Kohu pakotti F-liigan reagoimaan: erotuomarien tekemä videotarkistus tutkitaan

Johan Rönnqvistin ja Rami Pitkäsen tekemää videotarkistustilannetta selvitetään. Tässä he tutkivat videota 18.11.2022 ottelussa Jymy-Nokian KrP. Kuva: Juha Käenmäki

Johan Rönnqvistin ja Rami Pitkäsen tekemää videotarkistustilannetta selvitetään. Tässä he tutkivat videota 18.11.2022 ottelussa Jymy-Nokian KrP. Kuva: Juha Käenmäki

Erotuomareilta jäi F-liigassa näkemättä pelirangaistuksen arvoinen jalan tallominen, vaikka he tarkistivat tilanteen videolta. Tilanteesta annetut selitykset ovat aiheuttaneet jälkipyykin, johon F-liiga nyt reagoi.

F-liiga ilmoitti Twitterissä tutkivansa videotarkistustilanteen tapahtumat yhdessä Suomen Salibandyliiton erotuomarivaliokunnan kanssa. Mahdollisista jatkotoimista luvataan tiedottaa myöhemmin.

Tapaus sattui perjantaina Turussa miesten F-liigan ottelussa TPS-Happee, jossa TPS:n Waltteri Vesterinen astui jälkitilanteessa Happeen Juuso Heikkisen jalan päälle. Erotuomarit katsoivat tilanteen videolta, mutta eivät antaneet siitä rangaistusta ottelussa. Jälkeenpäin F-liigan kurinpitoryhmä langetti Vesteriselle neljän ottelun pelikiellon.

Miesten F-liigassa otettiin tälle kaudelle käyttöön videotarkistukset, joiden avulla erotuomarien on mahdollista tarkistaa maalin sääntöjen mukainen syntyminen sekä suoraan pelirangaistukseen johtaneet tilanteet sekä tilanteet, joissa he epäilevät riittäviä perusteita pelirangaistuksen tuomitsemiseen. Perjantain tilanteessa oli siis kyse juuri jälkimmäisestä.

Syy kuohuntaan on avattu jo aiemmassa jutussa. Se liittyy erotuomariraporttiin, jonka ottelun erotuomarit Johan Rönnqvist ja Rami Pitkänen kirjoittivat tilanteessa. Esille on noussut seuraava kohta raportista:

”Videotarkistuksessa kotijoukkueen ohjaaja näytti videotarkistusta suorittaneille erotuomareille ainoastaan kamerakulmia, joista mahdollista sääntörikkomusta ei ole mahdollista havaita, jolloin myöskään mitään rangaistuksia ei voitu tuomita. Selvyyden vuoksi toteamme, että esimerkiksi Ruudun lähetyksen kaikkia kamerakulmia/hidastuksia ei meille näytetty videotarkistuksen aikana. Pelin aikana ja sen jälkeen julkisuudessa esillä olleita videoita ei siis meille videotarkistuksen yhteydessä näytetty lainkaan.”

Kuitenkin sosiaalisessa mediassa levinneet kuvat tarkistustilanteesta näyttävät, että erotuomarien edessä näytöllä on sama kuvakulma kuin ”julkisuudessa esillä olleissa videoissakin”.

Lisää vettä myllyyn on tuonut se, että TPS-Happee oli Ruudun studio-ottelu, ei siis kotijoukkueen tuottama fanikameralähetys, joten myös lähetyksen ohjaaja oli Ruudun palveluksessa, ei siis ”kotijoukkueen ohjaaja”.

Asiaa avasi Twitterissä muun muassa Ruudun tuotantoihin osallistunut Janne Siirilä.