F-liigan miesten sarjassa kokeillaan videotarkistuksen käyttöä kaudella 2022-23 – päätös jatkosta tehdään myöhemmin

Kuvituskuva: Salibandyliitto

Kuvituskuva: Salibandyliitto

Videotarkistukset otetaan käyttöön F-liigan miesten sarjassa alkavalla kaudella. Kyseessä on F-liigan mukaan kauden mittainen kokeilu, jonka jatkosta tehdään päätös myöhemmin kokeilun tulosten pohjalta.

Videotarkistuksen avulla erotuomareilla on mahdollisuus tarkistaa maalin sääntöjen mukainen syntyminen. Lisäksi joukkueilla on mahdollisuus pyytää erotuomareilta tarkistusta.

Maalin syntyessä videolta voidaan tarkistaa seuraavat asiat:

1) Onko pallo ylittänyt maaliviivan etupuolelta maalin tolppien välistä ja oletetun maalin yläriman korkeuden alta

2) Onko maalin tehneen joukkueen viimeinen aktiivinen kosketus palloon sääntöjen mukainen tapa tehdä maali

Videomateriaalia ei ole mahdollista käyttää minkään muiden mahdollisten maalin hylkäämiseen johtavien rikkeiden tarkastamiseen.

Erotuomareiden tulee myös tarkistaa videolta suoraan pelirangaistukseen johtaneet tilanteet. Lisäksi heillä on mahdollisuus tarkistaa tilanne, jossa he epäilevät riittäviä perusteita pelirangaistuksen tuomitsemiseen.

Uuden videotarkistuksen myötä joukkueilla on mahdollisuus haastaa maalin sääntöjen mukainen syntyminen, mutta ei pyytää tarkistusta rangaistuksista. Joukkueilla on käytössä rajaton määrä haastoja ottelun aikana. Mikäli tarkastus ei johda tuomarin alkuperäisen tuomion muuttumiseen, seuraa joukkueelle pieni joukkuerangaistus pelin viivyttämisestä.