Liigat

Oilers on katkaissut jo useamman ikävän putken Classicia vastaan – välieriin se voi edetä jo tällä viikolla

20.03.
2023
Liigat

Oilersilla on ollut hauskaa puolivälierissä, Classicilla ei. Kuva: Juhani Järvenpää

Esport Oilers johtaa puolivälieräsarjaa Classicia vastaan 2-0 ja sarja jatkuu tänään maanantaina Classicin kotikentällä.

Oilers on ollut top4-joukkueita jo vuosia, joten sinällään sen pärjääminen kuusi perättäistä mestaruutta voittanutta Classicia vastaan ei pitäisi olla yllätys. Oilersin tapauksessa voi kuitenkin sanoa, että se on iso yllätys jos katsoo tilastohistoriaa viimeiseltä yli kymmeneltä vuodelta.

Kun Oilers voitti sunnuntaina Classicin kotikentällään 6-4, oli se voittanut tamperelaiset edellisen kerran varsinaisella peliajalla 20.11. 2015 eli reippaasti yli seitsemän vuotta sitten. Välissä ehti olla 29 ottelua, joten joukkueet ovat kyllä kohdanneet ahkerasti tässä välissä.

Kuvaavaa on, että FlashScoren vuodesta 2010 alkavasta tilastosta selviää, että viimeksi Oilers voitti Classicin kaksi kertaa putkeen keväällä 2011. Viime torstaina Oilers katkaisi myös pitkän putken, sillä se ehti hävitä Classicille 15 kertaa putkeen pudotuspeleissä, kunnes joukkue nappasi jatkoaikavoiton Bläk Boksista viime torstaina.

Koska Classic on ollut viimeksi 2-0-häviöllä pudotuspelisarjassa? No keväällä 2015 Tapanilan Erää vastaan, jolloin se tippui voitoin 3-0. Tämä oli edellinen kerta, kun joukkue ei pelannut välierissä ja finaalissa sekä voittanut mestaruutta.

Classicilta ei siis löydy vertailukohtaa vastaavasta tilanteesta siltä ajalta, kun on pelattu paras seitsemästä -sarjoja. Tänä aikana se on ylipäänsä hävinnyt pudotuspeleissä kaksi peliä putkeen ainoastaan kerran aiemmin. KrP voitti Classicin kahdesti putkeen jatkoajalla kevään 2021 välierissä, mutta Classic punnersi finaaleihin voitoin 4-3.

Miesten liigassa on pelattu paras seitsemästä -sarjoja kaudesta 2015-16 ja nopean tarkastuksen perusteella yksikään joukkue ei ole toistaiseksi pystynyt nousemaan 0-2-asemasta sarjavoittoon, kun jatkopaikkaan on tarvittu neljä voittoa. Nokian KrP kuitenkin nousi 1-3-tappiolta sarjavoittoon keväällä 2021 Happeeta vastaan.

Mites sitten yksilöt? Oilersin ykkösviisikko on ollut hurjassa lennossa ja Aaro Astala on iskenyt tehot 3+5 ja Justus Kainulainen 6+1. Jos kevään finaaleissa 2021 puhutti Classicin Sami Johanssonin lento ja neljän finaalin saldo (10+6) ovat Oilersin ykköskentän miehet esiintyneet samanlaisessa liekissä ja pistetahdissa. Oilersin ykkösen tehosaldo on peräti +10.

Joka tapauksessa ehdottomasti isoin yllätys löytyy koko sarjan pudotuspelien tehotilaston häntäpäästä. Kahden pelin jälkeen seitsemän maalia pakkasella ovat Sami Johansson (0+1), Nico Salo (0+1) ja Eemeli Salin (0+0). Kentällinen ei ole osunut kertaakaan tasavoimin.

Aivan varmaksi on vaikea sanoa, mutta pitkään maajoukkueen ykkösketjuna esiintynyt kolmikko (Salo pelannut puolustajana) ei liene pelannut yhtä vaisusti kahta pudotuspeliottelua putkeen aivan hetkeen, ja siinä Oilersilla on tietysti myös ansionsa.

Onnistuuko Classic pallonhallinnan kautta maanantaina, vai jatkaako Oilers hyvää puolustustaistelua ja terävää vastaiskupeliä?

Miten käy kolmannessa pelissä? Classic-Oilers seurattavissa klo 18.30 alkaen Ruudun kautta tai paikan päällä Bläk Boksissa.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen