12-3 päättyneestä KrP-ErVi -pelistä kehkeytyi soppa – jos tulos muuttuisi, se vaikuttaisi merkittävästi sarjataulukkoon

KrP:n (oik.) kömmähdys koskettaa myös Nurmon Jymyä. Kuva: Juha Käenmäki

KrP:n (oik.) kömmähdys koskettaa myös Nurmon Jymyä. Kuva: Juha Käenmäki

Miesten F-liigan ottelu Nokian KrP-EräViikingit pelattiin 17.2. 2023 ja se päättyi lukemin 12-3 KrP:n voittoon.

Itse pelissä ei ollut mitään ihmeellistä ja kärkipään KrP jätti häntäpään ErVin selkeästi jälkeensä. Peli pelattiin siis jo viikko sitten, mutta se on aiheuttanut kohua sittemmin, sillä latvialaisvahvistus Jorens Malkavs oli KrP:n pelaavassa kokoonpanossa vailla edustusoikeutta.

Malkavs on niin sanottu R-pelaaja, eli hän saa pelata rinnakkaisedustuksella KrP:n Suomisarjajoukkueessa. Mutta R-säännösten mukaan pelaajan kohdalla pitää tehdä päätös 1.2. mennessä kumpaa joukkuetta hän edustaa loppukauden. Malkavs ehti pelata ennen liigadebyyttiään helmikuussa myös Suomisarjassa, joten käytännössä hänellä ei ollut edustusoikeutta liigapeliin.

Jos asia olisi yksinkertainen niin EräViikingit tuomittaisiin voittamaan pelin 5-0 ja ei siitä sen enempää. Asia ei ole kuitenkaan aivan näin mutkaton.

KrP:n selvitys asiaan

Ensinnä KrP-leiristä haluttiin korostaa sitä, että itse pelaaja on syytön tapahtumiin, ja että tapauksessa on myös väärinymmärryksiä taustalla. KrP:n nokkamies Marko Salmela selittää tapahtumaa muutamienkin väärinkäsitysten kautta.

– Viime vuonna Classic peluutti pelaajaa (Miika Kimpanpää) kahdessa joukkueessa vielä helmikuussa ja siitä nousi hirveä haloo. Mistään ei löytynyt mitään tietoa, että 2021 loppuvuodesta oli päätetty, että R-pelaajat saavat edustaa kahta eri yhdistystä 1.3. asti. Näin oli kuitenkin päätetty ainakin liiton mukaan.

– Siellä lukee 1.2. nyt niin kuin viime vuonnakin luki, mutta luulimme, että tänäkin vuonna takaraja on 1.3., koska liitolta ja liigalta ei ole tullut meille minkäänlaista tiedotetta, että muistakaa, että rekisteröinti päättyy kuukauden aikaisemmin.

– (Jani) Holopaisen aikaan tuli säntillisesti ne muistutukset, että farmipelaajat pitää rekisteröidä siihen ja siihen päivään mennessä, Salmela selvensi.

Salmela on toki oikeassa siinä, että aikaa pidennettiin viime vuonna 1.3. asti ja sama tehtiin myös vuonna 2021. Tällöin seuroilla on kiistatta voinut jäädä väärä kuva siitä mihin mennessä asia pitää hoitaa. Tieto on kuitenkin ilmoitettu tämän vuoden alussa tässä Salibandyliiton uutisessa. Samanlainen uutinen tosin julkaistiin samoin sanoin 2022 ja silloin takaraja oli lopulta silti maaliskuun alussa.

Oman lisämausteensa soppaan tuo se, että Salmelan kommentissa viitattu Jani Holopainen jätti pääsarjapäällikön pestin marraskuun alussa. Tämän jälkeen pääsarjat olivat ilman pääsarjapäällikköä aina helmikuun alkuun, kunnes Joni Toivola nimettiin pestiin 1.2. alkaen

Tämä kolmen kuukauden aika voinut vaikuttaa joihinkin asioihin, kuten seuroille tiedottamiseen. Tietoja ja tiedotteita oli lopulta aika vaikea kaivaa jälkikäteen ja vuoden 2022 tiedoissa oli hiukan ristiriitaisuuksia. Koronavuosina sen kyllä ymmärtääkin, sillä muutoksia tuli jatkuvasti erinäisistä syistä.

Sen lisäksi Salmela kuitenkin kertoo, että seurasta on otettu liittoon yhteyttä tammikuun lopussa. Salmela ei osaa sanoa kuka liiton työntekijä vastasi tiedusteluun, mutta Toivola se ei ollut.

– Ollaan me silti sillä tavalla oltu fiksuja, että meiltä soitettiin liittoon 31.1., ja kysyttiin silloin liitosta, että voiko esimerkiksi Juuso Ahola pelata sekä meidän edustuksessa (F-liiga) että akatemiajoukkueessa (Suomisarja). Liitosta sanottiin meille, että kun on kaksi eri yhdistystä eri Y-tunnuksin niin voi pelata.

– Ellei he siellä tiedä niin pitäisikö meidän tietää? Jos sieltä tulee tällaista tietoa, niin pitäisihän siihen pystyä luottamaan?

KrP:n rike ei ole selkeästikään ollut tahallinen, mutta silti edustusoikeusasiat ovat seurojen omalla vastuulla. Asiassa on selkeitä lieventäviä asianhaaroja KrP:n kannalta, mutta perusasiaa se ei muuta. Salmelan mukaan häneen ei ole kukaan ollut yhteydessä, eli tapauksesta ei ole meneillään mitään virallista ”tutkintaa” hänen tietojensa mukaan, eikä myöskään Pääkallon tietojen mukaan.

EräViikingit ei ole toiminut asiassa

Jos asiaan puututtaisiin niin EräViikinkien kannalta se voisi olla hyvinkin suosiollista. Seuran liigajoukkueiden johtaja Olli Lähdesmäki kuitenkin sanoo, että EräViikingit ei ole toiminut asiassa.

– Ei olla viety asiaa eteenpäin. Ehkä tuohon voisi kommentoida siten, että meillä on ihan riittävästi tekemistä ja fokusta siinä, että me itse noudatetaan näitä sääntöjä, ja pyritään mahdollisuuksien mukaan pärjäämään sarjassa. Varsinkin tämän hetken tilanteessa sen suhteen on niin sanotusti ihan riittävästi työtä.

Itse pelin osalta ErVin vastalause olisi pitänyt jättää viimeistään 15 minuuttia pelin jälkeen ottelupöytäkirjaan.

Lähdesmäki huomauttaa kuitenkin, että edustusasioita voitaisiin valvoa paremmin.

– Mahdollisiin tällaisiin tapauksiin tietysti toivoisin ja olettaisin, että meillä olisi salibandyn korkeimmalla sarjatasolla instanssi, jonka rooliin valvonta voisi kuulua. Eli seurata miten osallistuvat joukkueet sitoutuu sääntöjen noudattamiseen.

Miten uusi tulos vaikuttaisi sarjataulukkoon?

Jos muistellaan viime kautta ja sitä, että Classic peluutti alaikäistä maalivahtia naisten liigan ottelussa. Tuolloin edustuskelvottoman pelaajan peluutusasia kävi monen eri tuomioinstanssin läpi, kunnes Loisto tuomittiin voittamaan ottelun 5-0 ja saamaan kolme pistettä. Loisto teki tapauksesta kuitenkin vastalauseen heti tuoreeltaan.

KrP-ErVi -pelissä vierasjoukkueen protesti-intoon lienee vaikuttanut sekin, että tulos oli erittäin selkeä ja KrP:n pelaaja pelasi vasta ottelutilanteen ollessa jo 12-1. Mutta EräViikingit on vaarassa joutua karsimaan ja se olisi näiden kolmen pisteen avulla noussut pois karsijan paikalta ohi Nurmon Jymyn.

KrP:n ja Jymyn kannalta tilanne olisi kaikkein ikävin. KrP menettäisi paikkansa liigan kärjessä, mutta se voisi sentään syyttää kömmähdyksestä itseään. Jymy taasen putoaisi karsintaviivan alle episodissa asian vuoksi, jonka kanssa sillä ei ole osaa eikä arpaa.

Muokattu juttua 23.2. klo 21.27: Jutussa puhuttiin välillä virheellisesti farmisopimuksesta ja sen säännöistä, joka ei ole sama kuin rinnakkaisedustus.