ei kai sentään?

– Okei. Aika jännä juttu, mutta aika harvoinhan niitä tulee. Kiva, että sattui nyt meikäläiselle nyt, Toriseva naureskeli historiapalalle.

Maalivahdeille nollapelit ovat tosiaan harvinaisia. Niin harvinaisia, että kyselijä on varma, että Toriseva muistaa niistä jokaisen aikuisiältä Classicin kanssa.

– Ei niitä kyllä montaa oo. Olisko tää ollut toinen tai sitten kolmas.

Lukemat antavat herkästi ymmärtää, että nollapelin takana olisi ollut vain Classicin ylivoima. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä Toriseva otti hyviä torjuntoja varsinkin kahteen ensimmäiseen erään.

Numeraalisesti 11 torjuntaa ei ole paljon, mutta voi kiistatta sanoa, että vaati hyvän maalivahtisuorituksen pitää maali nähdynlaisessa ottelussa.

– Vetoja tuli paljon, että ei tarvinnut ihan vain seisoskella. Toki toi viimeinen erä klaarattiin aika hyvin. Kyllä mun mielestä puolustettiin hyvin, et oli helppo lukea sieltä taustalta, jos tuli poikkari. Ei tarvinnut kuitenkaan venyä mihinkään ihan huipputorjuntaan missään vaiheessa.

Cupin mestaruuden lisäksi Torisevalle kuuluu hyvää myös henkilökohtaisella tasolla. Hänet valittiin vuoden 2022 parhaaksi salibandypelaajaksi urheilutoimittajien puolesta.

– En mä tiedä. Kiitos kunniasta! Se on ehkä sitten kiikkustuolissa kivempi muistella sitä. Jos tää peli olis mennyt huonosti niin eihän sitä kukaan olisi muistanut siinä vaiheessa.

Varsinkin maalivahtien kohdalla monesti korostetaan epäonnistumisia, vaikka perustaso olisi korkealla. Toriseva on useimmiten kaikista tärkeimmissä peleissä erittäin hyvä, mutta joskus tulee selkeästi heikompia suorituksia.

Juuri hänen kohdallaan niitä heikompia esityksiä on nostettu aika kärkkäästikin esille, vaikka huippuotteita on nähty esimerkiksi liigafinaaleissa, viime MM-kisojen välierissä ja pari viikkoa sitten Champions Cupissa.

Miksi juuri maalivahtien esityksiä arvioidaan usein juuri heikoimpien esitysten pohjalta?

– Se on varmasti osa homman luonnetta. Oikeastaan nykyaikana menee paljon siten, että vaikka teet pidemmän aikaa jotain hyvin, mutta sitten tulee yksi pieni oksa jossain vaiheessa, niin kyllähän sieltä somesta aina rapaa tulee.

– Ei se kuitenkaan kiinnosta. Kaikki ketkä tuossa on ympärillä eli koutsit, pelaajat ja kaikki muut. Jos ne luottaa niin se on mulle ihan riittävää, että ei mun tarvitse miellyttää ketään mun esityksillä.

Toriseva on itse myöntänyt julkisesti, että välillä on vaikeampi syttyä peruspeleihin. Arvo-ottelussa taso oli jälleen korkea.

– Niitä on aina kiva pelata ja sytyttää. Niin kuin olen aina sanonut niin se on kiva olla joukkueen arvoinen myöskin. Joukkueena kuitenkin mennään ja joukkueelle aina pelataan, et ei mua olis kiinnostanut, vaikka se yks olis uponnut sisään. Kuhan se pytty tulee niin se on tärkein asia, Toriseva linjasi.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen